• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 19 °C

Eskil'e Tren Yolu Geliyor...

Eskil'e Tren Yolu Geliyor...
Eskil'e Tren Yolu Geliyor...

Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmekte olan; “Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri Demiryolu Projesi” ile ilgili hazırlık çalışmaları sürdürülüyor. Yatırımlar Dergisi’nde yer alan bilgiye göre, etüt proje ve mühendislik hizmetleri işleri Yüksel Domaniç firmasınca gerçekleştiriliyor. Bu çalışmaların önümüzdeki yıl için de tamamlanması bekleniyor.


Bu aşamada söz konusu proje ile ilgili Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) başvuru dosyası da MGS Proje firmasınca hazırlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunuldu. Bakanlık dosyayı incelmeye aldı. Hazırlık çalışmaları tamamlandıktan sonra Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme akanlığı’na sunulacak.

Bakanlık onayı ile birlikte proje Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü’ne devredilecek ve yapım çalışmaları bu kurum tarafından gerçekleştirilecek.

Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri Demiryolu Projesi güzergâhı ulusal çapta yapılan demiryolu ulaşım planlarının kuzey-güney aksında bölgeleri bağlayan önemli bir halkası olacak. Mevcut karayolu ile Antalya ve kuzeyde yer alan iller arasındaki yolların standartları oldukça düşük düzeyde bulunuyor. Proje ile birlikte demiryolu bağlantısının sağlanması ile karayolu kullanım değerleri düşecek, ulaşım standartları artacak.

Proje, Antalya-Kayseri ana hattı ve Alanya-Antalya bağlantı hattından meydana geliyor. Antalya-Kayseri ana hattı Antalya Döşemealtı ilçesinden başlayarak, sırası ile Kepez, Aksu, Serik, Manavgat, İbradı ve Akseki ilçelerinden geçerek, Konya il sınırına ulaşacak. Konya Seydişehir, Meram ve Karatay ilçelerinden geçerek Aksaray il sınırına ulaşacak. Aksaray Eskil, Merkez ve Gülağaç ilçelerinden geçtikten sonra Nevşehir Acıgöl, Merkez, Avanos ve Ürgüp ilçelerinden geçerek Kayseri İncesu İlçesi’nde sonlanacak. Alanya-Antalya bağlantı hattı ise Manavgat ilçesinde ana hattan ayrılarak Alanya ilçesinde son bulacak. 5 milyar liraya mal olması beklenen projedeki yolcu trenlerinin 250 km/s, yük trenlerinin de 80 km/s hıza çıkacakları planlanıyor.

Projenin hem yük hem de yolcu taşıma amacıyla gidiş-geliş olmak üzere 2 ayrı elektrikli hat olarak gerçekleştirilmesi amaçlanıyor...

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00