• BIST 10173.42
  • Altın 2448.97
  • Dolar 32.2743
  • Euro 34.9166
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 8 °C

Okulda “ilk gün sendromu” sizi de sarmasın!

Okulda “ilk gün sendromu” sizi de sarmasın!
Okulda “ilk gün sendromu” sizi de sarmasın!

 Anne babalar için de, çocuklar için de okula başlamak duygusal olarakçok kolay değil.  Birçok ebeveynçocuklarını okula gönderirken orada tek başına tüm gün yalnız başına birçokşeye karar vermek zorunda kalacak ve zorlanacak diye endişe yaşarken bir yandanda bağımsız olacak olmalarına sevinerek kendi içlerinde karmaşayaşayabiliyorlar. Uzman Psikolog Ayben Ertem okula yeni başlayacak çocuklarınebeveynlere tavsiyeler verdi.

Ertem; “İletişimönemli, onunla yaşayacağı değişimleri konuşun.”

İlk defa okula başlayacak çocukla iyi İletişimkurmanın öneminden bahseden Uzman Psikolog Ayben Ertem, okullar başlamadan önceçocuğu nasıl hazırlamak gerektiğini anlattı. Ertem, “Hayatında büyükdeğişiklikler olacağını ancak bu değişimlerin çok iyi değişimler olduğunuanlatın ve yeni şeyler öğrenecek olmasıyla ilgili onu heveslendirin ki o dakendine güvenli bir şekilde okula başlasın” dedi. Okul hayatıyla ilgili farklıhususlardan bahsetmenin faydalı olacağını söyleyen Ayben Ertem, “yenibaşlayacağı çevreye daha rahat adapte olabilmesi için onu biraz daha bağımsızhareket edebilmesi için cesaretlendirebilirsiniz. Birçok şeyi kendisininyapmasına izin verin ki okulda zorluk çekmesin. Kendi başına giyinebilme, yemekyeme ellerini yıkamak, tuvalete gitmek, şişelerin kapaklarını açmak, ambalajkapakları açmak gibi becerileri ne kadar çok edinmiş olursa okulda da o kadarrahat eder” dedi.

Bunun dışında çocuğunuzla okulla ilgili duygularınıkonuşun diyen Ertem, “okul hakkında ne düşündüğünü sorun, size sorularsormasına izin verin, çocuğunuzu dinleyin ve onu eleştirmeden susturmadansorularına mümkün olduğunca cevap verin ve onları kaygılandırmayın. “Daha senkendi pantolonunu/ayakkabını giyemiyorsun, nasıl okula gideceksin” gibi sözlersöylemeyin” açıklamalarında bulundu.

Okulbaşlamadan beraber okulu gezin

Önemli tavsiyelerde bulunan Uzman Psikolog AybenErtem, okullar açılmadan birkaç gün öncesinde okula beraber gitmenin, gezmeninyararlı olacağını vurguluyor. Hatta aynı okula gidecek arkadaşları varsa onlarlabirlikte böyle bir organizasyon yapabilirsiniz. Ayrıca okulla ilgili konuşmakda öğrenci adayını rahatlatacaktır.

Pozitifkonuşun ve heyecanını paylaşın…

Ayben Ertem en önemli adım okulla ilgili çocuğunuzlapozitif konuşmanız ve onun heyecanını paylaşmanız olduğunu söylüyor. Ayrıca çocuğunuzunihtiyacı olacak şeyleri önceden almaya dikkat edin, son dakikaya bırakılan yada unutulan şeyler ilk günlerden çocuğunuzda kaygı yaratabilir. Okula ne zamangideceğini kimin bırakacağını kimin alacağını da konuşabilirsiniz.

 

 

Okulun İlk günü neler yapabilirsiniz?

·        Okulun ilkgününde çocuğunuzun çantasını hazırlamasına ve içine yiyecek, içecek ve birtakım yedek kıyafet koymasına yardım edin. Koyduğunuz kıyafetle ilgiliöğretmeni de bilgilendirin ki küçük kazalar olabilir.

·        Giyinmek içinhazırlanırken kendilerinin giyinmesi için teşvik edin ki okulda giyinipsoyunurken fazla zorlanmasın.

·        Çantasınıniçindeki eşyalara birlikte tekrar bakın ki okuldan gelirken çantasında ne varne yok bilsin. Kaybolan eşyaları için de öğretmenle konuşması gerektiğinisöyleyin.

·        Evden zamanındaçıkın okula telaşlı bir şekilde gitmeyin ve sınıfına girdikten sonra bir sürebahçede olun.

·        İlk günü okuldansiz almaya çalışın, erken gidin ve onun görebileceği bir yerde onu bekleyin.

·        Okulun nasılgeçtiğini ve onun heyecanını mutlaka paylaşın, onu dinleyin ve duygularınıeleştirmeden alın.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00