• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

İbadet (2)

Bayram Dinler

Allah’ın rahmet ve de bereketi üzerinize olsunmuhterem kardeşlerim.

 

Hepimiz biliriz ki inançsız insan olmaz. Tarih boyuncainsanlar yanlış yada doğru yüce bildikleri bir varlığa inanma ihtiyacıhissetmişlerdir.

 

Bizlerde yeri, göğü ve ikisi arasındakileri yaratanyüce Allah'a inanıyoruz ve de iman ediyoruz. İnandığımız yüce varlığınemirlerini yerine getirmeye ibadet ediyoruz. O halde ibadeti tekrar tarifedelim.

 

İBADET; Allah’ın emirlerini yerine getirmek,yasakladıklarından da kaçınmaktır. Yani bir kimse namaz kılmak, oruç tutmak,komşu haklarına dikkat etmek gibi emirleri yerine getirerek sevap kazandığıgibi, içki, kumar, zina gibi günahları işlememek suretiyle de sevap kazanıyor.

Kardeşlerim

Çok değerli İslam alimlerimiz bizlerin anlamasıhususunda kolaylık olsun diye ibadeti üç kısma ayırmışlardır.

Şöyle ki;

  1) Beden ile yaptığımız ibadetler. Namaz kılmak, oruç tutmak gibi.

  2 ) Mal ile yaptığımız ibadetler. Zekât vermek, sadaka vermek gibi

  3 ) Hem beden hem de mal ile yaptığımız ibadetler vardır ki; hacca gitmek,umreye gitmek gibi

Cenab-ı Allah bir ayeti kerimesinde; Ben insanları vecinleri bana ibadet etsinler diye yarattım buyuruyor. Demek ki dünyada varolmamız rabbimizi tanımak ve ona kulluk etmektir.

İbadet yaparken dikkat etmemiz gereken bir husus vardırki bunu şu hadisi şerifle açıklamak istiyorum. Âmâ bu hadisi şerifiezberlemenizi rica edecem.

  ''İnsanlar helak olmuşlardır ama alimler müstesna, Alimler helakolmuşlardır ama bildikleriyle amel edenler müstesna, Bildikleriyle amel edenlerhelak olmuşlardır ama İHLAS ile amel edenler müstesna.''

Çok muhterem kardeşlerim; Ne olur bu hadisi şerifidefalarca okuyup biraz kafa yoralım. Hangi ibadeti yaparsak yapalım ihlas ileyapmak önemli. Yani Allah'ı görüyormuş gibi biz onu göremiyorsak da o bizi görüyor.Çünkü bize şah damarımızdan daha yakın.

 

Yapmış olduğumuz amellerimize riya karışır, Allah’ınrızası değil de  el alem görsün diyeyapılırsa bu amel neye yarar.

Nice insanlar var; kıldıkları namaz hareket etmektenbaşka bir şeye yaramaz, nice oruç tutanlar var aç kalmaktan başka bir şeyeyaramaz buyrulmuştur. Demek bu ibadetler Allah rızası için yapılmamış.

NETİCE; şu üç günlük dünyada ne yaparsak yapalım Allahiçin yapalım. Rabbim cümlemizin yapmış olduğu amelleri Salih amellerdeneylesin.(amin)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00