• BIST 10208.65
  • Altın 2395.066
  • Dolar 32.3403
  • Euro 34.7603
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C

Bahar Dönemi Şap Aşısı Kampanyası Başladı

Bahar Dönemi Şap Aşısı Kampanyası Başladı
Bahar Dönemi Şap Aşısı Kampanyası Başladı





İlimiz merkeze bağlı Yeşilova Kasabasında start verilen kampanya ile İlimizdeki tüm büyükbaş ve küçükbaş hayvanların aşılanması hedefleniyor.



Konuyla ilgili bir açıklama yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun; “Bakanlığımızın ülkemiz genelinde uygulamış olduğu Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Projesi kapsamında, İlimizde de ilkbahar dönemi şap aşılama kampanyasını başlatmış bulunuyoruz. Bilindiği üzere şap hastalığı halk arasında dabak hastalığı olarak ta bilinir. Bu hastalık bulaşıcı olduğu için çok tehlikelidir ve ciddi ekonomik kayıplara sebep olur. Şap hastalığı ülkemiz hayvancılığına çok büyük zararlar veren bir hastalıktır. Bundan dolayı Bakanlığımız bu hastalıkla mücadeleye büyük önem vermektedir. Her yıl yılda iki defa ilkbahar ve sonbahar dönemleri olmak üzere ilimizdeki hayvanların tamamına aşı yapılmaktadır. Şu an itibariyle ülkemizde sadece Trakya bölgemiz bu hastalıktan ari durumdadır.  Diğer bölgelerimizi de hastalıktan ari duruma getirme çalışmaları tüm hızıyla devam etmektedir.



Hastalık görüldüğünde hayvanlar yem yiyemez, ağızlarında ve tırnaklarında yaralar oluşur. Hayvanın et ve süt verimi düşer. Hatta ölümle sonuçlanan vakalara da rastlanır. Dolayısıyla ekonomik kayıp söz konusudur.



Ben buradan yetiştiricilerimize şu mesajı vermek istiyorum. İlimiz genelinde yapılmakta olan bu aşılama kampanyasından dolayı işletmelerinize gelen Veteriner Hekimlerimize yardımcı olmalarını ve tüm hayvanlarını muhakkak aşılatmalarını istiyorum. Hayvanlarınızı aşılatmadığınız takdirde ortaya çıkacak hastalık hem diğer hayvanlarınıza bulaşacak hem de çevreniz için tehlike oluşturacaktır. Dolayısıyla hem kendimize hem de ilimiz ekonomisine büyük zararlar verecektir. Ayrıca büyükbaş ve küçükbaş hayvan sahipleri kanunen bu aşıyı yaptırmak zorundadır. Aşı yaptırmayan hayvan sahiplerine 1.370 TL idari para cezası uygulanmaktadır.
İlimiz genelinde hayvan alım satımı yapan celeplerimizin de başka illerden hayvan aldıklarında hayvanın aşılı olup olmadığına özellikle dikkat etmelerini istiyoruz. Aşısız hayvan almamalarını ve hayvan sevk kurallarına özellikle uymalarını istirham ediyor, tüm üreticilerimize bereketli ve bol kazançlı günler diliyorum.” Dedi.


  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00