• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Aksaray'ın Eskil ilçesini arıcılar bastı.

Aksaray'ın Eskil ilçesini arıcılar bastı.
Aksaray'ın Eskil ilçesini arıcılar bastı.

 Mersin’den, Muğla’dan ve Türkiye’nin çeşitli illerinden arıcılık yaparak geçimlerini sürdüren arı üreticileri, kovanlarını topladıkları gibi soluğu Eskil ilçesinde alıyorlar. 200 bin dekarlık alanda Ayçiçeği ekimi olan ilçe, arıcılar için sanki biçilmiş kaftan çünkü kaliteli balın oluşması için kaliteli çiçeklerin olması gerekiyor. İnsanın memleketi doğduğu yer değil doyduğu yer olduğunun en güzel ispatını 300 gezginci arıcı 75000 adet kovanıyla birlikte Aksaray’ın Eskil ilçesinde gelerek göstermiş oldular.
 Yıllardır bu işle uğraştıklarını ancak bölgedeki gibi kaliteli ve bol verimi olan balı bir türlü elde edemediklerini belirten arıcılar, arkadaşlarının tavsiyesi üzerine Aksaray’ın Eskil İlçesine geldiklerini, verimin de son derece yüksek olduğunu bu nedenle işlerinin yolunda olduğunu belirterek, biz buraları kırsal, hiç bir şey yetişmeyen boş araziler olarak bilirdik Ancak ayçiçeği ekim alanlarını görünce gerçekten hayrete düştüklerini belirtti.

  Eskil Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Haydar PAKSOY da yaptığı açıklamada “Bakanlığımızın destekleme politikası sonucunda ilçemizde yağlık ay çiçeği üretimi son yıllarda hızla artmış ve şuan da 150 bin dekar civarın da alana ulaşmıştır. Ayrıca yem bitkileri , yonca ve fi üretimin de 50 bin dekar civarındadır. Bunun doğal bir sonucu olarak, ilçemize ülkemizin diğer illerinden yoğun miktarda yaklaşıl 300 civarında gezginci arıcı misafir etmekteyiz. Bunların hem ilçe ekonomisine katkısı, hem de ilçe tarımsal üretimine katkısı yadsınamaz boyuttadır. Bir dekar alan da yapılan araştırmalar, %10 civarın da arı döllenmesi sayısı verim arttırdığını düşünecek olursak, gezginci arıcıların ilçemizdeki tarımsal üretime, çiftçilerimizin gelirine oldukça önemli katkılar sağladığını söyleye biliriz”.dedi

 

                                                                           Gürsel Özkan/Eskil

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00