• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Çeyrek altın salı günü geliyor

Çeyrek altın salı günü geliyor
Çeyrek altın salı günü geliyor

Geçen cuma ateşlenen 'altın krizi' tüketiciyle kuyumcu arasındaki bağı da güçlendirdi. Bir haftadır 'ucuzluktan' faydalanıp çeyrekleri dizmek isteyen tüketici, o kuyumcudan bu kuyumcuya mekik dokudu, durdu. Çünkü Türkiye'de insanların, özellikle de kadınların en büyük yatırım alışkanlığı olan 'çeyrek altın' 130 liraya kadar inmişti. Yetişen aldı, biraz tereddüt edip bekleyen ise kuyumcu kapısında kaldı.

KUYUMCU DA İSYANDA

Kuyumcuları da şok eden bu 'hızlı tüketim' karşısında 'talep' patlamasının etkisiyle fiyatlar bir anda zıpladı, hatta 'altın karaborsaya düştü' demeye bile başladık. Piyasada 132-135 TL seviyesinde seyreden çeyreklikler kimi 'fırsatçı' kuyumcularda 150 TL'ye kadar çıktı. Ve bu kaosta herkes kendi suçlusunu ilan etti... Tüketici, 'elindeki altını satmıyor, bekliyor' diye kuyumcuya kızdı, kuyumcu da 'neden altın basmıyor, piyasada ne dönüyor?' diye şüpheye düştüğü Darphane'ye isyan etti. İşte altının Türkiye'de tüketici gözüyle bir haftalık özeti buydu. Şimdi hikâyeyi biraz genişletelim...

'SALI GÜNÜNÜ BEKLİYORUZ'

Bir kuyumcuya giriyorum, tam da haftaiçinde 'tavsiye ettikleri' şekilde 'altın bilezik' soruyorum. Bu sırada kuyumcuya girip çıkanları sayamıyorum bile. Tabii ki çoğu çeyrek altın soruyor ve 'kalmadı' yanıtını alınca suratlar düşüyor; kuyumcuyu 'yalancı' ilan edenler bile var: "Doğru mu söylüyorsunuz, yoksa saklıyor musunuz altınları?" Peşinden kuyumcu Fatih Koyunlu, isyana başlıyor: "Kimse inanmıyor ama gerçekten elimizde altın yok. Darphane basmıyor, günlerdir soruyoruz. En son salı günü alabileceğimizi söylediler. Biz de salıyı bekliyoruz."

'DARPHANE BİR ŞEY Mİ BİLİYOR?'

Girdiğim diğer bir kuyumcu da benzer olayları yaşıyor. Ama bu kez daha sinirli, şüpheyle Darphane'ye çatıyor: "Kaç gündür müşteriyle atışıyoruz. Darphane elinde rezerv varken neden basmıyor anlamıyorum. Demekki bilmediğimiz bir işler dönüyor piyasada!" O da Darphane'den 'salı gününü bekleyin' yanıtını aldıklarını söylüyor. 

'BEN BİLE 140 TL'DEN ALDIM'

Hemen yan dükkanı işleten kuyumcu da 'karaborsa' söylentilerini doğrularcasına bir anısını paylaşıyor: "Bazı kuyumcu arkadaşlar, bu durumdan faydalanıp fiyatları şişirdiler, müşteri mecbur alır diye. Dün çok eski bir müşterimin ricasıyla Kapalıçarşı'dan çeyrek buldum, bana bile 140 lira dediler. Gerisini siz düşünün artık..."  

DARPHANE'YE TARİHİ SİPARİŞ 

Piyasaya altın yetiştiremeyen Darphane'den de açıklama var. Damga Matbaası Genel Müdürü Sadettin Parmaksız, bugün teslim etmeleri gereken altın siparişlerini 22 Nisan Pazartesi vereceklerini bildirdi. Parmaksız, "Yılbaşından bugüne kadar 34,5 ton Cumhuriyet altını verdik. Bu ayın 16'sında 5,4 ton Cumhuriyet altını talebi oldu. Böyle bir talep Darphane tarihinde yok" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00