• BIST 9836.42
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C

Saman Yatırımcısını Üzdü

Saman Yatırımcısını Üzdü
Saman Yatırımcısını Üzdü
Geçtiğimiz yıllarda kilosu 1 TL'ye kadar çıkan ve yurtdışından ithal edilen saman bu yıl hasadın iyi olması ve üretimin artmasıyla birlikte 15 kuruşa kadar düşmüştü. Acil paraya ihtiyacı olmayan üretici ise samanını harman yerlerinde brandalarla kapatarak, daha iyi bir fiyata satmak için bekletiyor. Üreticiler kış döneminde fiyatlarda artışın yaşanmasıyla birlikte samanını satışa çıkarmıştı. Bazı üreticiler ise fiyatların biraz daha artmasını beklemişti. Üreticiler, büyük zahmetlerle hazırladığı samanını daha iyi fiyata satmak istiyor. Çiftçiler, bu yüzden yaz boyunca yaptığı samanını hazırladıkları lodolarda saklıyor. “Sakla samanı gelir zamanı” atasözü çiftçilere ilham olmaya devam ediyor.

SAMANIN KİLOSU 15 KURUŞ OLDU

Geçen yıl Ova'da ekin bitmediği için saman fiyatları artmış, besiciler hayvanlarına bakamaz olmuştu. Türkiye'de saman fiyatlarındaki artışın önlenmesi amacıyla gerçekleştirilen ithalat uygulamasıyla saman fiyatlarının gerilemeye başlaması, et ve süt üretiminde maliyetlerin artacağı endişesine kapılan üreticileri rahatlatmıştı. Fakat bu yıl Konya Ovası'nda yağışların bol olmasıyla birlikte saman bolluğu da yaşandı. Bazı üreticiler yaz aylarında yaptığı samanı ve balyaları düşük fiyatlara satarken, kış aylarında samanını satmak isteyen üretici ise büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Harman yerlerine depolanan samanlar, yeterli talep olmaması ve fiyatların çok düşük olması nedeniyle üreticinin elinde kaldı. Saman kilosu 15 kuruştan alıcı bulunca üretici bahar aylarına kadar beklemeyi tercih etti.

BESİCİLER RAHAT BİR NEFES ALDI

2 yıl önce besi girdilerine ciddi para harcayan besiciler ise saman fiyatlarının düşmesiyle rahat bir nefes almıştı. Saman fiyatlarının düşmesi ise en çok besicileri rahatlattı. Besiciler yaz aylarından hayvanlarının tüketici saman ve yemi tedarik etti. Önceki yıl hasat döneminde 2,5 lira olan saman balyası, geçen yıl 5-6 lirayı bulmuştu. Bu yıl balya fiyatlarında da ciddi bir düşüş yaşandı. Bu yıl bazı biçerdöver sahipleri ise tarladaki sap karşılığında çiftçilerin ekinini ücretsiz biçti. Biçerdöver sahipleri ekini biçtikten hemen sonra traktörlere takılı balya makineleri, sapı balya haline getiriyor. Biçimin hemen ardından ise yapılan saman balyaları, farklı şehirlerde bulunan besi çiftliklerine gönderiyor.

merhabahaber.com

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00