• BIST 10208.65
  • Altın 2391.91
  • Dolar 32.3216
  • Euro 34.6843
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C

YUM-BİR “ Yumurtaya Müdahale Söz Konusu Olamaz ”

YUM-BİR “ Yumurtaya Müdahale Söz Konusu Olamaz ”
YUM-BİR “ Yumurtaya Müdahale Söz Konusu Olamaz ”

YUM-BİR, anne sütünden sonra, endeğerli besin kaynağı ve en ucuz  protein deposu olan yumurtaya müdahaleedildiğine dair devam eden tartışmalara son verdi. YUM-BİRBaşkanı Hasan KONYA yaptığı basın toplantısında, “Doğal ambalajı içinde hile yapılamayan tek gıda olan yumurta, son günlerde bazıkişiler tarafından sistemli ve kasıtlı şekilde sofralarımızdan eksiltilmeyeçalışılıyor. Yıllarca kolesterol bahane gösterilerek en değerli hayvansalprotein kaynağından mahrum bırakmaya çalışanlar, son günlerde başka yalanlarile yumurtaya iftira atmaya başladılar. ” diyerek konuya açıklık getirdi.Tavukların günde 3 kez yumurtlatılmasının biyolojik olarak imkânsız olduğunudile getiren KONYA; yumurtalarınklorla beyazlatılmadığını, tavukların beyaz tavuk ırkı gereği beyaz yumurtladığınıbelirtti.

 

KONYA;Ülkemizde üretim yapan tüm yumurtaçiftlikleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na kayıtlı olup, Bakanlığındenetim ve gözetiminde üretim yapmaktadır. Yedirilen yemler, kullanılan ilaçlarve aşılar, ya ülkemizde izinli ve ruhsatlı fabrikalarda üretilmekte ya da yineBakanlık izni ile ithal edilmektedir. Öte yandan Türkiye, Codeks AlimentariusKomisyonu (CAC) ve Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) gibi teknikçalışmalar yapan uluslararası gıda otoriteleri ile işbirliği içerisindeçalışmaktadır. ” dedi.

 

Tavuklar Günde 3 Kez Yumurtlayamaz!

 

Tavukların günde 3 kez yumurtlatıldığıiddiasına yanıt veren YUM-BİR Başkanı Hasan KONYA, ” Birçok bilimsel yayın ve ders kitabında da belirtildiğiüzere; yumurta oluşumu için en az 25 saat gereklidir ve yumurtlamagerçekleşmeden yeni bir yumurta hücresi olgunlaşamaz. Tavuk bünyesinde geçenyumurtanın oluşum sürecinden hareketle sarısı ve akı şu kadar saatte oluşuyor,öyle ise yumurtanın oluşum süreci kısaldı demek doğru değildir. Yumurta hücresiile yumurta farklıdır, 3-5 saatte oluşan yumurta değil yumurta hücresidir,kabuğu oluşmamış yumurta; yumurta değildir ve kabuksuz yumurta üretimi diye birşeyde yoktur. Tavuklar günde 3 kez yumurtlatılıyor diyerek, tavuğunmetabolizmasına müdahale edildiğini ima edilmekte ve yumurtaya bir sunilikyakıştırılmaya çalışılmaktadır. Bu kesinlikle doğru değildir.dedi.

 

YumurtanınRengini Irkı Belirler...

 

Dünya yumurtaüretiminde 10.uncu, ihracatta ise 2.nci sırada olan Türk Yumurta Sektörü’nünkaralama kampanyalarıyla yıpratılmak istenmesinin üreticiler için sorun teşkilettiğini söyleyen KONYA “Kahverengi yumurtalar              1 kuruşdaha pahalıya satılıyor. Kahverengi rengi yumurta daha pahalı olduğu haldeneden beyazlatılsın? Beyaz tavuklar beyaz yumurta yumurtlarken, kahverengitavukların kahverengi yumurta yumurtluyor. Dünyada hem beyaz, hem de kahverengitavuklar ile üretim yapılıyor, ülkemizde 70-75 milyon tavuk varlığı yaklaşık%75 beyaz, %25 ise kahverengi ırklardan oluşuyor ” dedi.

 

GıdaSektörünün Çözümlenemeyen Sorunu: Bilgi Kirliliği…

 

Sektör ile ilgili yapılan açıklamalarlakasıtlı olarak bilgi kirliliği yaratılmaya çalışıldığına ve gıda hakkındaaçıklama yapanların uzman kişiler olması gerekliliğine dikkat çeken YUM-BİR, bilgi kirliliğinin altındakimin olduğunun araştırılmasını istiyor. KONYA “ Üreticinin üretimini kurallara uygun biçimde sürdürebilmesi vetüketicinin kaygılarının giderilmesi için doğru mecra, doğru strateji ve doğruinsanlar ile yapılacak ortak mücadele esaslarını belirlemenin

 

 

zamanıgelmiş ve geçmektedir. Bu noktada TÜBİTAK, Gıda, Veteriner, Ziraat, Tıp, veBeslenme Fakülteleri başta olmak üzere tüm bilim camiasını, meslek odalarınıbilimsel veriler ışığında açıklama yapmaya ve tüketicileri doğrubilgilendirmeye davet ediyoruz. ” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00