• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Asgari ücrete zam yetersiz

Asgari ücrete zam yetersiz
Haziran ayı itibariyle 949 lira olan asgari ücret, yapılan artışla 1 Temmuz'da bin lira olacak. Asgari ücrete yapılan zammı yetersiz bulan işçi temsilcileri ise, asgari ücretin bin 500 lira olmasını istiyor

Asgari ücret 1 Temmuz’da 51 lira 47 kuruş zamlanacak. Haziran ayı itibariyle asgari ücretle çalışanın cebine asgari geçim indirimiyle birlikte 949,07 lira giriyor. 1 Temmuz’da yapılacak artış ile birlikte asgari ücretlinin cebine 51 lira 47 kuruş daha fazla girecek. Asgari ücretin net rakamı asgari geçim indirimi ile birlikte bin lira 54 kuruş olacak. Asgari ücretlinin maaşı günlük 1 lira 71 kuruş zamlanacak. Asgari ücrete gelen zam oranına göre işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, genel sağlık sigortası, idari para cezaları da değişecek. Asgari ücretlinin cebine bin lira 54 kuruş girerken, çalışan bir kişinin işverene maliyeti ise bin 560 lira 3 kuruş olacak.

ÇOK DÜŞÜK BİR RAKAM

Asgari ücretle ilgili açıklamalarda bulunan Türk-İş Konya İl Temsilcisi Necati Kökat, yapılan zammın yetersiz olduğunu söyledi. Asgari ücretin sefalet ücreti olduğunu belirten Kökat, “Ete, ekmeğe, ulaşıma, elektriğe, doğal gaza, aklınıza gelen bir sürü şeye sürekli zam geliyor. Dolayısıyla 51 liranın karşılığı yok. Çok düşük bir rakam. Ramazan ayı geldi, asgari ücretli bu zamla iftariyeliğini bile zor alır. Bu kabul edilecek bir zam değil. İşçi ile alay edilmekte. Asgari ücretlinin üzerindeki yükün hafifletilmesi için en azından asgari ücretten vergi alınmaması lazım. Asgari ücretin vergi dışı olmasını istiyoruz” dedi.

ASGARİ ÜCRET BİN 500 LİRA OLMALI

Asgari ücretin bin 500 lira olmasını talep eden Kökat, asgari ücretlinin şartlarının iyileştirilmesini istedi. Gelir dağılımında adaletsizliklerin olduğunu ifade eden Kökat, “Asgari ücret seçim sürecinde de sürekli gündeme geldi. Muhalefet partileri çeşitli vaatlerde bulundu. Asgari ücretin düşük olduğu sürekli vurgulandı. Hükümet ise 'kaynak yok' diyerek geri çevirdi. Her şeye kaynak var ama asgari ücretliye kaynak yok” diye konuştu. Türkiye'de 5 milyona yakın asgari ücretlinin olduğunu dile getiren Kökat, şunları söyledi: “Suriyeliler'in gelmesiyle birlikte ucuz işçilik de başladı. Sanayide işverenler işçilere, 'Bu ücrete razı olursan çalış, razı olmazsan senin yerine daha düşük ücretle Suriyeli çalıştırırım' diyor. Düşük ücrete mülteci çalıştırıyorlar. Sigortalarını da yaptırmıyorlar. Ülkede mutlu bir azınlık, mutsuz bir çoğunluk var. Siyasetteki belirsizlik iş dünyasına da yansıdı. Ülke ekonomisinde bir dizi sıkıntı sözkonusu.”

KERİM ATICI

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00