• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 17 °C

Eskil'in Turizme Açılan Kapıları Kapalı

Eskil'in Turizme Açılan Kapıları Kapalı
Eskil'in Turizme Açılan Kapıları Kapalı
 İlçemizde en eski yerleşim yerlerinden ve Türkiye’nin en derin yer altı şehirlerinden olan Erdoğdu yeraltı şehri, Böğet köyünde bulunan Böğet Höyüğü, Ortakuyu yaylasında bulunan antik tiyatro ve yer mozaik döşemeleri kaderine terk edilmiş durumda.
 
Erdoğdu yer altı şehri ile ilgili 2005 yılında yapılan çalışmada ,”Doğal Kaya girişi açıklığından girilmekte olup,havalandırma bacaları kapalıdır. Burda bulunan hayvan barınakları, tünellerle geçilen yaşam galerileri ve bu galerilerin zemininde bulunan alt kata iniş merdivenleri vardır.
 
Yeraltı şehrinin erken dönemden itibaren iskan gördüğü anlaşılmaktadır. Fiziki Mezarlık bulunmaktadır. Yer altı şehrinin kuzeyinde iki höyük görülmektedir. Erdoğdu yaylasında bulunan bu yer altı şehri Kapadokya Bölgesinin belli dönemlerdeki yaşam merkezi özelliklerini yansıtması acısından önemlidir. Bizans Dönemine Tarihlenmekle birlikte daha eski dönemlerde de iskan gördüğü muhtemeldir.Yapılacak kazı sonucu daha aydınlatıcı bilgi edinilebilir. Gezilebilen alanlar fazladır, Ancak buralar doğal yollarla kapanma riski taşımaktadır. Yer altı şehri yerleşmelerinde önemli kaynak elde edilebilecek araştırmalara aşıktır. Hiçbir koruma yoktur. Korumaya alınması ve ileride kazı çalışması yapılmasında yarar vardır.Bölgenin turizminin gelişmesine katkı sağlayacaktır”. Raporu verilmesine rağmen hiçbir çalışma başlatılmadı.
 
Böğet Höyüğü için defalarca ön çalışma yapılmasına rağmen ilgililerin ilgisiz kalması nedeniyle turizme kazandırılmadı.
 
Zeugma kadar kıymetli yer altı mozaiklerinin olduğunun ifade edildiği Ortakuyu harebelerininde kaderi diğerlerinden farklı olmadı. Çevremizde bir çok tarihi kalıntılar olmasına rağmen bunların gün yüzüne çıkarılması ilçemizin turizminin yerinde saymasına neden oluyor.
 
Erdoğdu, Böğet ve Tuzgölü üçgeninde yapılacak ciddi bir turizm çalışmasıyla bölgenin canlanabileceğini ifade eden vatandaşlar, yetkililerin bu konuda bir çalışma yapmaları gerektiğini ifade ettiler.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00