• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Maliye'den kötü haber

Maliye'den kötü haber
Maliye'den kötü haber

Şimşek, eski araçlarıntrafikten çekilmesi ve yenileriyle değiştirilmesinin teşvik edilmesi gibi birçalışmanın hiçbir zaman gündemlerinde olmadığını bildirdi. Bakan Şimşek, 20 yaşüstü araçların hurdaya ayrılması çalışmalarına ilişkin AA muhabirine açıklamalardabulundu.

Maliye Bakanlığı olarakaraçları hurdaya ayırarak, teşvik vermeyi doğru bulmadıklarını belirten Şimşek,şunları kaydetti: "Bu konuda çeşitli spekülasyonlar, beklentiler var.Araçlarını hurdaya ayırıp, yeni araç almak isteyenlere ÖTV indirimi sağlanacağıgibi beklentiler var ama ÖTV teşviki söz konusu olamaz. Buna sadece bir giderkaybı olarak da bakmayız. Böyle bir teşvik, tüm makro ekonomik parametreleriolumsuz etkileyeceği gibi ithal araç talebini de patlatır."

"Teşvik,cari açığı artırır"

Böyle bir talep artışınında cari açığı artıracağına dikkati çeken Şimşek, hükümet olarak bir yandan cariaçığı azaltıcı çalışmalar yaparken, hurda araç teşviki ile tüm bu çalışmalarıboşa çıkartacak adımları atmayacaklarını ifade etti. Öte yandan, konunun gerekOrta Vadeli Program'da öngörülmediğini gerekse de Ekonomi KoordinasyonKurulu'nda (EKK) görüşülmediğine dikkati çeken Şimşek, "Böyle bir teşvikinverilmesi, ekonomik parametrelerin bozulması anlamına gelir ki biz böyleadımlara soğuk bakıyoruz. Bu bir risktir. Maliye Bakanlığı olarak böyle birriski göze alamayız" dedi.

Sektörne bekliyor?

Kamuoyunda "hurdaaraç teşviki" olarak bilinen eski araçların trafikten çekilmesine yönelikçalışmaların tamamlanarak uygulamanın hayata geçmesi, hem otomotiv sektörü hemde söz konusu araçların sahiplerince bekleniyor. Sektör temsilcileri, uygun birteşvik ve sürekli bir program uygulanması halinde, çalışmalara kendilerinin dekatkıda bulunabileceklerini, ayrıca böyle bir çalışmanın yeni araç satışlarınaivme kazandıracağını ifade ediyor. Temsilciler ayrıca, böyle bir çalışmadabirikmiş vergi borçlarının affının ve eski araçlara daha yüksek MotorluTaşıtlar Vergisi uygulanmasının da gündeme alınması gerektiğini belirtiyor.

Traktörcülerde teşvik istiyor

 

Öte yandan, söz konusuteşvik çalışmalarına traktörlerin de eklenmesi gerektiği yönünde talepler degelmişti. Konuya ilişkin açıklama yapan Türk Traktör Satıştan Sorumlu GenelMüdür Yardımcısı İrfan Özdemir, ekonomik ömrünü tamamlamış yaklaşık 700 bin traktöründoğru zamanda, doğru desteklerle yenilenmesi gerektiğini ifade etmişti.

TÜRKİYE'DE20 YAŞTAN BÜYÜK 4 MİLYON ARAÇ VAR

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) verilerine göre Türkiye genelinde 17 milyonun üzerinde araç bulunuyor.20 yaş üzerindeki araç sayısı ise 4 milyonun üzerinde. 20 yaş üzerindekiaraçların yaklaşık 2 milyon adedi binek taşıtlardan oluşuyor. Hurda araçdüzenlemesinde sona gelindiğini belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji BakanıNihat Ergün, konuyla ilgili

 


  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00