• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 20 °C

Kerpiç evlerin kıymetini bilmeliyiz!

Kerpiç evlerin kıymetini bilmeliyiz!
Kerpiç evlerin kıymetini bilmeliyiz!
 

Kendisi de Eskil Böğetli olan ve Konya’da 10 yıldır faaliyet gösteren Lüx İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özğan,

Anadolu mimarisinde çok sevilerek kullanılan üç ana yapı malzemesi taş, ahşap ve kerpiçtir. Taş ve ahşabın dayanıklılığı konusunda şüphe yoktur, ancak kerpiçte en az onlar kadar dayanıklıdır dedi.

Özellikle ova yerleşimlerinde; bölgemizde mimaride binlerce yıldır kullanılan kerpiç, o günlerden günümüze geldiğimizde görmüşüzdür ki Anadolu insanı hala kerpici çok sevmekte ve yapılarda tercih etmektedir, ancak ne yazık ki son dönemde kerpiç evlerin kıymetini bilinmiyor.” Şeklinde konuşan Özğan sözlerini şöyle sürdürdü, “Kerpiç ustalıkla kullanıldığında en sağlıklı inşaat malzemesidir. Havayı temizler, nemi dengeler ve ısıyı belli bir düzeyde tutar. Bugün Van Kalesi'nden Safranbolu evlerine kadar her yerde yüzlerce yıldır ayakta duran kerpiç örneklerine rastlayabiliriz. İşte bu konuda araştırmalar yapan bir akademisyenin, Aksaray'ın Sultanhanı beldesinde karşılaştığı bir vaka da gayet manidardır; çocuklar, artık yaşlanan annelerine yeni inşaat yöntemiyle betonarme bir ev yaptırıyorlar ki ahir ömrünü rahat geçirsin. Fakat yeni eve yerleşen kadıncağızın her tarafı ağrımaya başlıyor. Bunun üzerine yeniden bir kerpiç ev yaptırıyorlar ve ağrılarının dinmesi için annelerini o eve taşıyorlar. Bugün Avrupa ülkelerinde sağlıklı yaşamak isteyen entelektüellerin kerpice yöneliyor. Organik beslenme nasıl daha pahalıysa, Avrupa'da kerpiç evlerde oturmak da öyle pahalı; ancak maddi gücü yetenler kerpiç evlerde oturabiliyor. Biz de ise ne yazık ki kerpicin kıymeti, insan sağlığı için önemi yeterince anlaşılmış değil dedi.

Faaliyetleri hakkında da bilgi veren Özğan, “Dış cephe yalıtım çalışmaları ile birlikte binaları yeni ve modern bir görüntüye kavuşturuyoruz. Bununla birlikte evlerde yüzde 50 tasarruf sağlıyor. Eski binalara yenilik katıyoruz, yaptığımız çalışma sonrası boyaya gerek kalmıyor ve ekstra yük getirmiyor, eski yeni bina haline geliyor.” Şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00