• BIST 10247.75
  • Altın 2400.636
  • Dolar 32.257
  • Euro 34.6756
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C

Zorunlu trafik sigorta primi internetten sorgulanabilecek

Zorunlu trafik sigorta primi internetten sorgulanabilecek
Zorunlu trafik sigorta primi internetten sorgulanabilecek
Hazine, son günlerde bazı basın yayın kuruluşlarında haber konusu olan zorunlu trafik ve kasko sigortalarına ilişkin yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, vatandaşların zorunlu trafik sigortası primlerini daha kolay araştırmalarını temin etmek için sigorta şirketlerinin internet sayfalarına prim sorgulama ekranı koymalarının sağlanması yönündeki çalışmaların devam ettiği ve bunun birkaç ay içerisinde tamamlanmasının beklendiği belirtildi.

Geçen yıl zorunlu trafik sigortasında otomobiller için ortalama primin 189 lira, taksiler için 935 lira ve minibüsler için de 1001 lira olduğunun ifade edildiği açıklamada, özellikle birden fazla hasar yapmış araçlar için primlerde belli ölçüde artış olabildiğinin altı çizildi.

Kasko sigortaları ile ilgili olarak yapılan düzenlemenin de uygulamadaki belirsizliklerin ortadan kaldırılmasına yönelik olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Nitekim, pert durumunda aracın rayiç değerinin ne olduğu, aracın nerede tamir edileceği vb hususlarda net bir düzenleme olmadığından sürekli olarak tüketici şikayetlerine konu edilmekte idi.Bu hususlar göz önünde bulundurularak tüketiciye, poliçe satın alırken çeşitli seçenekler sunulması öngörülmüştür. Bu suretle, hasar meydana geldikten sonra ortaya çıkacak tartışma ve belirsizliklerin giderilmesi ve tüketicinin yanıltılmasının önlenmesi amaçlanmıştır.

1 Nisan 2013'de yürürlüğe girecek olan Kasko Sigortası Genel Şartlarında primin ne olacağına ilişkin bir düzenleme yoktur. Bu çerçevede, kasko sigortası ile ilgili düzenlemelerin kasko primlerinde artışa yol açacağı iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Sigorta şirketleri, rekabet şartları altında primlerini serbestçe belirleyeceklerdir. Esasen, kasko sigortasında 1991 yılından buyana serbest tarife uygulanmaktadır.''

Açıklamada ayrıca, vatandaşların bilinçli tüketiciler olarak 1 Nisan 2013'ten itibaren satın alacakları kasko poliçelerinde poliçenin kapsamı (dar kasko, kasko, genişletilmiş kasko, tam kasko), aracın rayiç değeri ile ilgili referans yerinin neresi olacağı (tam hasar durumunda rayiç değer oradan alınacak), hasar durumunda aracı kendi istediği tamirhaneye mi yoksa şirketin anlaşmalı tamirhanesine mi götüreceği ve hasar durumunda takılacak parçaların orijinal mi eşdeğer mi olacağı gibi konularda seçme hakkına sahip olacağı bildirildi.

-Sigorta şirketleri-

Hazine, zorunlu trafik sigortasında serbest tarife uygulamasının 2008 yılında başlatıldığını hatırlatarak, zorunlu trafik sigortası yapma ruhsatı bulunan 30 sigorta şirketinin bulunduğunu, bu şirketlerin her biri muhtelif araç türleri ve iller bazında farklı primlerle sigorta yaptıklarına dikkati çekti.

Bir araç türünde pahalı olan bir sigorta şirketinin, başka bir araç türünde diğerlerine nazaran daha ucuz bir prim talep edebileceğinin kaydedildiği açıklamada, zorunlu trafik sigortası yapan sigorta şirketleri de şöyle sıralandı:

1. AIG Sigorta AŞ
2. Ak Sigorta AŞ
3. Allianz Sigorta AŞ
4. Anadolu Anonim Türk Sigorta AŞ
5. Ankara Anonim Türk Sigorta AŞ
6. Aviva Sigorta AŞ
7. Axa Sigorta AŞ
8. Demir Sigorta AŞ
9. Dubai Starr Sigorta AŞ
10. Ergo Sigorta AŞ
11. Eureko Sigorta AŞ
12. Euro Sigorta AŞ
13. Güneş Sigorta AŞ
14. Generali Sigorta AŞ
15. Groupama Sigorta AŞ
16. Halk Sigorta AŞ
17. HDI Sigorta AŞ
18. Hür Sigorta AŞ
19. Işık Sigorta AŞ
20. S.S. Koru Sigorta Kooperatifi
21.Liberty Sigorta AŞ
22. Mapfre Genel Sigorta AŞ
23. Neova Sigorta AŞ
24. Ray Sigorta AŞ
25. SBN Sigorta AŞ
26. Sompo Japan Sigorta AŞ
27. Türk Nippon Sigorta AŞ
28. Yapı Kredi Sigorta AŞ
29. Ziraat Sigorta AŞ
30. Zurich Sigorta AŞ

Haber Editörü:Şerife Özkaya
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00