• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Bilinçli tarım maliyetleri düşürüyor ve verimi artırıyor

Bilinçli tarım maliyetleri düşürüyor ve verimi artırıyor
Bilinçli tarım maliyetleri düşürüyor ve verimi artırıyor

Konya’da faaliyet gösteren Verda Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Candan, bilinçli tarım  yapan çiftçinin hem maliyetleri yarı yarıya düşürdüğünü hem de yüksek  verimde kaliteli ürün elde ettiğini belirterek, bu şekilde çiftçi aynı zamanda hem toprağı hem de çevreyi de korumuş oluyor dedi.

Tarım arazilerini doğru ve verimli kullanarak olumsuz faktörlerden korumanın da önemli olduğunu vurgulayan Candan, bunun da yolunun toprak analizinden geçtiğini ifade etti. Son yıllarda hükümetin toprağını analiz ettiren çiftçiye verdiği desteğin önemli olduğunu kaydeden Candan, buna rağmen ne yazık ki birçok çiftçi toprağı analiz ettirmenin önemini kavramış değil dedi.

Doğru analizin ve sonuçlarını uygulamanın birçok faydası olduğunu belirten Candan, “Toprak analizinin çiftçinin cebine faydası var. Çiftçi yüksek verim almak adına gübreyi gereğinden fazla kullanıyor ve fazla gübre toprakta toksit etkisi yaptığı için verimi düşürüyor. Gereksiz gübre kullanmakta tarlaya zarar veriyor, maliyetleri artırıyor, biz öyle örneklerle karşılıyoruz ki çiftçi gerekenden 3-4 kat fazla gübre kullanıyor bu da hem maliyetleri artırıyor hem de toprağı çoraklaştırıyor, ayrıca gübrenin hammaddesi yurt dışından geldiği için her yıl yurt dışına önemli miktarda döviz kaybı oluyor.” Dedi.

 

Çiftçi, analizi sadece dekara 2.5 Lira destek için yapmamalıdır diyen Candan, “Çiftçinin nizami bir şekilde aldığı numunesini Konya’daki Verda-lab labaratuarımızda profesyonel bir ekiple son model teknoloji ile analiz ediyoruz. Çiftçiye hangi üründe ne kadar gübre kullanacak bir reçete olarak sunuyoruz. Artık çiftçi tabana şu kadar DAP, üst gübresi de ÜRE kullanırım anlayışından öte giderek doğru analiz ile birlikte mahsulünü yetiştirmeli. Biz Verda Tarım olarak çiftçinin toprağını analiz ettikten sonra tarlaya hangi ürün ekecekse ona göre bir reçete oluşturuyoruz. İşte bölgemizde yağlık ayçiçeği tarımı oldukça yaygınlaştı. Onun yanı sıra hububat, mısır, pancar gibi ürünlerden hangisini ekecekse ona göre kullanacağı kimyasal gübreyi ve özel olarak geliştirdiğimiz organik bitki besleme grubu ürünlerimizi sunuyoruz.  Bu şekilde hem toprak yapısını korumuş oluyoruz, hem çiftçi daha az maliyetler ürününü yetiştiriyor hem de yüksek verim elde ediyor.” Şeklinde konuştu.

 

http://www.verdatarim.com/

Telefon: 0332 342 44 90

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00