• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Havuç hasadı sıkıntılı başladı

Havuç hasadı sıkıntılı başladı
Havuç hasadı sıkıntılı başladı

Önemli havuç üretim merkezlerinden olan Meram'ın Kaşınhanı Mahallesi'nde havuç hasadı devam ediyor. Hasat için hazırlıklar günler öncesinden tamamlanmıştı. Bugünlerde bölgede hasat telaşı yaşanıyor. Havuç hasadının başlamasının ardından 'Havuç Diyarı'nda hummalı havuç yıkama ve paketleme çalışmaları görmek mümkün. Ancak üreticilerin bu yıl yüzü gülmedi. Irak ve Suriye'deki iç savaşlar, bu ülkelere yapılan ihracatı durma noktasına getirdi. İç savaştan Konya ihracatı büyük darbe aldı. Kriz, havuç üreticisine de yansıdı. İç savaşlardan havuç da nasibini aldı. Üreticiler, ihracatı bekliyor. İhracat artarsa üreticinin yüzü gülecek. Bölgede hasadı yerinde inceleyen Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.

HAVUCUN KİLOSU 35 KURUŞA DÜŞTÜ

Kaşınhanı'nda havuç hasadının sancılı başladığını belirten Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, "Havucun kilo fiyatı 35 kuruşa kadar düştü. Çiftçi şu an zararına ürün satıyor. Satmak zorunda. Aşırı sıcaklar da havucu olumsuz etkiliyor. Güneydoğu komşumuz Irak ve Suriye'deki iç savaş havucu etkiledi. Bu iki ülkede iç savaş var. Ticaret yolları kapandı. İhracat durma noktasına geldi. Bu durum piyasada havuç açısından daralmaya neden oldu. Irak ve Suriye'nin havuç ihracatındaki payı yüzde 40. Önemli bir rakam. İnşallah iç savaş hemen biter de ihracatın önündeki engel kalkar. Yoksa üreticiyi zor günler bekliyor" diye konuştu.

İHRACATTAKİ DÜŞÜŞ ÜRETİCİYİ ÜZDÜ

Havuç veriminin iyi olduğunu, ancak fiyatının üreticiyi memnun etmediğini belirten Ali Ataiyibiner, "Dekarda 10 ton havuç alınıyor. Verimler iyi. Ancak fiyat üreticiyi üzdü. Geçen yıl havucun kilosu 40 kuruşun üzerindeydi. Bu yıl 35 kuruşun altını gördü. Yine geçen sene ihracat iyi olduğu için üretici memnundu. İhracat çok önemli. Havuçta ürün desteği de yok. Sadece mazot ve gübre desteği veriliyor" sözlerini kullandı. Kaşınhanı'nın toplam havuç üretiminin yüzde 60'ını tek başına gerçekleştirdiğini de belirten Ataiyibiner, "Bölgede günde bin tonluk, yılda ise 350-400 bin tonluk bir üretim yapılıyor. Havuç alanlarında artış da düşüş de yok" ifadelerini kullandı.

EN FAZLA İHRACAT IRAK'A YAPILIYORDU

Hem havuç üreten hem de ürettiği havucu ihraç eden Osman Pullu, “Kaşınhanı Mahallesi’nde yetişen havuç, ülke tüketiminin yüzde 60’ni karşılamasına rağmen hak ettiği değeri bir türlü alamıyor. Türkiye’nin bir çok ilinin yanı sıra birçok ülkeye havuç buradan gider. Havuç ihraç ettiğimiz ülkelerin başında Irak geliyor. Irak ve Suriye'deki savaş bizi de vurdu. Civarda 100’ün üzerinde havuç işleme fabrikası var, binlerce dönüm araziden yıllık yaklaşık 400 bin ton civarında havuç üretimi yapılır. Bugün üreticinin elinden havuç 35 kuruşa çıkıyor. Bu yıl rahat bir nefes alamadık" değerlendirmesinde bulundu.

KERİM ATICI - merhabahaber.com

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00