• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Safları Sık Tutalım

Bayram Dinler
Muhterem okuyucularım

 

Malum her ibadetin; görsel boyutu,felsefi boyutu, sosyolojik yada psikolojik boyutu vardır.

Ne zamanki Müslümanlar yapılanibadetlerin görsel boyutuna takılıp kaldılar, ne yazık ki hep kaybettiler. Namazdaayakların arası dört parmak mı yoksa beş parmak mı açık olacak. Yada tekbiralırken baş parmaklarımız kulak memesine tam olarak ne kadar değecek işteyıllarca bunlarla uğraşıldı. Yada burada takılıp kalındı.

Halbuki burada önemli olan namazyada diğer ibadetlerin derinine inmek yada yapılan ibadetlerde asıl manayıanlamaya çalışmak. Mesela namazda Kıyam’ınyada Rükûunun ne anlama geldiğinibilmek lazım.

Dedim ya bizler toplum olarakişin görseline pek takılırız. Başka bir örnek; MEVLANA deyince hemen aklımızasemazen gösterisi gelir. Hâlbuki hazretlerin yazmış olduğu altı ciltlik MESNEVİdünya bilim adamlarını bile hayran bırakan bir eser. Bizim elimizde olmasınarağmen açıp bakmayız. Bakarsak düğünlerde semazen gösterisini kim izleyecek.Düğünde semazenin ne işi varsa...

İşte kurban geldi... Çoğumuz etderdindeyiz. Kaç kilo et çıktı, yağlı yağsız, kaç paraya alındı vesaire.Hâlbuki  VENHAR yani ALLAH için boğazladın mı o senden çıktı artık.Birazını eve ayırıp vereceksin arkadaş.

Şimdi SAF meselesine gelelim.Hadisi şerifte buyrulan safları sık tutalım mevzunu biz sadece camide uyguluyoruz.Hatta sahabe o kadar safları sık tutarmış ki omuzları eskirmiş. Bir kere burasıuydurma nerde yazıyor, kaldı ki safları sık tut maynan omuz eskimez Bir düşününisterseniz.

 

Burada peygamberimiz şöyle buyurmuştur;EY İNSANLAR, ZEKAT VE SADAKALARINIZ VERMEK SURETİYLE FAKİRLERİ KORUYARAK,YETİMİN BAŞINI SIĞAYARAK, OKUL KAZANMIŞ AMA MADDİ SIKINTIDAN GİDEMEYENÖĞRENCİLERE YARDIM EDEREK, AKRABAYLA SILAYİ RAHİMİ KESMEMEK SURETİYLESAFLARINIZI SIK TUTUNUZ. Bilmem anlatabildim mi?

 

Adam aşırı zengin ama kardeşi borçiçinde kıvranıyor. Bu insanın camide safları sık tutalım diye üst üste namazkılmasının Bir anlamı yok.

 

ALLAH CÜMLEMİZİ YAPTIĞIMIZİBADETLERİ MANASINI ANLAYANLARDAN YAPMAYI NASİP ETSİN..

.ALLAHA EMANETSİNİZ….

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00