• BIST 10267.09
  • Altın 2407.339
  • Dolar 32.2208
  • Euro 34.7162
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 4 °C

Buğdayda Yüksek Rekolte Beklentisi

Buğdayda Yüksek Rekolte Beklentisi
Buğdayda Yüksek Rekolte Beklentisi
Kaleli, bölgede 2011 yılı başından beri düşen yağmur ve kar yağışının, uzun yıllar ortalamasının yüzde 70 kadar fazlası olduğunu belirtti.

Bunun ülkemiz için, çiftçiler için olumlu bir haber olduğunu ifade eden Kaleli, ''Yağışların ve sıcaklıkların iyi setretmesi, bitki gelişimini olumlu etkiledi. Yaptığımız gözlemlerde hububatta ekili alanların yüzde 50'den fazlasında kardeşlenmenin tamamlandığını gördük'' dedi.

YAĞIŞLAR REKOLTEYİ ARTIRACAK BEKLENTİSİ

Kaleli, devletin verdiği desteklerin de etkisiyle ekili arazilerin tümünde ilk gübrelemenin hemen hemen yapıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Çiftçilerimiz bu ay sonunda yapacağı ot ilacı ve hastalıklarla mücadele hazırlıklarına da başlamıştır. Hinterlandımızda tüm yörelerde üst gübre kullanımı başlamış olup halen devam etmektedir. Bitki gelişimi yağışların ve sıcaklıkların yüksek olması sebebiyle hem kıraç hem de sulak alanlarda çok iyi durumdadır. Bu güne kadar kayda değer bir miktarda don zararı bildirilmemiştir. Hinterlandımızda bazı yörelerde ekili alanlarda fare zararının olduğu üreticinin bununla ilgili mücadele yaptığı tespit edilmiştir.''

Kaleli, Nisan ve Mayıs ayında düşecek yağışların aynı yoğunlukta devam etmesi halinde rekoltenin geçen yıla göre yüksek olabileceğini öngördüklerini dile getirerek, ağırlıklı son iki yıldır görülen septorya kök, kök boğazı ve sarı pas hastalığını karşı daha dikkatli davranılarak zamanında mücadele edilmesi gerektiğini bildirdi.

''BUĞDAY İTHALATINA İHTİYAÇ DUYULMAYABİLİR'' 

Geçtiğimiz yıl kar yağışının olmaması ve yağışların da düzensiz seyri nedeniyle hububatta verim ve kalite düşüklüğü yaşandığını anımsatan Kaleli, ''Bu yıl yağışların istenilen düzeylerde olması nedeniyle, çiftçilerimiz hastalıklarla mücadeleyi, gübrelemeyi ve süne ile mücadeleyi yaparlarsa verim ve rekolte artışını önemli oranda arttırabiliriz. Böylece geçen yıllarda kalite probleminden dolayı yurtdışından almak zorunda kaldığımız buğdaya ihtiyaç duymayacaktır'' diye konuştu. 


  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00