• BIST 10208.65
  • Altın 2395.066
  • Dolar 32.3403
  • Euro 34.7603
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Üretici önlemini aldı

Üretici önlemini aldı
Üretici önlemini aldı

Geçtiğimiz yıllarda kilosu 1 TL'ye kadar çıkan ve yurtdışından ithal edilen saman geçen yıl hasadın iyi olması ve üretimin artmasıyla birlikte 15 kuruşa kadar düşmüştü. Acil paraya ihtiyacı olmayan üretici ise samanını harman yerlerinde brandalarla kapatarak, daha iyi bir fiyata satmak için bekletiyor. Bazı üreticiler kış döneminde fiyatlarda artışın yaşanmasıyla birlikte samanını satışa çıkarmıştı. Bazı üreticiler ise fiyatların biraz daha artmasını beklemişti.  Üreticiler, büyük zahmetlerle hazırladığı samanını daha iyi fiyata satmak istiyor. Çiftçiler, bu yüzden yaz boyunca yaptığı samanını hazırladıkları lodolarda saklıyor. “Sakla samanı gelir zamanı” atasözü çiftçilere ilham oldu.

SAMAN ODALARI DAHA GÜVENLİ
2 yıl önce Ova'da ekin bitmediği için saman fiyatları artmış, besiciler hayvanlarına bakamaz olmuştu. Türkiye'de saman fiyatlarındaki artışın önlenmesi amacıyla gerçekleştirilen ithalat uygulamasıyla saman fiyatlarının gerilemeye başlaması, et ve süt üretiminde maliyetlerin artacağı endişesine kapılan üreticileri rahatlatmıştı. Fakat bu yıl Konya Ovası'nda yeterli yağışın olmaması nedeniyle hem hububat rekoltesinde hem de saman üretiminde düşüş bekleniliyor. Yaşanabilecek muhtemel bir saman krizi öncesi üreticiler önlemlerini geçen yıldan aldı. Konya'nın birçok köyünde geçen yıldan kalma saman lodaları açılmamış olarak bekliyor. Bazı üreticiler, lodalarındaki samanları satarken, bazı üreticiler ise hasat mevsimini bekliyor.

BESİCİLER RAHAT BİR NEFES ALDI
2 yıl önce besi girdilerine ciddi para harcayan besiciler ise saman fiyatlarının düşmesiyle rahat bir nefes almıştı. Bu yıl kuraklığın etkili olması hem hububat ekili alanları hem de meraları olumsuz etkiledi. Besiciler, kuraklık nedeniyle saman fiyatlarının artmasından endişeli.Meralarda ot bitmezken, kıraç arazilerdeki hububat alanlarında ise ekinlerin boyları çok kısa kaldı. Köylerdeki koyun besicileri ise koyunları bahar aylarında olunmasına rağmen samanla beslemeye devam ediyor. Önceki yıl hasat döneminde 5-6 lira olan saman balyası, geçen yıl 2,5 lirayı bulmuştu. Balya fiyatlarının önceki yılın fiyat aralığına düştü. Bu yıl bazı biçerdöver sahipleri ise  tarladaki sap karşılığında çiftçilerin ekinini ücretsiz biçti. Biçerdöver sahipleri ekini biçtikten hemen sonra traktörlere takılı balya makineleri, sapı balya haline getiriyor. Biçimin hemen ardından ise yapılan saman balyaları, farklı şehirlerde bulunan besi çiftliklerine gönderiyor.   
 

merhabahaber.com

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00