• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 20 °C

Artık Karne Zamanı!

Mustafa BOZDAĞ

2012-2013 eğitim ve öğretim yılı yarıyıl tatiline bu hafta itibari ile ilk dönem tamamlanıyor. Biliyorsunuz ki ilk dönem 4+4+4 sisteminin bu yıl ilk defa uygulanması ile birlikte sıkıntılı başlamıştı. Bu sıkıntıdan en çok etkilenende köy okulları olmuştur. Bununla ilgili haberde yapmıştık “Şehit Recep Bozdağ İlk Ve Ortaokulu Öğretmen Sıkıntısı Çekiyor” haberimize Aksaray Valiliği Duyarsız kalmadı öğretmen eksiklikler kısa sürede ücretli öğretmen de olsa öğretmen eksikliği kısa sürede giderildi. Valiliğin bu duyarlı davranışından dolayı öncelikle teşekkür ediyorum. Yalnız Bir dahaki yıla köylerimize sürekli değişen ücretli öğretmen değil de Devlet tarafında atanan kadrolu öğretmenlerin gelmesini bekliyoruz. özellikle ana branş dersleri için ;

Bilinmelidir ki Süreklik başarıyı getirir.   

 

Gelelim öncelikle konumuz Karne ’ye;

 

Karne dönemi hem öğrenci için hem de veli için tatlı bir telaş öğrenci acaba karnem nasılı olacak zayıfım olacak mı olmayacak mı Takdir mi alacam teşekkür mü alacam gibi düşünce ile gidilir son günlerde okullara kimi öğrenci öğretmene kızar bana düşük not verdi diye kimi öğrenci kendine kızar ben şu dersten nasıl düşük aldım diye veli için ise acaba çocuğumun karnesi nasıl olacak özellikle ilkokula yeni başlayanlar için annelerin üzerinde büyük bir yük sanki annelerde okula giden bir öğrenci gibi çocuğu ile ilgilenip ders çalışmakta ve ilgilenmekte bu yorucu geçen nihayet bu süreç bu hafta tamamlanıyor. inşallah öğrenciler ve veliler açısından hayırlısı olur.

 

Yine bir diğer önemli konu karnelerde kırık diye tabir ettiğimiz zayıf notlar karnesinde zayıf olan öğrencilerin evden kaçma, karne notlarında değişiklik yapma, yalan söyleme gibi davranışlarda bulunabileceği konularında dikkat edilmelidir.

 

Karnede ki öğrencilerin başarısız olduğu dersler karşında ailenin vereceği tepkilerden korkmasına yol açmakta Bu konuda ailelerin bilinçli olması problemin çözümü için büyük önem taşımaktadır. Bu gibi durumlarda önemli olan çocuğun ruhunu incitmeden, ortada bir sorun var ise konuşarak düzeltmeye çalışmaktır. Karne döneminde öğrenciler, değerlendirilecek olmanın verdiği kaygıyı yaşar. Kötü karneyle ailesinden ‘kötü evlat’, ‘beceriksiz, işe yaramaz çocuk’, ‘arkadaşını bile geçemedin, ondan yüksek puan alamadın’ gibi geribildirim alacağını düşünen çocuklarda evden kaçma, karne notlarında değişiklik yapma, yalan söyleme gibi davranışlar görülebilir.

Bu dönemde ailelere, uzman kişilerce ve Emniyet yetkililerince bazı önemli tavsiyeler şu şekilde sıralanabilir.

§  Çocuğunuzun karnesiyle ilgili duygularınızı, çocuğunuzun kişiliğini incitmeden net bir şekilde anlatın.

§  Başarılı olabilmesi için, onun arkasında olduğunuzu kendisine hissettirin.

§  Çocuğunuzu kesinlikle suçlayıp yargılamayın.

§  Ona "tembel, geri zekâlı…" gibi isim ve lakaplar takmayın.

§  Seni okuldan alacağım. gibi tehditlerde bulunmayın.

§  Onu eleştirip, emirler yağdırmayın.

§  Çocuğunuzu arkadaşlarıyla, kardeşleriyle, komşularınızla kıyaslamayın.

§  Çocuğunuzu kesinlikle aşağılamayın.

§  Hele arkadaşlarının yanında bunu sakın yapmayın.

§  Onun kendine olan güven duygusunu zedelemiş olursunuz.

§  Çocuğunuza sürekli olarak cezalandırma, bağırma gibi davranışlarla yaklaşmayın.

§  Çocuğun kendi karnesiyle ilgili olarak anlattıklarını dinleyin.

§  Onun düşüncelerine önem verin.

§  Çocuğunuzun ders başarısızlığının giderilebilmesi için, beraber çözüm yolları arayın.

§  Çocuğunuzun zayıfı var diye ona tatilini zehir etmeyin,

§  Dinlenmesine fırsat verin.

§  Ancak eksikliklerini gidermek için onunla beraber uygun bir plan yapın ve bunu uygulayın.

§  Çocuğunuza, karnesi iyi de olsa kötü de olsa sizin onu sevdiğinizi ve onun arkasında olacağınızı hissettirin.

Gibi daha bu maddeleri çoğaltabiliriz. Unutmayın, o herkesten farklı olan ve sadece kendine benzeyen dünyada tek bir kişidir. Mutlaka Her ana-babanın çocuklarıyla ilgili bazı beklentileri vardır. Tatil dönemi çocuğun hayalini kurduğu ve kendini bir sonraki döneme hazırladığı bir süreçtir. Bu dönem ilişkileri geliştirmek ve sağlamlaştırmak için çok güzel bir zamandır. Bunları onunla konuşun. Çocuğunuzla iyi vakit geçirip, var olan sorunları daha kolay atlatabilirsiniz.

Unutulmamalıdır ki; “kötü karneyi düzeltmek mümkünken çocuğun ruhsal dünyasında açılacak yaraları iyileştirmek pek de kolay olmamaktadır Bu vesile ile Öncelikle Tüm emeği geçen Öğretmenleri ve büyük bir efor sarf eden öğrencileri kutluyorum.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00