• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Talaşlı;Ayçiçeği İthalat'ı Çiftçimizi bitirdi

Talaşlı;Ayçiçeği İthalat'ı Çiftçimizi bitirdi
Talaşlı;Ayçiçeği İthalat'ı Çiftçimizi bitirdi
 

                        Eskilimiz de ayçiçeği hasadı başladı, umutlar yerini hayal kırklığına ve hüsrana bıraktı. Büyük umutlarla neşe ile ekim yapıldı ve hayaller kuruldu ancak ayçiçeği alım fiyatları ile bu hayallerin bitmesi ile birlikte zarar başladı. Şubat ayında burada yani haberfark sitesinde yaptığım yorumda Bulgaristan da ayçiçeğinin tonu 350 dolar ve Türkiye ye teslimi tonu 410 dolar olduğunu belirtip ayçiçeğinde ithalat patlaması yaşandığını ve bu ithalatın hasat döneminde çiftçimizi vuracağını yazmıştım. Üzgünüm ama o günler de ki tespitim aynen bugünler de maalesef yaşanıyor.

                       Bugün yapılmaya çalışılan çözümler o günler de yapılmış olsa idi hem devlet kazanır hem de çiftçimiz mağdur olmaz idi. Sanayicinin dillendirdiği ve bazı bilgi eksikliği bulanan çiftçi düşmanı kişilerce yapılan karalamalarda Avrupa da daha cazip fiyat olduğu için ithalat yapılmalıymış. Biz de diyoruz ki* Avrupalı çiftçilerin aldığı fiyatlardan gübre, tohum ve mazotu alalım aynı fiyatlardan sanayiciye veya tüccara mal satmaya hazırız. Avrupa da özellikle (Bulgaristan ve Romanya da hiçbir çiftçi pompa fiyatından mazot almaz. Gübre de vergi indirimi vardır.) Nasıl ki biz de LÜKS YATLARA GEMİLERE VE UÇAKLARA ÖZEL FİYATLARLA MOTORİN VE BENZİN VERİLDİĞİ GİBİ. Avrupa da da çiftçilere özel fiyatlarla motorin ve elektrik verilmektedir.

                      Bugün  gün bugün çiftçimizin zarardan kurtarmak ve ayçiçeğini heba etmemek için acil olarak referans fiyat dediğimiz bir fiyat dan yani ithal edilen ayçiçeğinden vergi alınmalı ki bu referans fiyat en az ton başına 800 dolar olmalı  ve bu fiyat üzerinden ithalat vergilendirilmelidir.Ayrıca yağ fabrikalarına aldıkları yerli ürün kadar ithalat yapmasına izin verilebilir.Böylece sınırsız ithalatın önüne geçilir hem de üretici ürününü  makul fiyat dan satmış olur.Üreticinin de canı yanmaz,sanayicide ayakta kalır tüketici  de uygun fiyatlarla tüketir.Bir diğer acil önlem yıllardır ton başına düşürülen veya düşük tutulan destekleme priminin artırılmasıdır.

 YIL              ÜRETİM MİKTARI                                             PRİM( KG.KURUŞ)

2007               700 BİN TON                                                         20 kuruş

2008               900                                                                         18.9 krş

2009               800                                                                          21 krş

2010            1000                                                                           23 krş

2011             950                                                                            23 krş

2012             1050                                                                          24 krş

2013            1350 ton beklenmektedir.                                      24 krş

Görüldüğü gibi yıllar itibariyle prim ya düşürülmüş ya da sabit tutulmuştur. Primin acil olarak 40 kuruşa çıkarılması ile birlikte fiyatın en az 1.25 TL den başlaması çiftçimizin mağduriyetini bir nebze olsun hafifletir ve çiftçimizin çöküşünü şimdilik durdurup en azından biraz moral verir.

                    Ayçiçeği yangının arasında bir önemli gelişmede ÇİFTÇİMİZ ALEYHİNE GELİŞTİ. ÇİĞSÜT PRİMİ SESSİZ SEDASIZ DÜŞÜRÜLDÜ. OCAK ŞUBAT MART AYLARINDA 9 KURUŞ OLAN PRİM 30.08.2013 DE 6 KURUŞA DÜŞÜRÜLDÜ.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00