• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Henri Matisse kimdir?

Henri Matisse kimdir?
Henri Matisse, 31 Aralık 1869 tarihinde kuzey Fransa’da dünyaya gelmiştir.

20. yüzyılın en önemli ressamlarından biri olan Henri Matisse, renkleri ustaca kullanması ile Picasso ve Kandinsky ile birlikte, modern sanatın en büyük sanatçılarından biri olarak kabul edilir.

Matisse, 1887 - 1888’de Paris’te hukuk eğitimi almıştır. Bir yıl sonra Saint Quentin’de bir avukatın yanında asistanlık yapmaya başlamıştır. Bu sırada sabahın erken saatlerinde École Quentin de la Tour’da çizim kurslarını devam ettirmiştir. Ancak, 1890 yılında apandisit ameliyatı geçirmesinin ardından büyük oranda yatakta geçen bir dönem yaşadı ve bu arada onun için resim uğraşı bir tutku haline geldi. Bu nedenle 1891 yılına geldiğinde hukuk alanındaki kariyerini tamamen noktaladı ve resme doğru yöneldi. Ardından, Paris’e gitti ve Academie Julian’da William Bourgereau’nun sınıfına kayıt oldu. Kısa bir süre sonra, École des Arts Décoratifs’e yazıldı. 1895 yılında da sınavı kazandı ve resmen Moureau’nun öğrencisi olmayı başardı.

Bu dönemde, kendisi gibi ressam olan komşusu Emile Wery ile birlikte Fransa’nın Brötanya bölgesini ziyaret eden Matisse, daha önce Gauguin gibi öncü sanatçılara esin kaynağı olan Brötanya’dan dönüşünde saf prizmatik renklere ilgi duymaya başladı. Ayrıca, 1897 yılında Musée du Luxembourg’da izlenimcileri keşfetmesi de onun sanat hayatı açısından çok önemli değişikliklere neden oldu.

Henri Matisse, 1898 yılında dört yıl önce bir kız çocuğu sahibi olduğu Amelie Parayre ile evlendi. Matisse, balayında Camille Pissarro’nun tavsiyesi üzerine Turner’ın resimlerini görmek üzere Londra’ya gitti. Döndükten sonra ilkbahar ve yaz aylarını geçirmek üzere Korsika’ya geçti ve burada Akdeniz ışığı, renklerine yeni bir parlaklık kazandırmasını sağladı.

Matisse, 1940’lı yıllarda II. Dünya Savaşı’na ve gittikçe yatağa bağlanmasına neden olan hastalığına rağmen yoğun bir tempoyla resim üretmeye devam etmiştir. Hayatının son dönemlerinde, kesilmiş renkli kağıtlarla gerçekleştirdiği çalışmalara yoğunluk vermiştir.

Siz de Henri Matisse tabloları kanvas tablo olarak evinizi süslemesini isterseniz Kanvas Tablo Market’i ziyaret edebilirsiniz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00