• BIST 9679.8
  • Altın 2480.672
  • Dolar 32.4346
  • Euro 34.4529
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 14 °C

Geçmişten Günümüze Sağlam Sülalesi

Geçmişten Günümüze Sağlam Sülalesi
Tarihçi Ahmet Sağlam Kendi Sülalesi olan Sağlamlar Sülalesi ile ilgili güzel bir araştırmaya imza attı.

Araştırma:Ahmet Sağlam

İşte Ahmet Sağlam'ın Araştırmaları ile Geçmişten Günümüze Sağlam Sülalesi...

aa.jpg

Babamın dedesi Hacı Mutullah SAĞLAM

(D.T.: 1916- Ö.T.: 1963)

Sağlam sülalesinin ilk bilinen atası olan dedemin dedesinin babası tiftik tüccarı olan Salih Efendi, rivayete göre birkaç akrabası ile birlikte (Doğum tarihi 1840 in başı)  Ankara tarafından gelerek ilk olarak Kaputaş Yaylasına yerleşir. Geliş tarihi büyük ihtimal 1860 lı yıllar. Salih Efendi dede haricindeki akrabaları daha sonra geldikleri yere geri dönerler. Salih Efendi dede burada Kanber ve Rabia kızı Fatmana nene (Doğum tarihi: 1844) ile evlenir. Fatmana nenenin hangi sülaleden olduğu bilinmiyor. Ancak muhtemelen o da Kaputaş Yaylasından. Sadece nüfus kütük kaydında babasının Kanber, annesinin ismi ise Rabia olarak geçiyor. Ayrıca Fatmana nenenin Huriye isimli kız kardeşi gözüküyor kayıtlarda. Huriye nene ise şu an Şabanlı Yaylasında yaşayan, o dönemde Çokum Yaylasının yerlisi olan Gök sülalesinin dedelerinden İdris GÖK (Doğum tarihi: 1886) ün annesi olarak kayıtlı. Kayıtlara göre Salih Efendi ile İdris GÖK” ün babası Hacı Hasan GÖK (Doğum tarihi: 1844) bacanaklar. Yani Salih Efendinin oğlu olan dedemin dedesi Ahmet dede ile İdris GÖK teyze çocukları. Bu şekilde Gök sülalesi ile ilk akrabalık bağları da kurulmuş olur. Salih Efendi dedenin çocuklarından Ahmet ve Lütfullah dedeler Kaputaş yaylasından Çokum yaylasına yerleşirler. Diğer oğlu Mustafa ise Çeçen sülalesinden Ayşe nene ile evlenip Kaputaş yaylasında kalır. Tek kızı olan Vesile ise Çolak Salih ile evlenir.

Salih Efendi dedenin Lütfullah (Doğum tarihi: 1869) (Eskil de Hacı Mutullah olarak biliniyor, Akgöl yaylasındaki Ayhan Sağlam dedenin dedesi), Mustafa (Doğum tarihi: 1871), Ahmet (Doğum tarihi: 1873)  ve Vesile (Doğum tarihi: 1883)  isimli 4 çocuğu olur.

sinan-ciftci-kardesimiz-yollamis-kendisine-tesekkur-ediyoruz.-akgul-yaylasindan-rahmetli-ayhan-saglamin-babasi-iban-saglam-celal-saglamin-dedesi-mazideki-eskil-platformu.jpg

Lütfullah Dedenin oğlu Akgöl Yaylasındaki Merhum Ayhan SAĞLAM’ın babası İbrahim (İban) SAĞLAM

(D.T.: 1906- Ö.T.: 1970)

 

Salih Efendinin büyük oğlu Lütfullah dedenin nüfus kütük kaydı

sagla01.jpg

İlk çocuğunun adı Lütfullah. Ancak Eskil de Hacı Mutullah olarak biliniyor. Nüfus kütüğü kaydına göre 1869 doğumlu. Lütfullah dede Koyuncular sülalesinden Çolak Salih, Kör Ali ve Mustafa dedelerin kız kardeşi Huriye nene ile evlenir. Huriye KOYUNCU nene kayıtlara göre 1872 doğumlu. Lütfullah dedenin Salih (Doğum tarihi: 1899), Mehmet (Doğum tarihi: 1901), İban (Doğum tarihi: 1906), Gülbahar (Doğum tarihi: 1907) ve Zeliha (Doğum tarihi: 1907) olmak üzere 5 çocuğu olur. Salih ve Mehmet küçük yaşta ölmüşler. Erkek çocuklardan sadece Akgöl Yaylasındaki merhum Ayhan SAĞLAM”ın babası olan İban dede (Doğum tarihi: 1906) yaşar. İban dede daha sonra Çokum yaylasını terk ederek Akgöl Yaylasına yerleşir. Ayhan isimli bir erkek çocuğu olur. İşte Akgöl Yaylasındaki Sağlamlar Lütfullah dedenin oğlu Hürü nün İban dedenin soyundan gelirler.

Salih Efendinin oğlu Mustafa dedenin nüfus kütük kaydı

sagla02.jpg

Salih Efendi dedenin ikinci çocuğunun adı Mustafa. Kayıtlara göre 1871 doğumlu.  Çeçen sülalesinden Ayşe ÇEÇEN (Doğum tarihi: 1874) isimli kadınla evlenir. Diğer erkek iki kardeşi Lütfullah ve Ahmet dedeler Çokum Yaylasına yerleşirken, Mustafa dede Kaputaş Yaylasında kalır. Mustafa dedenin Kamil, Nazife, Hediye ve Firdevs isimli 4 çocuğu olur. Tek erkek çocuğu olan Kamil çocuk yaşta vefat eder. Hediye isimli kızı Şabanlı yaylasındaki Gök sülalesinden Mehmet Kazım Gök ile evlenir.   

Mustafa dedenin nüfus kütük kaydında soyadı SAĞLAM değil ÇEÇEN olarak geçiyor. Yıllardır Sağlam olarak araştırmama rağmen bir türlü bulamamıştım Mustafa dedenin nüfus kütük kaydını. Soyadının Çeçen olduğunu öğrenmek çok şaşırttı gerçekten beni. Burada iki ihtimal var. Birincisi Mustafa dede Soyadı kanunun çıktığı 1934 yılında diğer iki kardeşi Sağlam soyadını alırken Sağlam soyadını almayıp hanımı Ayşe nenenin sülalesi olan Çeçen soyadını aldı, ya da ikinci ihtimal, Sağlam sülalesi köken olarak Çeçenler ile aynı sülale. Yani bizde köken olarak Çeçenlerdeniz ve de Kaputaş Yaylasını terk edip Çokum yaylasına yerleşen dedemin dedesi Ahmet dede ve abisi Lütfullah dedenin çocukları 1934 soyadı kanununda asıl sülale adımız olan Çeçen yerine Mustafa amcalarından farklı olarak SAĞLAM soyadını aldılar.

Bana göre ilk ihtimal daha gerçekçi. Bence Mustafa dede Kaputaş yaylasında oturduğu ve erkek çocuğu olmadığı için diğer iki erkek kardeşi Sağlam soyadını alırken o hanımı Ayşe nenenin sülalesi olan Çeçen soyadını almış. Çünkü eğer aslen bizde Çeçen sülalesinden olsaydık bunu Sağlam sülalesinin büyükleri kesin bilirdi.

Salih Efendinin oğlu Dedemin dedesi Ahmet dedenin nüfus kütük kaydı

sagla03.jpg

Salih Efendi dedenin 3. çocuğu ise dedemin dedesi olan Ahmet dede. Çokum Yaylası ve Eskil İlçe merkezdeki Sağlamlar Ahmet dedenin soyundan gelmektedir. Kendisi 1873 doğumlu olarak yazılı kayıtlarda. Ahmet dede ilk önce Çolak Salih, Kör Ali ve Mustafa Koyuncu dedelerin diğer kız kardeşi Tükez KOYUNCU nene (Doğum tarihi: 1879) ile evleniyor. Ahmet dede abisi Lütfullah dede ile aynı zamanda bacanak. Ahmet dede Tükez neneden çocuğu olmadığı için daha sonra Ortakuyu Yaylasından Başpınar sülalesinden Hasan-şerife kızı Raziye BAŞPINAR nene ile evlenir. Bu evlilikten Hacı Mutullah, Fadimana ve Vesile olmak üzere 3 erkek çocuğu olur. Ahmet dede genç yaşta vefat eder. Arkasında 2 hamınını dul, 3 küçük çocuğunu da yetim bırakır. Kızlardan Fadimana nene Tüzünler sülalesine gelin gider. Diğer kızı Vesile ise Mustafa KOYUNCU “nun oğlu Kel Yakup KOYUNCU ile evlenir. Yani Vesile nene, Mustafa CENGİZ ve Cennet nenemin annesi.

Ahmet dedenin tek erkek evladı Hacı Mutullah Dede (Doğum tarihi: 1916) ilk önce Meryemağılı yaylasından Kör Ali Koyuncu dedenin kızı Nefise nene ile evlenir. Bu evlilikten Mustafa, Muhittin, Nail, Mehmet, Salih, Latife, Tükülü ve Azmi olmak üzere 8 çocuğu olur. Çocuklardan Azmi küçük yaşta vefat eder. Hacı Mutullah dede daha sonra Tahir YALVAÇ dedenin kızı Elmas YALVAÇ nene ile evlenir. Bu evlilikten de merhum Ahmet dedem, Yılmaz, Osman, Kamil, Naile, Raziye, Hediye ve Firdevs isimli 8 çocuğu olur.

Salih Efendinin Kızı Vesile Halanın nüfus kütük kaydı

sagla04.jpg

Salih Efendi dedenin 4. Çocuğu ve tek kızı Vesile. 1883 doğumlu. Vesile hala Çokum Yaylasından Çolak Salih KOYUNCU (Doğum tarihi: 1882) ile evlenir. Bu evlilikten İbrahim (Doğum tarihi: 1902) ve Heybet isimli 2 çocuğu olur. Tek erkek çocuğu İbrahim günümüzdeki Çokum Yaylasındaki Koyuncuların dedesidir. 

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0534 325 83 00