• BIST 8718.11
  • Altın 2243.646
  • Dolar 32.3307
  • Euro 35.1486
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C

SGK İl Müdürün'den Yapılandırma açıklaması, "Son Tarih 31 Temmuz"

SGK İl Müdürün'den Yapılandırma açıklaması, "Son Tarih 31 Temmuz"
Aksaray SGK İl Müdürü Bilal Akgün'den Yapılandırma açıklaması

7143 Sayılı "Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun" 18.05.2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. SGK borcu olan vatandaşlarımızın 7143 sayılı Yasaya göre borçlarını yapılandırmaları için müracaat tarihi 31 Temmuz 2018 tarihinde sona ermektedir. Yasanın, Sosyal Güvenlik Kurumu alacaklarımızın yapılandırılmasında sağladığı büyük kolaylıklar ve imkânlar şunlardır: 
2018 Mart ve öncesi Sosyal Güvenlik Kurumuna olan (kiralama ve sağlık hizmet sunucularına yapılan yersiz ödemeler hariç) tüm borçlar 7143 sayılı kanun kapsamında gecikme cezası ve gecikme zammı yerine yi-üfe ile güncellenerek yapılandırılacaktır.
Yine iş kazası, meslek hastalığı, adi malullük, malullük ve ölüm nedeniyle borcu olan, yersiz aylık alan kişilerin borçları taksitlendirilebilecektir. 
Bağ-Kur sigortalıların (İsteğe bağlı hariç) durdurulan borçları gecikme zammı/cezası yerine yi-üfe hesaplanarak 31 Ağustos 2018 tarihine kadar ödenmesi halinde hizmetten sayılacaktır.  
Peşin ödeyene gecikme zammı/cezası yerine hesaplanan yi-üfe de yüzde 90 indirim sağlanacaktır.
İlk iki taksiti süresinde ödeyene gecikme zammı/cezası yerine hesaplanan yi-üfe de yüzde 50 indirim olacaktır. 
İdari para ceza anaparalarının 31 Ağustos 2018 tarihine kadar ödenmesi halinde yüzde 50'si silinecektir.
Taksitle ödemeyi tercih edenler; 6, 9, 12, 18 eşit taksitle ödeme yapabileceklerdir. Ödemeleri iki ayda bir olacaktır. 
Yine Bağ-Kur kapsamındaki muhtar, bağımsız çalışanlar ve tarımda kendi adına çalışanların 31 Mayıs 2018 ve önceki borçları 31 Temmuz 2018 tarihine kadar ödeme yapılmaması halinde dondurulacak ve daha sonra istenirse yeniden canlandırılabilecektir.
Sigortalılarımızın borçlarını kredi ve banka kartı ile ödeme imkânı da bulunmakta olup ayrıca emeklilik şartlarını sağlayan sigortalılara bankalarca düşük faizli kredi imkanı da sağlanmaktadır.
Yapılandırmanın devamı için ilk iki taksitin süresinde ödenmesi zorunludur. 
Ayrıca bir takvim yılında iki veya daha az taksitin, son taksiti izleyen ayın sonuna kadar geç ödeme zammıyla ödenmesi halinde yapılandırma bozulmayacaktır.
Peşin ödemeyi tercih eden sigortalılarımız bu ödemeyi gerçekleştiremediklerinde onlara ayrı bir kolaylık sağlayacağız. İsterlerse 31 Ağustos 2018 tarihine kadar müracaatları halinde taksitlendirme yapabileceğiz.  Taksit için başvuranlar ise 31 Temmuz 2018 tarihine kadar müracaatları halinde taksit sayısını arttırabileceklerdir.
Daha önceki borç yapılandırması bozulmadan devam edenler içi eski ödemeleri geçerli olup yeni başvuruları alınmayacaktır. Ancak kalan tutarı peşin ödemek isteyenlere yi-üfe de yüzde 90 indirim sağlanacaktır.
Genel Sağlık Sigortalılığı ile ilgili olarak da hiç gelir testi başvurusu bulunmayanların 30 Kasım 2018 tarihine kadar gelir testine başvurması halinde, Genel Sağlık Sigortası tescil kaydı gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren güncellenecektir. 
2018/Nisan ayı ve öncesine ait Genel Sağlık Sigortası primlerinin 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödenmesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammı silinecektir. 
Primlerini kendileri ödeyen genel sağlık sigortalıları ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler Genel Sağlık Sigortası prim borçları olsa dahi 31 Aralık 2018 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden yararlanabilecektir.
Kanun ile getirilen diğer düzenlemeler ise; 18 - 29 aralığındaki genç girişimcilerden 1 Haziran 2018 tarihinden itibaren sigortalı sayılanların bir yıllık primi asgari ücret 

üzerinden devlet tarafından karşılanacaktır. Adi ortaklık ile şahıs şirketlerinde sadece bir ortağa prim teşviki sağlanacaktır.

Kurumumuzdan öğrenimleri devam etmesinden dolayı yetim aylığı alan 18-25 yaş aralığındaki vatandaşlarımızın artık yaz döneminde sigortalı işe girişlerinde aylıkları kesilmeyecektir.

Kurumumuzca sağlanan asgari ücret destekleri bankaya yansımaya başlamıştır. İşverenlerimiz bu ayki ödemelerinde ciddi derecede indirim alacaklardır.

 Ayrıca emeklilerimizin Sosyal Güvenlik Destek Pirimi borçlarının da tamamı silinmiştir. 

4/a (ssk) prim borcu olan İşverenlerimizin, 4/b (bağ kur) prim borcu olan esnaf ve tarım sigortalılarımızın, Genel Sağlık Sigortası borcu olan sigortalılarımızın özellikle bir şekilde Sosyal Güvenlik Kurumu ile temas etmiş tüm borçlu vatandaşlarımızı durumlarını inceletmek üzere kurumumuza davet ediyorum.

Vatandaşlarımızın yasanın sağlamış olduğu büyük kolaylıklardan yararlanabilmeleri için en geç 31 Temmuz 2018 tarihine kadar Müdürlüğümüze müracaat etmeleri gerekmekte olup, 7143 sayılı Yapılandırma Kanununun kurumumuza borcu olan vatandaşlarımıza getirdiği ödeme kolaylığından faydalanmasının, kendilerine hayırlı olmasını dilerim.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00