• BIST 10082.77
  • Altın 2430.881
  • Dolar 32.3957
  • Euro 34.7576
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C

Haziran Ayında Cumhurbaşkanlığı Seçimlerini Ve Adayları Konuştuk

Haziran Ayında Cumhurbaşkanlığı Seçimlerini Ve Adayları Konuştuk
Haziran Ayında Cumhurbaşkanlığı Seçimlerini Ve Adayları Konuştuk
Ay genelinde partiler, Cumhurbaşkanlığıseçimleri konusunda istişarelerde bulunurken; CHP ve MHP’nin Ekmeleddin İhsanoğlu’nuçatı adayı olarak açıklaması gündemde yankı uyandırdı. Medya Takip Merkezi’nin(MTM) raporuna göre; böcek operasyonu ve Balyoz Davası’nın karara bağlanması dasiyasetin gündeminde yer alan diğer konulardı. İşte araştırmanın detayları…

 

CUMHURBAŞKANLIĞISEÇİMLERİ VE ÇATI ADAYI TARTIŞMALARI

Medya Takip Merkezi’nin(MTM) araştırmasına göre; Haziran ayının esas siyasi gündem başlıklarından biriCumhurbaşkanlığı seçimleri oldu. Partiler aday olarak belirleyecekleri isimlerkonusunda ay başında merak uyandıran açıklamalarda bulunurken, ilk adayı CHP veMHP açıkladı. İki partinin de ortak olarak belirlediği sürpriz isim olanEklemeddin İhsanoğlu, farklı kesimlerce farklı eleştirilere maruz kalırken,bazı kesimlerce de “siyaset üstü” olarak nitelendirildi. CHP içinde farklıgörüşlerin oluşmasına neden olan İhsanoğlu, ay genelinde en çok gündemde olansiyasi isimlerden biri oldu.

 

AK Parti adayını Temmuzbaşında açıklayacağını belirtirken, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş,partisinin Cumhurbaşkanı adayı oldu.

 

BAZIİLLERDE TEKRARLANAN YEREL SEÇİMLER

Ağrı ve Yalova’nın da yanısıra 12 ilçe ve beldede yerel seçimlerin tekrar edilmesi, siyaset gündemininilgi çeken gelişmelerinden biri olarak yer aldı. Elde edilen seçim sonuçlarınagöre; Yalova’da 200’e yakın bir farkla (yüzde 47.9) CHP’li Vefa Salman başkanseçildi. Ağrı’da ise BDP’li Sırrı Sakık yüzde 50.9 oyla koltuğun sahibi oldu.

 

LİCEOLAYLARI

Diyarbakır’ın Liceilçesinde, PKK’nın karakol yapımı ve operasyonları gerekçe göstererekbaşlattığı eylemler Haziran ayında da devam etti. Eylemler sırasında çıkanolaylarda 2 kişinin hayatını kaybetmesi gerginliğin artmasına sebep oldu. Ölümleretepki olarak Diyarbakır 2. Kuvvet Hava Komutanlığı’ndaki Türk bayrağınınindirilmesi sonucunda, Türkiye genelinde bir çok il ve ilçede eylemler yapıldı.

 

BÖCEKOPERASYONUNUN ETKİLERİ

MTM’nin araştırmasına göre; 2012yılında Başbakan Erdoğan’ın çalışma odasında bulunan dinleme cihazları ileilgili başlatılan soruşturma, Haziran ayının gündeminde ses getiren olaylararasında yer aldı. Soruşturmakapsamında, Başbakan’ın yakın koruma ekibinden 12 kişi , emniyet mensubuna ait11 kişi göz altına alındı.

 

IŞİDOLAYLARI ANKARA’NIN GÜNDEMİNDE

Medya Takip Merkezi’nin(MTM) Haziran raporuna göre; IŞİD’in Musul’da kontrolü ele geçirmesiylebirlikte, bölgedeki Türk Konsolosluğu’na saldırı düzenlemesi ve 49 kişiyi rehinalması, Ankara’da sıcak anların yaşanmasına neden oldu. Cumhurbaşkanı AbdullahGül başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya katılan devletin zirvesi, bölgeharitası üzerinde müzakere yaptı. IŞİD’i Türk subaylarının eğittiğine dairortaya atılan iddialar üzerine Genel Kurmay Başkanlığı’nın bu iddialarıngerçekdışı olduğuna dair açıklamada bulunması ve muhalefetin Türk rehinelerinkurtarılması için askeri müdehalenin de masaya yatırılması gerektiğini belirtmeside siyaset gündeminde yer alan konular arasındaydı.

 

BALYOZDAVASI KARARA BAĞLANDI

Anayasaya Mahkemesi’nin,Balyoz Planı ile ilgili davada karara varması, Medya Takip Merkezi’nin (MTM)araştırmasında öne çıkan konu başlıkları arasında yer aldı. Yüksek MahkemeHeyeti’nin dijital deliller ve tanık dinlenmesiyle ilgili konularda sanıklarınhaklarının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar vermesi siyaset haberlerindeyer aldı. Sanıkların yeniden yargılanmasının önünü açan karar ile birlikte,13’ü general ve amiral, 115’i subay rütbesinde toplam 128 kişi TSK’dagörevlerine başlayabileceği gündemde yer buldu.

SİYASET GÜNDEMİ

 

HAZİRAN AYINDA EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ PARTİLER



No

Siyasi Partiler

Toplam haber adedi

 Yazılı basın

TV

Online medya


1

Adalet ve Kalkınma Partisi

177.593

34.704

10.367

132.522


2

Cumhuriyet Halk Partisi

144.301

25.523

12.966

105.812


3

Milliyetçi Hareket Partisi

93.991

14.830

9.501

69.660


4

Halkların Demokratik Partisi

34.851

4.638

3.881

26.332


5

Barış Ve Demokrasi Partisi

34.793

4.532

2.336

27.925


Veriler, MTM Medya Takip Merkezi Tarafından, Haziran 2014'de 4 bini aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve internet medyasında yapılan haber takibi sonuçlarından derlenmiştir.



Medya Takip Merkezi’nin(MTM) araştırmasına göre; Haziran ayında en çok haber olan Partiler sırasıyla,177 bin 704 haber ile AK Parti, 144 bin 301 haber ile CHP ve 93 bin 991 haberile MHP oldu.

 

 

 

 

HAZİRAN AYINDA EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ İSİMLER



No

Siyasi İsimler

Toplam haber adedi

 Yazılı basın

TV

Online medya


1

Recep Tayyip Erdoğan

156.969

23.111

16.148

117.710


2

Kemal Kılıçdaroğlu

43.252

5.729

5.676

31.847


3

Ekmeleddinİhsanoğlu

41.234

5.683

4.925

30.626


4

Abdullah Gül

37.572

4.363

4.374

28.835


5

Devlet Bahçeli

24.354

3.424

3.491

17.439


Veriler, MTM Medya Takip Merkezi Tarafından, Haziran 2014'de 4 bini aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve internet medyasında yapılan haber takibi sonuçlarından derlenmiştir.



MTM’nin Haziran ayında ençok haber olan siyasi isimleri de belirlediği araştırmasına göre; gündemde ençok yer alan isim 156 bin 969 haber ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu.Toplam haber sayısı, listede yer alan diğer kişilerin haber sayısından fazlaolan Erdoğan, Lice olaylarına ve Ekmeleddin İhsanoğlu’nun çatı adaylığına dairyaptığı açıklamalar ile gündemde yer aldı. Ayrıca Erdoğan’ınCumhurbaşkanlığı’na aday olup olmayacağı da siyaset gündemini meşgul edenkonular arasındaydı. Haziran ayının en çok haber olan bir diğer siyasi ismi, 43bin 252 haber ile Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Kılıçdaroğlu’nu 41 bin 234 haber ileçatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu takip etti.

 

MTM’NİNNOTLARINA GÖRE AYIN DİKKAT ÇEKEN DİĞER GELİŞMELERİ:

-         PKK tarafından kaçırıldığı iddia edilen HürDava Partisi (HÜDA PAR) Dicle İl Başkanı Ercan Alpaslan, Yokuşlu Köyüyakınlarında serbest bırakıldı.

-         AK Parti Bolu İl Başkanı Ömer Sayın,partisinin İl Meclisi toplantısında görevi bıraktığını açıkladı.

-         Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık, KazımKarabekir’in adını caddeden kaldıracağını belirtti.

-         İETT metrobüs ihalesinin kanun ve usuleaykırı yapıldığı gerekçesiyle yargılanan İstanbul Büyükşehir Belediye BaşkanıKadir Topbaş, suçun unsurları ve kamu zararı oluşmadığı gerekçesiyle beraatetti.

-         Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme EskiBakanı Binali Yıldırım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Genel BaşkanDanışmanlığı görevine getirildi.

-         AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay veyönetim kurulu üyeleri görevden istifa etti.

-         40 bin öğretmenin atamasını öngören kanuntasarısı meclise sunuldu.

-         TÜBİTAK uzmanlarının hazırladığı raporda,Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilenkonuşmaların montaj olduğu belirtildi.

-         Malatya’daki Zirve Yayınevi katliamıdavasında tutuklu yargılanan emekli Orgeneral Hurşit Tolon tahliye edildi.

-         Kamuoyunda “Yeni Yargı Paketi” olarakbilinen, Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması HakkındaKanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

-         AK Parti İl Başkanlıkları’na yapılan atamalaraçıklandı. Mersin İl Başkanlığı’na İsmail Taşpınar, Tekirdağ İl Başkanlığı’naAhmet Akçay, Şırnak İl Başkanlığı’na Mehmet Aşan, Tunceli İl Başkanlığı’naErkan Eroğlu, Edirne İl Başkanlığı’na Rafet Sezen, Bolu İl Başkanlığı’na YükselCoşkunyürek, Nevşehir İl Başkanlığı’na Mehmet Ali Tanrıver atandı.

-         Dış İşleri Bakanlığı, Irak’ın Necef kentindebulunan 113 Türk işçinin tahliye edilerek, yurda getirildiğini açıkladı.

-         12 Eylül 1980 darbesini yaptıklarıgerekçesiyle dönemin Genel Kurmay Başkanı olan 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren iledönemin Hava Kuvvetleri Komutanı ve Milli Güvenlik Konseyi üyesi Tahsin Şahinkayamüebbet hapis cezasına çarptırıldı.

-         MHP Milletvekili emekli Korgeneral EnginAlan, Anayasa Mahkemesi’nin Balyoz Davası’na ilişkin ihlal kararı kapsamındaSincan Cezaevi’nden tahliye edildi.

-         Terörün Sona Erdirilmesi ve ToplumsalBütünleşmenin Güçlendirilmesi isimli, 6 maddeden oluşan yeni çözüm paketimeclise sunuldu.

-         Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, isminde"Kürdistan" olan ilk siyasi partiye, Türkiye Kürdistan DemokratPartisi’ne onay verdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00