• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Patates fiyatları uçtu

Patates fiyatları uçtu
Patates fiyatları uçtu
Dar ve orta gelirlinin vazgeçilmez temel gıdası arasında yer alan patatesin kilo fiyatı her geçen gün artıyor. Sektör temsilcilerine göre, üretim alanlarındaki darlık sebebiyle rekoltenin düştüğü, patates fiyatlarının 5 liraya kadar çıkabileceği belirtildi.

Geçtiğimiz günlerde kuru fasülye fiyatlarının uçmasının ardından patates fiyatları da uçtu. Patatesin kilosu pazarda 2, markette ise 3 lirayı buldu. Geçen yıl para etmediği için tarlada kalan patates, bu yıl adeta 'altın' kadar değerli oldu. Geçen yıl kilosu 50 kuruş olan patates bu yıl 3 TL'ye kadar ulaştı. Halen Konya Sebze ve Meyve Hali'nde kilosu 1,5 lira ile 2 liradan satılan patatesin kilosu marketlerde 2-3,5, pazarda ise 2 liradan satılıyor. Patates fiyatının yüksek olması tüketicinin şikayetine neden olurken, fiyatın düşmesinin de beklenmediği kaydedildi. Patatesin kilosu 3 lirayı bulurken, soğanın kilosu ise 1 ila 1,5 arasında değişiyor. Mayıs ayında Tüketici Fiyatları Endeksi'nde en yüksek artış yüzde 48.07 oranı ile patateste yaşanmıştı. Bu nedenle patates zam şampiyonu olmuştu. Patates böyle giderse Ocak ayında da zirveyi kaptırmayacak.

ARZ TALEP DENGESİ BOZULDU

Niğde ve Nevşehir'de patates üretimi yapılan tarlalarda bir hastalığın oluştuğunu ve karantinaya alınan bölgede patates üretimin yapılamadığını açıklayan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil Çalış, bu nedenle arzın talebi karşılayamadığını söyledi. Çalış, “Patates üretiminin en yaygın yapıldığı Niğde ve Nevşehir'de aşırı gübreleme ve ilaç kullanımı nedeniyle toprakta hastalık meydana geldi. Üretim durduruldu. Bu nedenle patates fiyatları tavan yaptı. Önümüzdeki hasat dönemine kadar fiyat artışının önüne geçilemez. Son dönemde Konya, patates üretimine yöneldi. Konya Şeker'in patates fabrikasının faaliyete geçmesiyle bölgemizde üretim daha da artacaktır. Konya'nın potansiyeli var. Patates en iyi bölgemizde yetişme alanı buluyor. Üretimi arttırarak fiyat yükselişinin önüne geçebiliriz. Geçen yıl 50 kuruş olan patatesin kilo fiyatı bu yıl 3 lirayı buldu. 5 liraya kadar çıkacağı söyleniyor. Patateste arz talep dengesi bozuldu” açıklamasında bulundu.

PATATESİN TANSİYONU DÜŞMÜYOR

Özellikle Niğde ve Nevşehir tarafında sulamadan kaynaklanan sebeplerle üretimin düştüğünü belirten Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Çakman'a göre, patatesin kilo fiyatı artacak talebe göre 5 lirayı bulabilir. Sektörde fiyatların arz, talep oranına göre şekillendiğini anlatan Çakman, “Depolardaki patatesi tüketiyoruz. Üretim alanları daralınca talep de arttı ve fiyatlar yükseldi. Nisan ayında yeni mahsül patatesin çıkmasına kadar fiyatlarda düşme olmaz. Patatesin kilo fiyatı artacak talebe paralel olarak 5 lirayı bulabilir. İzmir'deki patates hasadıyla piyasalar biraz rahatlamıştı, ancak şimdilerde üretim olmadığı için sadece depolardaki patatesleri tüketiyoruz. Yeni mahsül çıkıncaya kadar fiyatların artacağını söyleyebiliriz” açıklamasında bulundu.

MARKETTE 3 LİRAYI BULUYOR

“Sebze ve meyve bol olduğunda fiyat düşer, az olduğunda da ise fiyat artar” diyen Konya Sebze ve Meyve Hali Şube Müdürü Mevlüt Doğan da, “Bu yıl patates üretimi az. Bu nedenle patates fiyatları cep yakıyor. Önümüzdeki günlerde fiyatlarda bir artış daha gözlenebilir. Patatesin tansiyonu düşmüyor. Geçen yıl bu dönemde patatesin toptan haldeki fiyatı 40-50 kuruştu. Bu yıl 1 TL 60 kuruş-2 TL. Pazarlarda ise patates satışı fiyatı 2 lirayı, marketlerde ise 3 lirayı buluyor. Don olayı görünmüyor. Fiyat artışındaki temel etken üretim azlığı” diye konuştu.

GEÇEN YIL KİLOSU 50 KURUŞTU

Melike Hatun Çarşısı Esnafı İzzet Karabıyık ise, “Patatesin fiyatındaki artışı şaşkınlıkla izliyoruz. Böyle bir artış beklemiyorduk. Bize patates daha çok Nevşehir bölgesinden geliyor. Patates 2 lirayı buldu. Soğanın da kalır yanı yok. Soğanın fiyatı da 1 ila 1,5 lira arasında değişiyor. Patates önceki yıllarda bu vakitlerde 50 kuruştan alıcı bulurdu. Bu yıl patates en pahalı ürünler arasına girdi” diye konuştu. Karabıyık, “Bu yıl patates fiyatı yüksek. Geçtiğimiz Mayıs ayından beri fiyatı düşmeyen patatesin perakende kilosu bugünlerde 1,5 ile 2,5 TL arasında satılıyor. Kurban Bayramı'nda patatesin fiyatı ise yine 2 TL civarındaydı” dedi. Fiyat yüksekliğinin bu yıl üretim azlığından kaynaklandığını söyleyen Karabıyık, geçen yıl fiyat düşüklüğünden üreticinin bu yıl yeterli patates ekmediğini kaydetti.

Merhabahaber.com

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00