• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 17 °C

Talaşlı, Bizim dönemimizde trafo sökümü olmayacaktır

Talaşlı, Bizim dönemimizde trafo sökümü olmayacaktır
Talaşlı, Bizim dönemimizde trafo sökümü olmayacaktır

Bizler Çulfalıyız, Kaputaşlıyız, Koçlarlıyız, Karakolluyuz, Ortakuyuluyuz, Oklavalıyız, Yüksecikliyiz, Bozcamahmutluyuz ama en önemlisi Eskilliyiz. Her yaylamızın sorununu biliyoruz. Kuracağımız kent konseyi ile her yaylamızın genelde Eskilimizin dertlerini sorunlarını  hep birlikte beraber el ele vererek  çözeceğiz.

Hayvancılıkta,

Bölünmüşlük var. Herkes kendi derdini biliyor ama çaresiz. Besicilik için tosun lazım. Hayvancılık birliğimiz Eskil’de ki kayıtlı süt ineklerinin geçmiş yıllarda kaç tane erkek dana doğum yaptığını bilerek, tahminen yıllık tosun üretimini bilmemiz lazım ki ona göre bu besilik hayvanları besiye alıp veya fiyatların yüksek olduğu sezonda satışını gerçekleştirip tosundan para kazanalım. Sütte ise, güğüm bazında sütçü dediğimiz süt toplayıcılarına sütümüzü veriyoruz. Ve süt toplayıcılarını kredi kuruluşu gibi kullanmaya alışmışız ama bu çiftçimizin aleyhine işlemektedir. Süt toplayıcılarından alınan yem, un gibi alınan ihtiyaçlarımızın fiyatını tespit etmemiz zor, veresiye defterimizde ne yazıyor ise rıza gösteriyoruz. Sütümüz peşin fiyatı olan 1.TL yerine 80-90 kuruştan alınırken (Süt konseyinin süt maliyetini 1.30 TL tespit etmesine rağmen) bizim aldığımız yem gibi ürünler veresiye adı altında yüksek fiyattan bize satılıyor. Böylece hem sütümüzü satarken hem de yem ve un gibi ürünleri alırken para kaybediyoruz. Çünkü sütü ucuz verirken yem ve unu piyasa fiyatından daha pahalı alarak fakirleşiyoruz.

Çözüm mü?

Bir defa öncelikle sütü toplu satış yapacağız. Bunun için gerekli olan soğutma tanklarını belli merkez büyük köylerimiz de ve birbirine yakın yaylalarımızın birine kurarak sütü muhafaza edip iyi fiyattan satışını gerçekleştireceğiz. Sütten para kazanılacak. Bunu süt birliği ile beraber yapabiliriz. Süt birliği yaklaşım göstermezse belediye olarak soğutma tanklarını biz yaparız. Süt sanayicilerine pazarlık usulü ile iyi fiyattan toptan süt satışını gerçekleştirerek süt toplayıcılarını kreditörlükten kurtarmamız lazım. Süt sanayicisinin dayattığı yem fiyatlarından değil pazarlıkla toptan yemi alacağız. Gerekirse bu fabrikaları kurmaya Yiğit Eskilimizin hem mali gücü hem de bu fabrikalara girdi ürünleri üretecek gücü vardır. Bir defa hayvancılıkta yani yem de kaba yem oranı % 70 lerde  bu kaba yemi Karatepe bölgemizde yetiştirerek yem girdi fiyatlarını ucuzlatarak hayvancılık da dönüşüm sağlanarak para kazanılacaktır. Hayvancılık birlikleri ile uyumlu ve görüş alışverişi içerisinde olacağız. Beraber çalışılacak olup bu hizmetlerde siyasi görüşten çok hizmet ve Eskilli ruhu öne çıkarılacaktır.

Tarımda,

Önce güncel olduğu için yağlık ayçiçeğin den başlayalım. Ayçiçeğinde bir bilgi kirliliği sürüp gidiyor. Yağlık ayçiçeğinde genel olarak Türkiye de üretim açığı vardır. Ancak bütün tarım ürünlerinde olduğu gibi ekonominin kuralı olan fazla arz yani üretim dönemlerinde üretilen ürün hemen pazara sunulduğu için günlük arz fazlalığı oluşacağı için fiyatlar düşer. Üreticinin depolama gücü olmadığı için ve depolayarak ürününü değişik vadelerde satarak para kazanması zor. Bunun için alternatifler sunmak ve çözüm üretmek gereklidir. Amerika Birleşik Devletlerinde çiftçilerin kooperatifleşme oranı % 80’in üzerindedir. Çiftçiler ürünlerini kooperatifler aracılığı ile satışını gerçekleştirmektedirler. Biz de ise hele Eskilimiz de kooperatifçilik hayvancılık dışında yok gibidir. Hayvancılıkta kooperatifçilik şeklen vardır. Yani sadece çiftçimiz borçlanırken kooperatif vardır. Üretimden para kazanmaya gelince kooperatifçilik yoktur. Yani şeklen vardır. Kooperatifçilikte bilgi birikimi yoktur. Türkiye’ye örnek olan Konya Pancar Koop. (Sayın Recep Konuk) hep konuşulur olmuştur. Ancak bir tane kooperatif fabrikası Eskilimiz de yoktur. Ayçiçeğinden para kazanmanın yolu öncelikle HAMYAĞ FABRİKASININ kurulması olmalıdır. Üretici ortaklığı ile  kooperatifleşerek fabrikanın kurulması sağlanacaktır.

Yağlık ayçiçeğinde en önemli girdi olan tohum ve tarımsal ELEKTRİK girdi fiyatıdır. Kooperatif aracılığı ile tohumu daha kaliteli ve ucuz alarak üreticiye vereceğiz.En önemli girdi olan tarımsal sulamada kullanılan ELEKTRİK BEDELİNİ VE SORUNU ÇÖZECEĞİZ.Bu tarımsal ELEKTRİK BEDELİNİ AYLIK FATURALAMA YERİNE HASAT DÖNEMİ FATURALAMAYI SAĞLAYACAĞIZ. Kurulan kooperatif MEDAŞ’a gerekli güvenceyi vererek HASAT DÖNEMİ SONU FATURALAMA SAĞLANACAKTIR. MEDAŞ BUNA YANAŞMADIĞI TAKDİRDE BELEDİYEMİZİN KURACAĞI ŞİRKET İLE SERBEST PİYASADAN DAHA UCUZA ELEKTRİK ALIMI VE HASAT DÖNEMİ SONU FATURALAMA SAĞLANACAKTIR. Medaş üretim döneminde aylık faturalama yaparak üretim sezonun tam ortasında ELEKTRİKLER KESİLEREK SAATLER MÜHÜRLENİYOR, TRAFOLAR SÖKÜLÜYOR. Pancar ve ayçiçeğimiz tarlalar da susuzluktan yanmaktadır. Dolayısıyla üretime ve çiftçimize darbe vuruluyor. BU SORUNU KÖKTEN ÇÖZECEĞİZ.

Yeşil bir Eskil için cadde ve sokaklarımızda park ve ağaçlandırma devam ederken meyve fidanı dağıtımına başlayacağız. Mevcut belediye gibi biz 20 bin ağaç fidanı dağıttık diye övünmeyeceğiz. Çünkü bugün 20 bin ağaç mevcut olmayıp belediyenin parası heba edilmiştir.

Biz; üç ay düzenli su faturasını ödeyen her hemşerimize meyve fidanı (ağaç fidanı değil.) sembolik bir fiyattan yani 1 Kuruştan vererek meyve fidanlarını kayıt altına alacağız. Bu dağıtılan kiraz ve dut fidanları, her ay su sayacı okuyan belediye görevlilerimizce kontrol edilerek fidanları koruyan ve bakımını yapan su abonelerimize su bedelinden % 10 ıskonto yapılarak bu meyve fidanlarının yetişmesi, büyümesi  teşvik edilecektir. Böylece meyve fidanlarının kontrolü sağlanacaktır. Bununla kalmayacağız, meyve fidanlarının her yıl sonu kontrolü sağlanarak dağıtılan fidanların yetişmesini sağlayan hemşerilerimizin 1.yıl sonunda bir adet su faturası, 2.yıl sonunda  2 adet su   faturası ve 3.yıl sonunda 3 adet su faturası ücretsiz bedelle kesilecektir. % 10 ıskonto düzenli verilecektir. Böylece dağıtılan meyve fidanlarının meyve verme yaşına kadar kontrolü sağlanarak  üretimi teşvik edilecektir.

Bütün bunları birlik beraberlik ve diyalog ile gerçekleştirilecektir. Her yaylamızla, mahallemizle, muhtarlarla, imamlarla, öğretmenlerle diyalog içinde olacağız. Kanunla kurulması zorunlu olan KENT KONSEYİ’ni kuracağız. Her ay gerekir ise her hafta geniş katılımlı kent konseyi toplanacaktır. Her görüş ve bilgi birikiminden faydalanılacaktır. Kent konseyinde siyasi görüşten çok  ESKİLLİ ruhu öne çıkacaktır.

Çok önemli bir projemizi 1 Eylül’de açıklamak üzere ve dualarınızda bulunmak dileği ile saygılarımı sunarım.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00