• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Eşmekaya Sazlığına Bir Suda Sen Dök

Eşmekaya Sazlığına Bir Suda Sen Dök
Aksaray'ın Eskil ilçesi Eşmekaya kasabasında bulunan Eşmekaya Sazlığı, Bilinçsiz sulama nedeniyle tamamen kurudu.

Aksaray'ın Eskil ilçesi Eşmekaya kasabasında bulunan Eşmekaya Sazlığı, Bilinçsiz sulama nedeniyle tamamen kurudu. Bilinçsiz sulama ve diğer nedenlerle gölün kurumasına dikkat çekmek ve gölü eski haline döndürmek isteyen doğaseverler bu yıl, 'Eşmekaya Sazlığını Kurtaralım” kampanyasının üçüncüsünü dzüenlediler.
Bir zamanlar kuş cenneti olarak anılan sazlık içinde şimdi koyunlar otlar, vatandaşlar mantar toplar hale geldi. Bu konuya dikkat çekmek amacıyla bir gönüllü hareketi oluşturan Aksaraylı Avukat Ali Rıza Toprak´ın öncülüğünü yaptığı grup sazlıkta üçüncü kez bir araya geldi. Aksaray ve Eskil'de yaşayan doğaseverler sazlığın tekrar eski haline gelebilmesi için doğalgaz projesi kapsamında Aksaray Sarıyahşi ilçesinden getirilen suyun Eşmekaya Sazlığı'na dökülmesini istiyor. Bunun yanında bir çok bölgede yapılan projelerde olduğu gibi bu bölgede de başka yerlerden su getirilerek bölgenin tekrar eski haline getirilebileceğinin altı çizildi.

Böğet köyü muhtarı Mustafa Özkan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 
"Bir zamanlar bu bölge sular altındaydı. Yüzün üzerinde kuş türü bu bölgede barınmakta,kuluçkaya yatmaktaydı. Bölgede 90’lı yıllarda baraj yapılmaya başladı. Baraj yapım esnasında sular çekilmeye başladı ve baraj durduruldu. Bölgede açılan yer altı kuyuları aracılığıyla suların hızla çekilmesi sonucu bölge 2000’li yıllarda tamamen kurudu. Şu anda hiçbir kuş türü bölgede yaşamamaktadır. Tarımda yapılamaz hale gelmiştir. Biran önce bu bölgeye bir çözüm bulunması gerekir. Ciddi projelere imza atan devletimiz isterse bu bölgeyide canlandırabilir. Şu anda Sarıyahşi’den gelen su doğalgaz projesi kapsamında Sulltanhanı kasabasına getirilmektedir. Bu bölgeye uzaklığı sadece on kilometredir. Proje bitiminden sonra o su bu bölgeye verilebilir”  dedi. 

Eşmekaya sazlığına gelen yüze yakın doğasever aktivist, Hititlilerden kalma tarihi baraj setine temsili su döktüler.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00