• BIST 10556.5
  • Altın 2475.889
  • Dolar 32.2744
  • Euro 35.0113
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

Ünlü (Yirikler ve Körezler) Sülalesi!

Ünlü (Yirikler ve Körezler) Sülalesi!
Sosyal Medya Facebook sayfası Eskil'de Sülaleler sülaleler ile ilgili yaptığı çalışmalar büyük ilgi topluyor.

Ünlü (Yirikler ve Körezler) Sülalesi!

Soyismi Ünlü olan sülale soyadı kanun çıkmadan önce İmam Oğulları olarak anılırmış, Bunlar Aydın’dan 4 kardeş olarak Katrancı, Sokarıklı, Tosun, Tol, Battal Hocanın Yaylası ve Eskile yerleşmişler ve orda hocalık yapmışlar ve çoğalıp gitmişler ünlülerin en fazla yaşadığı yer Katrancı’dır. 
Bir diğer rivayete göre ise Ünlüler sülalesi 1915 ile 1920 arasında Afyon’un Çulsuzlar Köyünden Eskil’in Sokarıklı Yaylasına gelen Battal Hoca soyundan gelmedirler. Barutçulukla uğraştıkları söylenir. Bu sülalenin Eskilde manevi mimar olarak yetiştirdiği Kartal Hoca-Mevlüt Ünlü bu sülaledendir.

Kısaca Mevlüt Ünlü'nün (Kartal Hoca) Hayatı

Mehmet oğlu Mevlüt Ünlü yani namı diğer Kartal HOCA 1870 yılında Eskil de doğdu. Öğrenimi için Aksarayın çeşitli dergahlarında öğrenim gördü. Bu öğrenimler sonunda Eskil'e tam hafız olarak geri döndü. Eskile döner dönmez çeşitli köy ve yaylalarda islamiyet hakkında vaazlar vererek halkı bilinçlendirmek için çok çalıştı. Gittiği her köy ve yaylada Kartal Hoca'yı dinlemek için halk camileri doldururmuş. Bir dönem Ulu Camii'nin de imamlığını yapan Kartal Hoca Alime Hatunla evlenmis ondan iki kız iki oğlu olmuş oğlullarının adları Mehmet ve İsmail, Mehmet genç yaşta bir hastalıktan dolayı ölmüş İsmail ise Katrancı köyüne yerleşmiş Orada Körez olarak tanınmış ve köydeki körezler kabilesini oluşturmuş. Kurtuluş savaşında Kartal Hoca ile Hatip Hoca'yı devlet askere almayarak onların ilim ve irşat ile cihat etmeleri söylenmiş. Kartal Hoca ilerlemiş yaşına rahmet vaazlarına ve imamlığa devam etmiş 1963 yılında 93 yaşında Eskil'de hakkın rahmetine kavuşmuş Eskil Mezarlığı'nda medfundur.

Kartal Hoca İsmi Nerden gelmektedir?
Mevlüt Hocaya “Kartal Hoca yakıştırmasını Hatıp hoca” takmıştır. İkisi çok iyi dostlarmış. Mevlüt hoca sert mizaçlı ani çıkışları olan bir birisiymiş Hatıp Hoca da aynı Kartal gibisin bir anda kükrüyorsun demiş bundan sonra sana Kartal Hoca diyecem demiş o günden sonra halk Kartal Hoca olarak benimsemiş günümüzde de Kartal Hoca olarak bilinmektedir.

Kartal Hoca, Hatip Hoca ile Ünlü sülalesinin ve tüm geçmişlerimizin ruhları için El-Fatiha

haberbolge.net

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00