• BIST 8745.7
  • Altın 2240.672
  • Dolar 32.3333
  • Euro 35.1603
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

Lokman suresi...(34.ayet)

Bayram Dinler

Çok değerli kardeşlerim.

Bu haftaki sohbetimde sizlere; lokman suresi 34.ayetikerimeden anladığımı anlatmaya çalışacağım.

Gelin önce ayeti kerimenin mealine bir bakalım.

 

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHIYM;

(rahman ve rahim olan Allah'ın adıyla)ŞÜPHESİZKIYAMETİN(ne zaman kopacağı)BİLGİSİ ALLAHIN KATINDADIR..YAĞMURU OYAĞDIRIR..RAHİMLERDE NE VAR O BİLİR..HİÇ KİMSE YARIN NE KAZANACAĞINIBİLEMEZ..HİÇ KİMSE NE ZAMAN ÖLECEĞİNİ BİLEMEZ..ŞÜPHESİZ ALLAH HER ŞEYİ BİLENDİR,HERŞEYDEN HABERDARDIR..sadegallahül azıym..

 

Müfessirlerin görüşüne göre insanlar bilimde, tekniktene kadar ilerlerse ilerlesinler bu beş hususun sırrını çözemeyecekler. Bu beşhususun sırrını çözmek insan oğluna nasip olmayacaktır.

 

        1)Kıyametin ne zamankopacağı hususu; peygamberimi zede sordular buyurdu ki bende bilmiyorum.Kıyametin ne zaman kopacağını Allah bilir. Siz oraya hazırlık yapmaya bakın..

 

         2)Yağmuru o yağdırır.Burada hiç şüphesiz yağmuru Allah yağdırır. Allah katından dünya semasınayağmurun alametleri inmese  insanoğlu ne zaman yağacağını da bilemez.Şöyle ki İtalyan üzerinde bir yağmur bulutu var bu bir alamettir. Bilimadamlarımız diyor ki;bu bulut böyle durursa rüzgarda bu şekilde eserse çarşambagünü Türkiye'ye yağmur gelir diyorlar yani tahmin yapıyorlar.

 

         3)Rahimlerde ne varo bilir...Buradan Murad; Anne karnındaki çocuk dünyaya geldiği zaman evliya mıolacak eşkıya mı olacak bunu kimse bilemez...gariban benim anam beni üzerindetaşırken ne bilsin bayramının imam olacağını. İşte her şey bunun gibi...

 

         4)Hiç kimse yarın nekazanacağını bilemez...Biz buna nasip kısmet diyelim. Evet şöyle bir düşününnice insanları tanımadığınız halde çayını içip yemeğini yemişsinizdir. Çünkü nasiptir.Bir gün sabahleyin evden çıkıyorsunuz bir yerde birisinin yemeğini yiyor çayınıiçiyor yada beklenmedik yerden para kazanıyorsunuz bunların hepsi nasiptir vebununda nasıl olduğunu Allah bilir.

 

          5)Hiç kimse neredeöleceğini de bilemez... Evet bir bakıyorsunuz bir sala veriliyor, diyorsunuz kiMehmet amca ne zamandır ağır hasta o diyorsunuz. Meğer baş ucunda bekleyengepegenç oğlu çıkıyor. Demek Mehmet amcanın daha vakti saati var ama biz bunubilemiyoruz..

 

Gerçi insanoğlunun nerede ne zaman öleceğini bilmemesiaslında bir nimettir. Öyle ya iki yüz sene sonra hangi saat, hangi dakikadaöleceğimizi bilsek o iki yüz sene bize huzursuz geçer halde ölüme her an hazırolmalıyız.

 

      Pek muhterem kardeşlerim; Budünyaya niye gönderildik, buradaki vazifemiz ne bunları biraz düşünelim. İyişeyler yapmaya çalışalım. O zaman kazanan elbet biz oluruz.

 

ALLAHA EMANETSİNİZ.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00