• BIST 8766.62
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Kurban Keserken Yaralanmalara Doğru Acil Müdahale Çok Önemli….

Kurban Keserken Yaralanmalara Doğru Acil Müdahale Çok Önemli….
Kurban bayramında, kurban keserken meydana gelebilecek yaralanmalarla ilgili Medicana Sivas Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr Turan TAŞ, uyarılarda bulunarak ilk müdahaleler hakkında bilgi verdi.

Kesikler Ciddiye Alınmadığı Takdirde Kalıcı Hasara Neden Olabilir…

El yaralanmaları, basit cilt yaralanmaları ile sınırlı olabileceği gibi; tendon, sinir, kemik, damar, eklem yapıları da içeren komplike yaralanmalar şeklinde olabilir ve hatta organ kopmaları oluşabilir.

Hayvan darpları sonucu el, kol, ayak, bacak, yüz kırıkları oluşabilir. Yaralanma sonrasında olay yerinde ilk müdahale ile temiz bezle kanama durdurulmalı, yabancı cisim batmış ise çıkarılmalıdır.

Ciddi kanamalar olduğunda iki üç tane bez üstüste kullanılmalı, 10-15 dk yaranın üzerine bastırılmalıdır.

Yaralanma bileğe doğru olmuş ise kanamayı durdurmak zor olabilir ve acilen bir sağlık merkezine başvurmaları gerekir. Acil bir sağlık merkezine ulaşıncaya kadar el kalp seviyesinde tutulmalıdır.

Yaralanmalara kısa sürede ve doğru müdahale edilmesi kas, sinir ve tendon yaralanmalarının tedavisinde en iyi sonucu almak açısından önemlidir.

Ayrıca bazı yaralanmaların tedavisi için mikrocerrahi gerekebilir ve deneyimli, mikrocerrahi için gerekli alt yapının olduğu hastaneler tercih edilmelidir.

Kas, sinir ve tendon yaralanmalarında ameliyat sonrası rehabilitasyon gereklidir ve fizik tedavi takibi ve uygulamaları, onarım sonrasında iyileşme sürecinde etkili ve fonksiyonlarının tekrar kazanılmasında gereklidir.

Yaralanmalarda Enfeksiyon Riski Olduğu Unutulmamalıdır…

Yaralanmalar ve kesiklerin oluştuğu ortamın ve yaralanmanın kirli olduğu unutulmamalıdır. Yaranın enfeksiyon kapmaması için acil müdahalenin yanı sıra kullanılan malzemenin temiz olmasının önemli,

Kesiğin öncelikle sabun ve su temizlenmesi gerekir ve hayvan tüyü, çıkarılabilecek kadar küçük yabancı madde varsa onların çıkarılması önemli.

Ayrıca yaraya müdahale eden kişinin elinin de temiz ve mümkünse eldiven giymiş olmalı

Hepatit B, Hepatit C, AIDS gibi bir çok hastalığın kan yoluyla bulaştığının unutulmaması gerekir

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00