• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

Şeker Pancarı üretiminde yeni bir sayfa açılıyor

Şeker Pancarı üretiminde yeni bir sayfa açılıyor
Kayseri Şeker’in Tubitak destekli Ar-Ge Projesi sayesinde Şeker Pancarı üretiminde yeni bir sayfa açılıyor.

Şeker pancarının bünyesinde bulunan ve melas yapıcılar olarak bilinen Na, K, ve Zararlı Azot değerlerinin, doğru ve optimum gübre kullanımı ile minimize edilecek ve pancardaki şekerin melas yerine kristal  şekeri olmasını sağlayacak olan projenin Şeker Pancarından şeker  üretiminde yeni bir çığır açması bekleniyor.

Bünyesinde bir çok proje yürüten Kayseri Şeker Fabrikası Ar-Ge Merkezi bir başarıya daha imza attı. Geçtiğimiz günlerde Şeker prosesinde Türkiye’de ilk defa kullanılacak olan yeni bir teknolojiyi Erciyes Üniversitesi ile birlikte hazırlanıp Santez projesi olarak Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunarak desteklenmeye hak kazanan Kayseri Şeker Ar-Ge Merkezi bu seferde şeker pancarının teknolojik değerini artırıp pancarın içindeki şekeri maksimum miktarda almayı sağlayacak projesini Tübitak’ a sundu ve desteklenmeye hak kazandı.

Bu proje ile şeker pancarı yetiştirilirken pancarın bünyesinde bulunan ve melas yapıcılar olarak bilinen Na, K, ve Zararlı Azot değerleri, doğru ve optimum gübre kullanımı ile minimize edilecek ve pancardaki şekerin melas yerine maksimum miktarda satış şekeri olarak ambara gitmesi sağlanacak. Projenin başarıya ulaşması ile aşırı gübrelemeden ve melasa giden şekerden dolayı kaybolan milyonlarca TL değer çiftçinin cebinde ve Şirketin kasasında kalacak. Desteklenen bütçesi 755.000 TL olan bu projenin Türkiye’de şeker pancarı üretimi adına da yeni bir sayfa açacağı düşünülüyor.

Kayseri Şeker Ar-Ge Merkezi ve Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi ETTO  işbirliği ile hazırlanan  Projenin danışmanı Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bölümünden Yrd. Dç. Dr. Abdullah ULAŞ olup Ar-Ge Merkezinin hazırlamış olduğu iki projenin de kabul edilmesi Kayseri Şeker’de büyük bir sevinçle karşılandı.

Kaynak:kayseriseker.com.tr

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00