• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

Hüseyin Üzülmez: “İslâmî ölçülerde Miras Taksimi Kültürümüzü Kaybettik”

Hüseyin Üzülmez: “İslâmî ölçülerde Miras Taksimi Kültürümüzü Kaybettik”
İkindi Sohbetlerinde bu hafta AK Parti 24. Dönem eski Konya milletvekili Hüseyin Üzülmez “Konya Mahalle Kültürü ve Dörtokka Semti” konulu bir konferans verdi.

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya Fikir ve Sanat Adamları Derneği ve S.Ü. Selçuklu Araştırma Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği Yaşayan Konya Hafızası İkindi Sohbetlerinde bu hafta AK Parti 24. Dönem eski Konya milletvekili Hüseyin Üzülmez “Konya Mahalle Kültürü ve Dörtokka Semti” konulu bir konferans verdi.

İslâmî ölçülerde yapılan miras taksiminin kaybettiğimiz en önemli değerler arasında olduğuna vurgu yapan Hüseyin Üzülmez 1980’lere kadar bu ve benzeri değerlerin korunduğunu; gerek miras paylaşımında gerek arazi anlaşmazlıklarında, gerek karı koca arasındaki kavgalarda, gerekse komşuluk ilişkilerinde mahkemeye gitmenin çok büyük bir ayıp kabul edildiğini; fakat daha sonra bu değerlerin yavaş yavaş dejenerasyona uğradığını söyledi.

Bayramlaşma, Şivlilik ve Fener alayı gibi yapılagelen medeniyet kültürümüzün ritüel olarak devam ettiğini, fakat gerçek mânâda yaşamadığımızın altını çizen Üzülmez, kaybettiğimiz birçok değer gibi bu değerlerin de zamanla bozulduğunu, yaş gruplarına göre mahallelerdeki sohbet kültürünün de unutulduğunu, bu sohbetlerde Fıkıh, Hadis, ilmihal ve Siyer okunduğunu arkasından da Battalgazi, Tahir ile Zühre, Ferhat ile Şirin, Yusuf ile Züleyha gibi destanlar okunduğunu söyledi. 

  Program sonunda konuşmacı Hüseyin Üzülmez’e KOSKİ eski Genel Müdürü ve İlim Yayma Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Rıza Kapçı ile Fikir Sanat Adamları Derneği ve Turizm Derneği Başkanı Seyit Küçükbezirci tarafından hediye ve katılım belgesi takdim edildi.

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00