• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C

ATO “Kıdem Tazminatı Fonu’nu Prensipte Destekliyoruz”

ATO “Kıdem Tazminatı Fonu’nu Prensipte Destekliyoruz”
ATO “Kıdem Tazminatı Fonu’nu Prensipte Destekliyoruz”

Bezci, “çalışma hayatının huzuru ve iş barışı için elimizi değil gövdemizitaşın altına koyduk”

 

11 KASIM 2013- Ankara Ticaret Odası Yönetim KuruluBaşkanı Salih Bezci, Ankara Ticaret Odası olarak, Kıdem Tazminatı Fonu’nun kurulmasını prensiptedesteklediklerini belirterek, “KıdemTazminatı konusu bu haliyle kangren halini almıştır, hiçbir uzuv kesilmedenyapılacak tedavi hem işçi hem de işveren için gereklidir” dedi.

 

Kıdem Tazminatı Fonu için işçive işveren tarafları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda bir arayagelirken, Ankara Ticaret Odası’ndan(ATO) yapılan yazılı açıklamada, ATO üyelerinin fonu konusunda görüşleriaktarıldı.

 

ATO Başkanı Bezci tarafından yapılan açıklamada, yaklaşık 150 bin üyeninkayıtlı bulunduğu Türkiye’nin ikinci büyük odası olarak, kıdem tazminatıkonusunda çalışmalar yapmak üzere sektör temsilcilerinden oluşan 24 kişilik birçalışma grubu oluşturulduğunu söyledi. Bezci,  Kıdem Tazminatı Çalışma Grubu’nun Yönetim Kurulu Üyesi Ferhat Ertürk başkanlığında3 kez genişletilmiş toplantı  ve bir kezde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde 40 ilin temsilcileriyle istişaretoplantısı yapıldığını anlattı.

 

Kıdem Tazminatı konusunun ülkegündemine girdiğinden bu yana tartışıldığını hatırlatan Bezci, bugüne kadar olageldiği şekliyle kıdem tazminatıuygulamasının kayıt dışılığı artırdığını, birtakım hak kayıplarına yol açtığını,iş barışını zora soktuğunu ve nihayetinde de özel sektörün rekabet gücünüazalttığını dile getirdi.

 

Kıdem tazminatının, işçikesimi tarafından ciddi bir gelir ve iş güvencesi olarak görüldüğünü ancakfirmaların ödeme sıkıntısı yaşaması yüzünden yargı üzerinde de yük halinegeldiğini kaydeden Bezci, 2010yılında iş mahkemelerinde toplam 326 bin 537 dava dosyası bulunduğunu söyledi.

 

-9,5 MİLYON İŞÇİNİN SORUNU-

        

Bugün yapılan toplantıdankıdem tazminatı konusunun işçi ve işverenin lehine sonuçlanacak bir kararçıkmasını arzuladıklarını ifade eden Bezci,“Kıdem tazminatı konusunun çözümü sadece işverenler açısından değil, 9,5 milyonişçinin, çalışanın sorununun çözümü açısından da önemlidir” diye konuştu.

 

Kıdem Tazminatı Fonu’nunkurulması kadar, fonun denetlenebilir, şeffaf, herkesin kolayca ulaşabileceğinitelikte olmasın önemine değinen Bezci,fonda biriken paranın da her iki kesim için verimli şekilde değerlendirilmesigerektiğini kaydetti.

 

ATO olarak, kamuya iş yapantaşeron şirketlerin kıdem tazminatı konusunda yaşadığı sıkıntıları Çalışma veSosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e bizzat aktardıklarını anlatan Bezci, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“ATO üyeleri de diğer odaların üyeleri de kıdem tazminatıkonusunda sorunlar yaşamaktadırlar. Küçük ve Orta Boy işletmeler için kıdemtazminatı yükü, kapıya kilit vurduracak düzeye gelmiştir. 2023 hedeflerineulaşabilecek bir ticari hacmi sağlamamız rekabet edebilir bir üretimle, buüretim de ancak iş barışıyla mümkündür. Kıdem tazminatı konusunun çözümü,çalışma hayatının huzuru ve iş barışı için elimizi değil gövdemizi taşın altınakoyduk. Amacımız belli bir kesimi dışlamak ve haklarını gasp etmek değil,sadece ayarı bozulan iş barışı terazisini dengeye sokmaktır”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00