• BIST 8718.11
  • Altın 2245.967
  • Dolar 32.3336
  • Euro 35.1866
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 1 °C

Sosyal Medya Kullanıcılarını Siyasallaştırıyor

Sosyal Medya Kullanıcılarını Siyasallaştırıyor
Sosyal Medya Kullanıcılarını Siyasallaştırıyor

Araştırma sonucuna göre, sosyal medya kullanıcılarının büyük bölümü, hiçbir siyasi parti bağlantısı olmadığı halde en çok siyasi paylaşımlarda bulunuyor. Yaşı 25-31 arası olanların daha çok siyasi mesaj attığının belirlendiği araştırmaya göre katılımcıların yüzde 38'i de okuduğu siyasi içeriklerden etkileniyor.

Sosyal medya kullanıcılarını siyasallaştırıyor

Günümüzde medya ve siyaset ilişkisine sosyal medya güçlü bir aktör olarak müdahil oldu. Öfkeler, tartışmalar, karşıt görüşler veya hemfikir olunan konular sosyal medyada duyuruluyor. Hatta gündemi değiştiren siyasi açıklamalar da artık sosyal medya üzerinden yapılır hale geldi.

Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Mustafa Bostancı’nın yaptığı araştırma da bunları doğruluyor. Bostancı, 18 yaş üzeri vatandaşların, sosyal medyayı siyasal içerikli kullanımla ilgili durumu ortaya koymak için bir çalışma yaptı. 410 sosyal medya kullanıcısının katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada, katılımcıların, siyasi parti üyesi olmasalar dahi sosyal medya üzerinden siyasi paylaşımlarda bulundukları ve bu paylaşımlardan etkilendikleri sonucuna ulaşıldı.

Araştırma sonuçlarına göre; katılımcıların büyük çoğunluğu (yüzde 89) siyasi bir parti üyeliği ya da bağlantısı bulunmuyor. Ancak katılımcıların yüzde 67'si sosyal medyada paylaşım, beğeni, yorum, tweet, retweet gibi yöntemlerle bir şekilde siyasete temas ediyor. Erkek katılımcıların yüzde 69,1'i, kadın katılımcıların ise yüzde 62,1'i sosyal medyada siyasi paylaşımda bulunuyor. Katılımcıların yaş itibariyle siyasal paylaşımlarda bulunma durumlarına bakıldığında ise 25-31 yaş aralığındaki kullanıcılar yüzde 72,2 oranla daha çok siyasi paylaşımda bulunuyor. Facebook kullanıcılarının yüzde 66’sı, Twitter kullanıcılarının yüzde 75,9'u ve Google+ kullanıcılarının yüzde 61,7’si siyasi içerikler paylaşıyor. Buna karşılık ankete katılanların sadece yüzde 11'i bir siyasi partiye üye olduğunu ifade ediyor.

Araştırma, siyasi paylaşımda bulunan kişi sayısının, kullanıcıların sosyal medyada geçirdikleri süreyle de doğru orantılı arttığını ortaya koydu. Günlük ortalama 1 saatten az sosyal medyada bulunanların yüzde 54'ü, 6 saatten fazla, kullanıcıların ise yüzde 80,8'i siyasi paylaşımlarda bulunuyor. Katılımcıların yüzde 38'i sosyal medyada karşılaştıkları siyasi içeriklerin siyasi tercihlerini etkilediğini ifade ediyor. Kadın kullanıcılar, yüzde 41’le erkeklere oranla (yüzde 35,3) daha fazla etkileniyor. Katılımcıların yüzde 70 gibi büyük bir çoğunluğu ise sosyal medya üzerinden siyasi aktörleri takip ediyor. Özellikle Twitter kullanıcılarının yüzde 84,8'i en az bir siyasi aktörü takip ediyor.

Araştırmayı yapan Öğr. Gör. Mustafa Bostancı, çalışma sonuçlarının kişilerin geleneksel yollarla temas kuramadıkları siyaset alanına sosyal medya ile katıldıklarını ortaya koyduğunu söyledi. Sosyal medyanın çok sesliliği arttırdığını dile getiren Bostancı, “Kişiler kendilerini sosyal medyada daha cesur hissediyor. Ulaşım kolay olduğu için bu alanı kendini ifade etme zemini olarak görüyor. Bu da çok sesliliği artırıyor.” şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00