• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 20 °C

Eşmekaya Sazlığı Kurtarılmalı

Eşmekaya Sazlığı Kurtarılmalı
Eşmekaya Sazlığı Kurtarılmalı

Aksaray'ın Eskil ilçesi Eşmekaya kasabasında bulunan Eşmekaya Sazlığı, 100'den fazla kuş türünü barındırdığı günlerini arıyor.

Bilinçsiz sulama ve diğer nedenlerle gölün kurumasına dikkat çekmek ve gölü eski haline döndürmek isteyen doğaseverler Avukat Ali Rıza Toprak önderliğinde, 'Eşmekaya Sazlığı'na bir bardak da sen su dök' kampanyası başlatmışlardı.

Bir zamanlar kuş cenneti olarak anılan sazlık içinde şimdi koyunlar otlar hale geldi. Bu konuya dikkat çekmek amacıyla bir gönüllü hareketi oluşturan Aksaraylı Avukat Ali Rıza Toprak'ın öncülüğünü yaptığı grup sazlıkta bir araya geldi. Aksaray ve Eskil'de yaşayan doğaseverler sazlığın tekrar eski haline gelebilmesi için doğalgaz projesi kapsamında Aksaray Sarıyahşi ilçesinden getirilen suyun Eşmekaya Sazlığı'na dökülmesini istiyor.

Ankara'da gerçekleştirilen Aksaray tanıtım günleri fuarını ziyaret eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Veysel Eroğlu'na Eskil'in su sorunu çözülmesi için Hirfanlı Barajından Sultanhanı'na taşınan suyun daha sonra Eskil için kullanılması çağrısından bulunan Eskil Belediye Başkanı Niyazi Alçay'a Eroğlu'nun olumlu görüş bildirmesi Eskil'de ve Eşmekaya'da heyecan yarattı.

BİLİNÇSİZ SULAMA KURUTTU

90 yılların sonlarına doğru vatandaşların bilinçsizce vahşi sulaması sonucu sazlığın kuruduğunu söyleyen Eşmekaya Belediye Başkanı Gazi Eşmekaya; “Derin kuyuların bilinçsizce açılmasıyla sanırım sularımızda çekilme oldu.  Orman Su İşleri Bakanlığımız, Başbakanlığımız yani yetkili Devlet Bakanlığımız bu işlere el atar. Bunun çok zor bir yanı da yok. Doğalgaz projesi için Hirfanlı'dan su geliyor, bu suyun oradaki hizmeti bittikten sonra birkaç kilometre mesafedeki Eşmekaya Sazlığı'na dökülebileceğini tahmin ediyoruz." dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00