• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Türkiye’de Günde 6 Milyon Adet Ekmek Çöpe Gidiyor

Türkiye’de Günde 6 Milyon Adet Ekmek Çöpe Gidiyor
Türkiye’de Günde 6 Milyon Adet Ekmek Çöpe Gidiyor

AksarayÜniversitesi (ASÜ), Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve Aksaray Tarım Platformu(ATP) işbirliğinde düzenlenen ‘Ekmek İsrafı, Tam Buğday Ekmeği ve Sağlık’konulu konferansta, Türkiye’de günlük 6 milyon adet ekmeğin israf edildiğibelirtildi. İstatistiklere göre, son 5 yılda ekmek israfı yüzde 20 oranındaartış gösterdi.

 

- Yıllık İsraf Unİhracındaki Kazancımıza Eşdeğer - 

 

Konferansınaçılış konuşmasını yapan TMO Daire Başkanı Mustafa Bahar, Birleşmiş MilletlerGıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, dünya genelinde her 4 kişidenbirinin sağlıklı olmak için yeterli vitamin ve mineralleri alamadığınıbelirtti. Her 8 kişiden birinin yetersiz beslendiğini ve kronik açlık çektiğinisöyleyen Bahar, açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle her yıl yaklaşık 10 milyoninsanın hayatını kaybettiğini vurguladı. Bir yanda açlıkla ilgili ölümleryaşanırken, diğer yanda israfın artış gösterdiğini kaydeden Mustafa Bahar, “ABDve Kanada gibi gelişmiş ülkelerde, üretilen gıdanın yaklaşık yüzde 40’ı, AB’deise yüzde 30’u israf edilmektedir. Dünya genelinde değeri 1 trilyon dolar olan1,3 milyar ton gıda israf edilmektedir. Bu miktar, 4 milyar ton olan dünya gıdaüretiminin 3’te 1’ini oluşturmaktadır. Diğer ülkelerdeki kadar olmasa da,ülkemizde de ekmek israfı söz konusudur. 2008-2013 arası dönemde ülkemizdeekmek israfı yüzde 20 oranında artmıştır. Yapılan araştırmalara göre; kişi başıgünlük 20 gram olan ekmek israfı, ülke genelinde; günde bin 500 tona, yılda 542bin tona denk gelmektedir. Ekonomik kaybımız ise 140 ülkeye gerçekleştirilen 2milyon ton undan elde ettiğimiz 1,6 milyar liraya eşdeğerdir” dedi.

 

- Ekmeğin İsrafına daFazla Tüketilmesine de Karşıyız -

 

ATPadına konuşan Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı MahmutAktürk, yılbaşında başlayan emek israfına dair kampanyayı desteklediklerinivurguladı. Türkiye’nin, dünyanın en önemli tarım ve havyacılık ülkelerindenbirisi olduğunu, tarım ürünleri içinde hububatın önemli bir yer tuttuğunukaydeden Aktürk, “Hububat denilince akla buğday, buğday denilince un, undenilince de ekmek geliyor. Biz ekmeğin israfına karşı olduğumuz gibi, ekmeğinfazla tüketilmesine de karşıyız. Zira ekmek fazla tüketilince obezite baştaolmak üzere çeşitli hastalıklara neden olmaktadır. “Yiyiniz, İçiniz ama israfetmeyiniz” diye emreden bir dinin mensupları olarak, ekmek israfına en fazladuyarlılığı da Türk toplumunun göstermesi gerektiğine yürekten inanıyoruz”dedi.

 

- Öpüp Alna Konulan AzŞeyden Birisidir Ekmek -

 

ASÜRektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Şahin ise, israfın kaynağının biraz datoplumsal refahtaki artış olabileceğini söyledi. Kendi çocukluk yıllarıylaşimdiki çocukların içinde bulundukları refah düzeyini mukayese eden Şahin,şöyle konuştu: “1978’de ilkokula gittiğimizde, öğle arasında bir ekmek dördebölünmüş şekilde bakkal tezgâhında dururdu. Bizlerin öğle yemeği bir çeyrekekmekti. Bunlar şimdi şaka gibi geliyor. Şu an pek çok kimsenin burun kıvırdığıyiyecekler o dönemlerde lükstü. Yani bizler, ekmeğin israf edilmemesigerektiğini yaşayarak öğrenen bir nesiliz. Ekmek yere düştüğünde öpüp alnakonur ve bizim kültürümüzde alna konulan az şeyden birisidir ekmek. Ama bugünyaşanan refah düzeyi münasebetiyle çocuklar, hayatın hep içinde bulunduklarıgibi olduğunu sanıyorlar.” Vali Yardımcısı Tolga Polat da, “En ucuz kaynaktasarruf edilen kaynaktır” diye başladığı konuşmasında bazı rakamlara yerverdi. Türkiye’de günde 6 milyon adet ekmeğin çöpe atıldığını söyleyen Polat,“Bu çok ciddi bir rakamdır. Ülkemiz, Avrupa’da tahıl üretiminde 33 milyon tonlaüçüncü oldu. İstatistiklere göre üretilen hububatın yüzde 5’inden fazlası israfediliyor. Kaynaklarımızı daha dikkatli kullanmak zorundayız” dedi. .

 

- Ekmek Artık Sağlık veZindelik İçin de Tüketiliyor -

 

Yapılankonuşmaların ardından sunumu için kürsüye gelen ASÜ Beden Eğitimi ve SporYüksekokulu (BESYO) Müdürü Prof. Dr. Özen Özboy Özbaş, ‘Fonksiyonel Gıda OlarakTam Buğday Ekmeği’ni anlattı. Ekmeğin sofraların vazgeçilmez besin kaynağıolduğunu ileten Özbaş, her dönem ekmeğin önemini ve vazgeçilmezliğini koruğunusöyledi. Arkeolojik kazılarda; M.Ö 4300 yılına tarihlenen ve ekmek üretimiylealakalı kalıntılara rastlandığını kaydeden Özbaş, “Bizim kültürümüzde de ekmekçok önemli bir yer tutmaktadır. Dünyada tat, şekil ve yapım şekli olarak birkaçyüz çeşit ekmek olduğu söylenebilir. Ekmek artık sadece karın doyurmak içindeğil; sağlık ve zindelik için de tüketiliyor. Yapılan çeşitli araştırmalar dagösteriyor ki; ülkemizde ciddi anlamda ekmek tüketiliyor. 1974 yılında kişibaşına 502 gram ekmek tüketilirken, 1984’te 360 gram, 2008’de 331 gram ve 2012yılında 319 gram ekmek tüketildiği belirlenmiştir” diye konuştu.

 

Konferansınhemen ardından katılımcılara, bayat ekmeklerden yapılan çeşitli ikramlardabulunuldu. 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00