• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 20 °C

5 Bin Yıllık Aşkar Höyüğünde Yeni Bir Medeniyet Yükseliyor

5 Bin Yıllık Aşkar Höyüğünde Yeni Bir Medeniyet Yükseliyor
5 Bin Yıllık Aşkar Höyüğünde Yeni Bir Medeniyet Yükseliyor
 
      Günümüze en yakın yerleşim en üstte olmak üzere daha eski medeniyetlerin yerleşimi derinlerde saklıdır.  5 Bin yıllık Anadolu geçmişini saklayan, Tunç Devrinden ( MÖ 3000-1200 yılları arası) bu yana Anadolu’nun pek çok köşesi büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Aşkar Höyüğünde şimdi yeni bir medeniyet hızla yükseliyor. Karatay Belediyesi tarafından Anıtlar Kurulu’nun projesi doğrultusunda gerçekleştirilen Aşkar Höyüğü projesi kapsamında 25.000 m²’lik alanda yeşillendirme ve sosyal donatı çalışmaları hızla devam ediyor. 5 Bin yıllık Anadolu mirasına artık Karatay Belediyesi’nin kurduğu alanda katılarak Binlerce yıl sonrasına bugünün eserlerini armağan etmeyi hedefliyor.
 
   Aşkar Höyüğünde devam eden çalışmalar ile ilgili bir açıklama yapan Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, 17800 m²’si birinci sınıf  sit alanı, 7000 m²’si üçüncü sınıf sit alanı olan Höyüğün yeşil alan ve rekreasyon alanına ev sahipliği yapacağını belirterek spor alanları, çocuk oyun alanları ve havuzların Höyüğü yeniden canlandıracağına dikkat çekti. Projenin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ve Anıtlar Kurulu onayından geçtikten sonra hayata geçirildiğini dile getiren Başkan Hançerli, Müze Müdürlüğü’ne de çalışmalar başlamadan önce gerekli başvuruların yapılarak izinlerin alındığını belirtti. Başkan Hançerli özellikle birinci sınıf sit alanı olan bölümde otsu peyzaj bitkilerinin kullanıldığını vurgulayarak, bitkilerin köklerinin alt katmanlardaki arkeolojik bölüme zarar vermesi riskinin doğru bitki seçimi ile ortadan kaldırıldığını belirtti. Yine Anıtlar Kurulu’nun projesi doğrultusunda üçüncü sınıf sit alanı olan bölümlerde sosyal donatının inşa edilmeye başlandığını dile getiren Başkan Hançerli, üçüncü sınıf sit alanında bile geniş yapraklı ve kökleri derin katmanlara ulaşan ağaçlar yerine bodur ve köklerinin gömülü olan tarihi dokuya zarar vermeyecek bitkilerin seçildiğini vurguladı.
 
    Aşkar Höyüğü projesinin önümüzdeki birkaç ay içerisinde tamamlanacağının da müjdesini veren Başkan Hançerli, Fevzi Çakmak ve Ulubatlıhasan Mahalleleri ile birlikte bütün Konya’nın faydalanabileceği bir sosyal alan olacağını belirtti.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00