• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

ATO’dan Perakende Sektöründeki Düzenlemeye Destek…

ATO’dan Perakende Sektöründeki Düzenlemeye Destek…
ATO’dan Perakende Sektöründeki Düzenlemeye Destek…

ATO BAŞKANI BEZCİ: “ESNAFLARA AVM’LERDE YER AYRILMASI BÜYÜK BALIĞIN KÜÇÜKBALIĞI YEMEYİP YAŞATMASIDIR”

 

-BEZCİ, “ATO’NUN  KOMİTE GÖRÜŞLERİRAPOR OLARAK BAKANLIĞA SUNULACAK”

Bezci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı tarafından kamuoyuna açıklananPerakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarı Taslağı hakkında birbasın açıklaması yaptı. Bezci,açıklamasında,  bakkal, manav gibi tekkişilik işletmelerden süpermarket, hipermarket ve alışveriş merkezlerine kadaruzanan çeşitli kuruluşları kapsayan perakende sektörünün Türkiye’nin lokomotifsektörlerinden biri haline geldiğine dikkat çekti. 2012 yılı sonu itibariyle yaklaşık 350 milyar dolarlık Pazarbüyüklüğüne ulaşan perakende sektörünün önemli bir istihdam alanı olduğunu dakaydeden Bezci, böylesine önemli birsektörün yasalarla düzenlenmesinin sektörün geleceği açısından önem taşıdığınıifade etti.

 

-ESNAFA DESTEK ÖNEMLİ-

 

Yeni perakende yasa taslağındaAVM’lerin yüzde 5’inin esnafa ayrıldığını, kaybolmaya yüz tutan meslekler içinde toplam satış alanının yüzde 1’i kadar alan ayırma zorunluluğu getirildiğini hatırlatan Bezci, küçük esnafın korunmasının vekültür hazinesi olan mesleklere sahip çıkılmasının takdir edilecek bir tutumolduğunu söyledi. Bezci, “AVM’leriyabancı markaların satış yeri olmaktan çıkararak, Türk kültürünün hazineniteliği taşıyan eserlerinin sergileneceği yerler haline getirmek her bireyingelecek kuşaklara borcudur” dedi. Bezci,  AVM, süper ve hipermarketlerinsayılarının artmasıyla küçük esnafın zor günler geçirdiğini de belirterek, “Esnaflara AVM’lerde yer ayrılması büyükbalığın küçük balığı yemeyip yaşatmasıdır” diye konuştu. 

 

-İNDİRİMLERE DÜZENLEME-

 

Tasarıda Bakanlık bünyesindePerakende Bilgi Sistemi (PERBİS) kurulmasının ve indirimli satışlara düzenlemegetirilmesinin yer aldığını kaydedenBezci, şunları söyledi:

 

“Üye sayısı 150 bini bulan Ankara Ticaret Odası olarak ençok indirimler konusunda şikayetler almaktayız. İndirimlere çeki düzengetirilmesi konusu bizim de meclisimizin konusudur. Bakanlığımızla birlikteortak hareket ederek, üyelerimiz nezdinde indirimlerin takibini üstlenebiliriz”

 

-TİCARİ PLANLAR TİCARET ODALARIYLA HAZIRLANSIN-

 

Tasarıda yer alan ticari planlaragöre AVM’lerin nerede açılabileceğinin belirlenmesi konusunu dadesteklediklerini kaydeden Bezci, tümşehirlerde ticaretin kalbinin ticaret odalarında attığını ve stratejik ticariplan hazırlayacak heyet içinde ticaret odaları temsilcilerinin de bulunmasıgerektiğini ifade etti.

 

-ATO’NUN GÖRÜŞÜ BAKANLIĞA SUNULACAK-

 

Ankara Ticaret Odası’nın 68komitesinin tasarıyı ayrı ayrı incelemeye aldığını kaydeden Bezci, “Perakende sektörü çok geniş kapsamlı bir sektör. 68 ayrımeslek komitemizin konuyla ilgili görüşlerini topluyoruz. Buradan çıkacakdeğerlendirmeler ATO’nun görüşlerini içeren bir rapor olarak Gümrük ve TicaretBakanlığımıza en kısa sürede sunulacaktır” dedi.

 


 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00