• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 19 °C

Başkan Alçay'dan Ses getirecek Röportaj!

Başkan Alçay'dan Ses getirecek Röportaj!
Eskil Belediyesi başkanı Niyazi Alçay, 2016 yılının bitmesinin ardından, 2016 yılını değerlendirdi.

Kendisini hiçbir zaman belediye başkanı gibi görmediğini ifade eden Alçay, Bendeki anlayış, “Belediye başkanı seçildim. Ben herkesten farklıyım“ anlayışı değildir. Ben üzerime yüklenen yükün çok iyi farkındayım. Ben bu milletin hizmetkârıyım. Bu makamda bugün varız yarın yokuz. Bu makam hiçbir zaman bize kalıcı değildir. Kalıcı olan ahirette ki makamdır. Bu nedenle, Rabbimin bana nasip ettiği bu makamı, kendimi insanlardan farklı görerek değil de, kendisini onların hizmetine adamış birisi gibi görerek ifa etmek düşüncesindeyim ve bu şekilde hareket ediyorum.

 

2016 Yılını  Değerlendirebilirmiyiz?

 

Öncelikle 2016 yılının son günlerini yaşıyoruz. 2017 yılı güzel ülkemize ve ilçemize inşallah hayırlar getirir. İnşallah 2017 yılında hem Müslümanlar üzerinde, hem de ülkemizin üzerinde oynana oyunlar son bulur​.

 

Bununla beraber seçildiğim günü şunu söylemiştik.

 

Vatandaşlarımız yaşadığı yayladan, diğer yaylaya veya  merkezimize olan  ana yolları asfalt olması ve Yayla içerisindeki ara yolların rahat hareket etmeleri için, Yayla yollarının iyileştirmesi projesi.

Bu proje 2009 yılı içerisinde bu zamana kadar devam etmekte.2016 yılı içerisinde Eğrikuyu Yaylasının yolunu 3 kilometre yaptık, Mutlu Köyü'nün stabilize yolu 3 kilometre yaptık, Mutlu Ortakuyu 3 kilometresini stabilize olarak yaptık, Sırataş ve Dayıkuyusu Yaylasının yolu 1 kilometresini yaptık, Akkaş Yaylasının köy içi çalışması ve ardından Koçlar Yaylasının köy içi çalışmasını yapmış bulunmaktayız. Çulfa yaylasının 2015 yılı içerisinde yarım kalan yolunun geri kalan kısmını 2016 yılında tamamladık, Yıldırım Mahallesi ve Zafer Mahallesi bu mahallelerin 2016 yılı içerisinde programı alıp  şu anda stabilize çalışmasını bitirdik, ama asfalt çalışması konusunda zamanımız yetmedi. 2017 yılı içerisinde kaldı. 2017 yılı içerisinde asfalt çalışması başlatıldığında bu Yarım kalan yerleri ve diğer yaylalara girmiş olacağız. Köşk ve İlyas yayla içerisini yaptık, Akgöl Yaylasının kaplaması vardı 4 kilometresini yaptık yarısı kaldı. Kötü Çoban Yaylasının yayla içerisindeki yolu 5 kilometre, İlyas Yaylasının içerisindeki yol çalışmasını yaptık, bununla birlikte stabilize yapılacak olan yaylalarımız vardır, İkizce Yaylasının stabilize yol çalışmasını yaptık. Taşkesik Yaylasının stabilize yol çalışmasını yaptık, Setik yaylasının stabilize yol çalışmasını yaptık, Şabanlı yaylasının stabilize çalışmasını yaptık, Mutlu Yaylasının içerisi yoğun kar yağışı nedeniyle ve Kum bittiği için yarıda bıraktık. İnşallah havalar ısındığında Mutlu Yaylasının içerisi stabilize olarak yol yapacağız. Dayıkuyu Yaylası Hüyüklü Yayla içi Ortakuyu ve Bayramdüğün 4 kilometre stabilize yolunu tamamladık. Güneşli ve Isıcak Yaylasının 2 kilometresini tamamladık, Arif Yaylası iki buçuk kilometre stabilize yolunu tamamladık, Kötüçoban ve Doybalak Yaylasının stabilize çalışmasını İnşallah önümüzdeki yıl tamamlayacağız.  Mezgitli ve Öveçağıl Yaylasının stabilize çalışmasını  tamamladık, Yüksekyayla 6 kilometre stabilitesini tamamladık, Sırataş Dayıkuyusu ve Mutlu Yaylası 5 kilometresini tamamladık. Biraz daha fazla araç gerecimiz olsa bütün bunları hepsini tamamlama imkanımız olurdu, elimizdeki mevcut imkânlarla bütün bu hizmetleri 2016 yılı içerisinde hayata geçirirdik.

Bununla beraber ilçemizde daha öncesinde bildiğiniz gibi konutla ilgili sıkıntı vardı.

İkinci toplu konutun hayata geçmesi için bir proje başlatmıştır. Şu anda toplu konutlar, yaptığımız yerin sosyal donatıların hazır olmasından dolayı bulunduğu yerin ideal olacağı düşünerek o şekilde bir adım attık. Ve sonunda onu da başardık. 2016 yılı içerisinde hak sahiplerine evlerine kavuşturduk, şu anda huzur içerisinde ikinci TOKİ'de yaşamaktadırlar. İkinci TOKİ nin yapılması konut sayısını arttırdığı için, konut kiralarını geriye çekti ve katkısı olmuştur. 

 

Yüksekokul ilçede açılması bir rüyaydı ve diğer okullardan daha çok etkili olmayacaktı.

Belki kısa sürede ilçemize etkisi olmayacak. Ekonomik anlamda katkısı şu anda fazla olmayabilir, fakat önümüzde ki dönemde öğrenci sayısı arttıkça bunun etkisini göreceğiz. Bunun yanında Eskil’in büyüdüğünü düşünen vatandaşlar ilçe merkezine yönelecek. Öğrencilerimiz şu anda bizim yaptığımız misafirhanede kalıyorlar, yerleri gayet çok düzgün üç yıldızlı otelden farksız. Öğrencilerimiz Eskil'de olmaktan mutlu. Bununla beraber şunun müjdesini de veriyim. Haftabaşı Aksaray Üniversitesinde şöyle bir karar alındı.  Eskil’de ki bu dinamik yapı görününce Eskil’de Yüksekokulu'nun büyüyeceği herkes tarafından artık inanılır hale geldi. Öncesinde biliyorsunuz “okul burada yaşamaz Eskil’de Yüksekokulun ne işi var kasabadan farkı yok” kardeşim deniliyordu. Fakat Üniversite yönetimi Lojistik bölümünün açılması kararını vermiştir. Lojistik bölümünün açılması için şu anda üniversitede çalışmalarını başlattı. Onlarla ilgili kadro çalışmaları devam ediyor. İnşallah Allah nasip ederse hem veteriner teknikerliği hem de Lojistik ikisi birlikte bunların gece bölümde açılmasını umut ediyorum.  Dolayısıyla 2018 yılına girdiğimizde Eskil'de iki yüzün üzerinde bir yüksekokul öğrencisinin olacağını öngörüyoruz.  

 

Eğitimde sadece bu noktada kalmadık. 2016'da biliyorsunuz, Eskil’de sadece Eskil Çok Programlı Lisesi eğitim veren Okulumuz tek lise halindeydi.

 

Çocuklarımız düz liseden mezun oluyorlar veya İmam Hatip Lisesinden. İlçemizde bir sanat okulunun açılması kaçınılmazdı. Seçim propagandasın da sürekli bunu dile getirmiştik. Hamdolsun Rabbime Sanat okulunun açılmasını sağladık. Tabiki orada belediye olarak çok büyük taahhütlerimiz var, bunların hepsini yerine getirmek için imkanımız var mı? Şu aşamada yok. Ama şunu da söyleyeyim o gün için eğer gerekseydi Sanat okulunun ve bu çocukların derslerinde uygulamalı olarak yaptıkları atölyeyi yapacaktık. Bunlardan birisi bilgisayarlı muhasebe, diğeri ise elektrik ve trafo düzenleme bölümü. Çocuklarımız şu anda düzenli bir şekilde eğitimini yürütmektedirler. Önümüzdeki yıllarda İnşallah Sanat Okulu'nda ihtiyaç oldukça diğer bölümlerde açılacak. Biz sanat okulu derken, oraya Anadolu Lisesi açıldı. Yani Anadolu Teknik Lisesinin içini doldurmak yıllar içerisinde Eskile çok büyük bir katma değer katacak. Belki de ara eleman yetiştirmek konusunda burası bizim için bir adım olacak. Bir noktaya dikkat çekeyim.

 

Ben Eskil’e Sağlık Meslek Lisesi gelmesi konusunda karşı çıktığım iddiaları ortaya atıldı.

 

Ben hiçbir zaman buna karşı çıkmadım. Bu konunun durumunu en iyi Cenap Aşçı bey biliyor. Ben Eskil’e sağlık lisesinin yapılmasının çok çok iyi olacağını düşündüm. Fakat şartlar gereği Sağlık Meslek lisesi yapılmıyordu. Ben bunun neticesinde Meslek Lisesi olmasını istedim.

 

Bir diğer hizmetimiz Eşmekaya Eskil karayolu yapımı.

Gerçi yol çalışması başlayınca Karayolları bir karar aldı. “Biz bu yola kapatıyoruz. Çünkü yol standartların altında, bu şekilde trafiğe açılması araç güvenliği bakımından uygun değil” diye. Bana bir tanesi telefon açtı dikkatimi çekti, “Niye bu yolu yapıyorsunuz” diye. Bu yolu biz yapmıyoruz. Biz yolun yapımı için gerekli girişmlerde bulundu, işin takibini yaptık, yolun önemini anlattık. Hamd olsun onu da başardık ihalesi yapıldı şu anda Haziran ayı geldiğinde inşallah sürücülerimizin güvenle seyahat edebilecekleri bir yol olacak. Ama biraz tahammül istiyor. Zahmetsiz rahmet olmuyor eğer bir zahmetini çekiyorsan Rabbim sonunda çektiğiniz zahmetin rahmetini veriyor. Biz belki birkaç ay Eşmekaya’ya ulaşım konusunda sıkıntı çekeceğiz ama Haziran ayı geldiği zaman rahat bir şekilde seyahat yapacağız.

Bir de yeni yapılan yani eski olan belediye petrolünün yenilenmesi.

Eski petrolümüz oldukça eski ve makinalar eski modeldi. Vatandaşlarımızdan sık sık bu konuda eleştiriler alıyorduk. Ama tabii ki biz şunu bekledik petrollerde intifa hakkı diye birşey var. Biz intifa hakkının dolmasını bekledik. Yeni yaptığımız sözleşmeye petrolün yenilenmesini ekledik. Şu anda petrolümüz yeni yüzüyle ilçemiz halkının hizmetinde.

Bir diğeri ise biz hep geçmişimize sahip çıktık. Geçmişte bu topraklarda yaşamış ve hayatını kaybettim yakınlarımızın ebedi istirahatgahlarının yanı mezarlarımızın çevre düzenlemesini yaptık.

Bir çok yaylanın namazgahlarını düzenledik ve çevresine parke taşı döşeme işi yaptık. Şu anda henüz yapılmamış olan yaylalarımızın ki inşallah önümüzdeki yıllarda yapacağız. Yaylalarımızda bulunan camilerimiz içinde çalışmalarımız oldu. Çevre düzenlemeleri yapıldı. Henüz yapılamamış olan camilerimizde İnşallah önümüzdeki süreçte yapılacak.

 

 

 

 

 

2017 Yılı İçin Planlarınız Nelerdir?

 

 

 

 

 

Tabiki 2016 bu yoğunluk içerisinde geçti. 2017 yılının planlamasında yapıyoruz. 2017 yılı planlamasında ilçemize bir belediye binası kazandırmayı düşünüyoruz.

 

Çarşı merkezinden kopmadan bütün Eskil’i kucaklayacak bir bina düşünüyoruz. Tarihi Ulu Camimize yakın Camimizi ön plana çıkaran bir belediye binasının ilçemizin çehresini değiştireceğini düşünüyoruz. Eski su deposu atıl durumda. Su Deposunun olduğu yere bir belediye binası yapmak en öncelikli projelerimiz arasında. Belediye binamızın Ulu Camimize yakın bir bölgeye yapmamızda ki amaç, Ulu camimizi ön plana çıkarmaktır. Tarihi ve kültürel değerlerimize sahip çıkmaktır. Belediyemiz Camimize yakın olursa Camimiz daha çok ön plana çıkacaktır. Kamulaştırmayla ilgili gerekli çalışmalarımız başlamıştır. İnşallah 2018 yılında binamız başlamış olacak, 2019 yılında halkımızın hizmetine sunulmuş olacaktır.

Spor Alanında Ne Gibi Faaliyetleriniz Oldu?

Özellikle  futbol benim en çok önem verdiğim spor dalı. Çok fazla amatörce oynamadım ama okul takımında arkadaşlarla bizde geçmişte genç iken futbol oynadım. Şimdi yaşımız sebebiyle oynayamıyorum. Ama ben çok seviyorum. Tabii ki futbola destek verdik, veriyoruz ve de vereceğiz. Yeter ki takımımız gayretli olsun ve ilçemizi en iyi bir şekilde temsil etsin. Bu yıl gayet başarılılar İnşallah Play Of’a yükselecekler. Biz dostluk içinde hep başarı elde Eden bir Eskilgücüspor istiyoruz. Belediye olarak bütçemiz çerçevesinde takımımıza destek vermeye devam edeceğiz. Bunun yanında her yıl yaptığımız futbol turnuvalarımız var.

Ayrıca Eskil Belediyesi olarak Spor müdürümüzle istişare yaptık. Bu henüz düşünce aşamasında. Eğer başarabilirsek ilçemize Okçuluk, Taekvonda ve güreş alanında bir spor kulübü kurmayı planlıyoruz.

Bildiğiniz gibi 2009 yıllarında bizim doğru düzgün bir sahamız yoktu. Kapalı spor salonumuzda yoktu.  Biz belediye olarak özel idarenin verdiği destekle sentetik futbol sahasını yaptık ve il spor Müdürlüğü'ne tahsis ettik. Fakat bunu yeterli görmedik. Spor müdürümüz Mehmet Baykan gerek tribünleri ve soyunma odaları gerekse atletizm pisti olmak kaydıyla bir ekip göndererek ve bunun bir projelendirilmesini istedi ve bu ekip gelip de çalışmasını yaptı proje haline dönüştürdü  Biz şu anda müsteşarımız  kadar ulaştırdık bakanımıza da ulaştı. İnşallah önümüzdeki yıllarda Bu projenin de hayata geçeceğini düşünüyorum.

Az önce de söylediğim gibi Eskil Eşmekaya yolu üzerine gelişim gösteriyor.  

Bu sosyal hayat açısından ticari hayat açısından da gözle görülür şekilde ortada.  Eşmekaya yolu üzeri genişliyor, Tosun yolu da Ticari olarak gelişiyor Sadece Karatepe’ye giden yol üzere gelişmeden uzak kalmıştı. Bunu önlemek için şehir stadını Teknik lisemizi ve kapalı spor salonunu o bölgeye yaptık ki, o bölgenin de gelişmesine katkı sağlayalım diye. Şu anda Eşmekaya yolunun gelişmesi ortada, Tosun yolu da ticari açıdan gelişiyor, Karatepe yolunun olduğu bölgede gelişiyor, Ulu Caminin olduğu bölgeye de Belediye binamızı yapmayı planlıyoruz.  Bu şekilde hareket ederek projelerimizi geliştirmeye çalıştık.  Ben dışarıdan gelen insanların gördüğünü görüyorum  Hakikaten ne oldu da Eskil bu şekilde gelişmeye yüz tuttu.  Bağırmak yapılan en ufacık bir şeyi hizmet gibi reklam yapmak çok kolay. Ama biz hep şunu söylemiştik. Hatırlarsanız biraz daha Reklamdan uzak hizmete dönük çalışacağız bütün çabamız bu olacak demiştik.  Dolayısıyla ilçenin gelişmesi kamu kaynaklarını yerinde kullanarak vatandaşın hizmetine kullanacağız diye kendimize verdiğimiz bir söz vardı. O sözümüzün arkasındayız. Elimizden geldiği kadar sözümüzün arkasında durduk. Belediyemizin şu anda bile ekonomik yapısı gayet iyi. Bize hiçbir yerden destek bile gelmeden bu hale getirdik. Belediyemiz mali anlamda  gelecekte hizmetlerine aksatacak bir şey bir problemin olmadığını ifade edeyim.

Ha nasıl oldu diye sorarsan,  hiçbir şey değişmedi aslında. Eskil’de hani çok fazla nüfus geldi de  iller bankasından pay alamıyor muyuz? Hayır. Ben geldiğimde 17600 du nüfusumuz hala o noktadayız. Tam tersi köy olmalarından dolayı 5 bin nüfus kaybımız oldu. Dolayısıyla bizim payımızın biraz daha küçülmesi gerekiyordu. Ama tam tersi oldu.

Peki bu nasıl oldu?

Eskil Belediyesi ben geldiğim dönemden beri  suya hâlâ bir zam yapmadık. 7 yıldır da hala devam ediyor. Bizden önceki alınan kararla arkasında duruyoruz, yani o şekilde bir çalışmaya devam ettiriyoruz. Şimdi şöyle ifade edelim. Eskil Belediyesi'nin Medaş’tan belediye tüketim vergisi adı altında yaklaşık 993 bin 603 liralık belediye bütçesine katkı sağlıyoruz.  Belediyede çalışan kadrolu sayısının yaklaşık 30 civarında azalttık. Bunun yerine hizmet satın alma yoluyla 40 kişilik bir kadro ile doldurduk. Hizmetlerde bir aksama yok memur konusunda istediğimiz noktada değiliz. Belediye olarak aslında teknik anlamda bazı mühendislere ihtiyacımız var. Arkadaşlarımızın oldukça gayretli çalışmaları var ama o çalışmalar teknik anlamda bizim istediğimiz seviyede değil.  Ben geldiğimde Eskil Belediyesi'nin Su tahsilatı 250 binde lirayken, şu anda bir yıl için bu rakam 1 milyon 240 bin 249 tl’dir. Her hangi bir yeni abone yok, veya su parasına zam gelmedi. Bunun yanında  50 bin lira olan Belediye Emlak Vergisi tahsilatı,   biz bugün itibariyle 571 bin 886 tl’dir. Bakın bir yılda 50 bin lira nerede 700 bin lira nerede. 

Eskiden herkesin malümü bazı yaylalara yol yapılacakken, kimi yayladan şeker toplamaları, kimi yayladan mazot almaları istenirdi. Şimdi o zaman araçlar mazot yakıyordu da şimdi yakmıyor mu? Belediyenin ihtiyaçları sadece mazottan mı ibaret. Ama biz halkla barışık olduk. O nedenle belediyenin kaynaklarını elde tuttuk ve her kaynağı yerinde kullandık. Buda vatandaşımıza hizmet olarak geri döndü. Belediyemizi ekonomik anlamda güçlendirince ne bir  kurumsal borcu kaldı ne de mazot yok araçları çalıştıramayız dedik.  Bir zamanlar şeker toplayarak yol yaptıran vatandaşımız şimdi neden benim yolum geç kaldı diye yakamıza yapışıyor. Biz hiçbir yaylaya tolerans tanımıyoruz. Zamanlar tüm yaylalarımızın hizmetine ulaşacağız. Biz herkese eşit mesafede hizmet ediyoruz. Çünkü bize oy verenler bunun inancında oldukları için bize oy verdiler. Biz öncelikli ağırlığı Merkeze verdik. Çünkü kalp ne kadar güçlü olursa bedende o kadar güçlü. Eskil bir vücut merkez ise vücudun kalbi. Biz öncelikle kalbi güçlendirmeliyiz.  Bizden önce Şerafettin abi 75 bin kilometre kare taş çalışması yapmış, Bizim dönemimizde bu rakam 1 milyon metrekareyi buldu. İlçemizde şu anda taş döşenmedik durumda yol yok denecek kadar az.

Hayvancılık Konusunda Bir Çalışmanız var mı?

 2 ve 3 yıldır bir projemiz vardı. Mandıra için ve hayvanlık için başlattığımız projeyi devam ettiriyoruz. Fakat bu projeyi açmak için meranın dönüştürülmesi gerekiyor.  Eğer mera vasfının dönüştürülmesi sorununu halledersek ilçe merkezinin dışında bir mandra bölgesi kuracağız ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızı o bölgeye göndereceğiz. Elektrik su ve her türlü ihtiyaçlarını karşılayacak yatırımları yapacağız.

Biz Eskil Belediyesi olarak hep halkımızın hizmetine koştuk. Fakat malumunuz ilçemiz mücavir alanı bakımından oldukça geniş bir ilçe. Her yere aynı anda ulaşmamız mümkün değil. Şu anda karla mücadele içerisinde. Rabbim hamdolsun bu yıl bol yağış verdi. Hepimiz oldukça tedirgin durumdaydık. Çünkü ilçemiz tarımla uğraşıyor. Yeraltı suları çekiliyor. Bu yılki yağış psikolojik olarak ta bizleri rahatlattı. Belediyemiz bünyesinde bulunan karla mücadele eden kepçe greyder ve kar küreme kamyonlarımız gece gündüz çalışmalarına devam ediyor. Bazı köy olan yerlerden tepkiler alıyoruz. Bize ait olmamasına rağmen bile zaman zaman o yollara da müdahale ediyoruz. Eğer yolda çok acil durumda kalan vatandaşlarımız olursa bize bilgi versinler onların yardımına koşarız. Bizim hiçbir zaman kendimizi sizlerden üstün görmedik. Amacım hep ilçem halkına hizmet etmek oldu.

Ankara’dan ilçemle ilgili olumlu bir yanıt aldığım zaman o gün ben en mutlu günüm olur. Olumsuz bir yanıt aldığım zaman ise o gün benim en mutsuz günüm olur. Çünkü sizler beni hizmet etmem için buraya getirdiniz. Ben bunun hesabını ahirette vereceğim. Ben bugün varım yarın yokum. Niyeti halis olanın akıbeti de halis olur. 

Geçmişten bir hikayeyle sözlerimi kapatayım.

Adalet ve Kalkınma Partisinden sıra alamadım. Bende mecburen MHP’ye gitmek zorunda kaldım ve seçildim. Bir gün Ankara’ya gittim. Ali Rıza Alaboyun beyi makamında ziyaret edeceğim. Kapıyı çaldım içeriye girdim. İçeride Alı Rıza abiyle birlikte dönemin Sarıyahşi ve Ağaçören belediye başkanları da vardı. Ben içeriye girince sesi biranda kestiler. Ben doğal olarak kendi kendime üzüldüm. Diğer belediye başkanı arkadaşlar çıktılar. Ali Rıza Abiye ,” Abi rahatsız etim galiba. Ben belki MHP’den seçilmiş olabilirim. Ama bu partinin neferiyim. Ben sadece Aksaray Eskil’de hata yapıldığının ispatıyım. Ben içeriye girince sesi kesmeniz beni üzdü dedim.

Bunun üzerine Ali Rıza abi dedi ki,

Niyazi başkan bu arkadaşlar niye gelmiş biliyormusun, Aksaray’a bir adet Kaymakamlık binası yapılacak onun için gelmişler. Ama bu binayı hak eden ilçe Eskil Eskil’e verilmesi için çaba sarf edeceğim” dedi. Eskil’e kaymakamlık binasının verilmesinde en önemli adımlardan biri oldu. Eğer o gün ben oraya girmiş olmasaydım, belki de yapılacak bina başka ilçeye gidecekti.  Allah’a hamd olsun ki hangi bir işe elimizi attıysak çoğunda alnımızın akıyla çıktık. Ben vicdanen kendimi oldukça rahat hissediyorum.

 

Röportaj: Hilmi Yol

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00