• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Yeni İnternet Neler Getirecek?

Mustafa BOZDAĞ
İnternetin hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olduğu yadsınamaz bir gerçek. İlk olarak Amerikan ordusu içerisindeki birimlerin birbirleriyle olan iletişimlerini sağlamak amacıyla kurulan bu sistem o zamanlar bu kadar hızlı ve bu denli işlevsel değildi. ARPANET adı verilen bu altyapı orduda bulunan birimlerin iletişimini sağlamakta büyük kolaylık sağlıyordu. Zamanla bu altyapının sadece orduda sınırlı kalmaması gerektiği ve daha da yaygınlaştırılması gerektiği anlaşıldı. Eğitim ve hükümet birimleri tarafından da kullanılmaya başlanan bu altyapı zamanla bölünüp genişleyerek şimdiki halini aldı. Bu altyapıyı kuranlar söz konusu sistemin büyüyüp bu denli yaygın olacağını biliyorlar mıydı? Şüphesiz bu sorunun cevabı ‘hayır’ olacaktır.

Dünyanın her yerinde yaygın olan ve her geçen gün büyüyen bu devasa ağ, bilgiye açılan en büyük pencere niteliği taşıyor. İnternetin sunduğu imkanlar ile toplumların ve bireylerin kültürel ve sosyal birikimleri büyük ölçüde artmakta. Hergün farklı sebeplerle de olsa geniş kitleler internetin sunduğu hizmetlerden faydalanıyor. Geçmiş yıllarla kıyasladığımızda internetin bu denli gelişmesi hem sosyal hem de teknolojik olarak birçok yeniliği de beraberinde getirmiş bulunuyor. İletişimin hızlanması ve bilgi akışının üst seviyelere çıkmasıyla birlikte internet kullanıcıları, geçmişte hayal etmesi bile zor olan birçok imkana saniyeler içerisinde erişebiliyor. Elbette internetin bu denli önemli bir yere gelmesinde teknoloji üreticilerinin birbirleriyle olan inanılmaz rekabetinin de payı çok büyük. Akıllı telefonlar ve tabletler derken internet ile tamamen entegre halde çalışan bu cihazlar, kullanıcıları internete daha çok yönlendiriyorlar.

İnternet adını verdiğimiz bu dünyada, tıpkı gerçek dünyada kişilerin sahip olduğu gibi her cihazın kendine has bir adresi var. IP adını verdiğimiz bu adres kodlama sistemi, her cihaza farklı bir rakam kombinasyonu veriyor.

Öncelikle dünya üzerinde 2 milyardan fazla kullanıcı bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tabletler veya başka herhangi internet özelliği sunan cihazı kullanarak internete giriyor. Bu kadar büyük bir rakama ayrı ayrı adres vermek şu an kullandığımız IPv4 ile mümkün olmamaya başladı. Yani bu kadar kullanıcı olması sebebiyle IPv4’ün sunduğu alan artık yeterli gelmemekte zira IPv4 sadece 4.3 milyar adrese sahip. Her kullanıcının en az iki cihaza sahip olduğu ve bu rakamın her geçen dakika arttığı gerçeği de hesaba katılırsa, durumun gerçek yüzünü anlamak daha kolay bir hal alıyor. Bununla beraber, 2012 yılı içerisinde IPv4’ün sunduğu tüm adreslerin tükenmesi beklenmekte. Peki IPv6, IPv4’ün yetersiz kaldığı noktayı nasıl dolduracak? Temel olarak belirtmek gerekirse, IPv4 32-bit adresleri kullanıyor. Buna karşılık IPv6 ise 128-bit adresleri kullanmakta. Bu da rakamsal olarak 340 trilyon IP adresine tekabül ediyor. 

Bilgi Güvenliği Derneği Başkanı Doç. Dr. Mustafa Alkan, IPv6’ya geçiş hakkındaki yaptığı konuşmada şu sözlere yer veriyor, “Bu, internete bağlı olan tüm cihazların kimlik bilgisi olarak değerlendirilebilir. IPv6 daha fazla güvenlik seviyesi getiriyor. Dolayısıyla internet ortamında işlenen suçlar ve hacker saldırıları zorlaşacak ve internet ortamı daha güvenli hale gelecek. İnternete daha fazla sayıda ve çeşitlilikte cihaz bağlanabilecek. İnternet ortamından yeni birçok servisler ve hizmetler sağlanabilecek. İnternet ortamında işlenen suçların tespiti daha kolay olacak”.

IPv6 Neden Önemli?

IPv6 ile her cihaz kendi benzersiz IP adresine sahip olabilir hale gelecek. Eğer IPv6’ya geçiş olmasaydı, binlerce kişi internete erişim imkanına sahip olamayacaktı. İnternete erişimin vazgeçilmez bir öneme sahip olduğu bugünler böyle bir durumun baş göstermesi isie ileride meydana gelecek pek çok girişimin önüne adeta bir duvar örecekti. İnternet erişimine sahip olmamak demek, iletişimin kesilmesi ve dolayısıyla yeni fikirlerin yayılamaması anlamına geliyor. Bu bağlamda IPv6’ya geçiş, gelecek kuşaklar için de büyük önem arz etmekte.

1981 yılında çıkmış olan IPv4’ün yerini alacak olan IPv6’ya geçiş ile internet kullanım alışkanlıklarımızda bazı değişiklikler olacak. 30 yıl sonra yapılacak olan bu geçiş süreci ev kullanıcılarını, online girişimcileri ve şirketleri yakından ilgilendiren bir basamak niteliğinde. Ev kullanıcılarını çok ileri derecede etkilmeyecek olsa da özellikle şirketler için IPv6’ya geçiş süreci dikkatli davranılması gereken bir dönem zira firmalar ya sunucularını tamamen değiştirme yoluna gitmeliler ya da hem IPv4 hem de IPv6 desteği sağlayan sunucularla yollarına devam etmeliler. Firmalar açısında bu durumu değerlendirmek gerekirse, bu değişim sürecinin hayli masraflı olacağı kaçınılmaz bir gerçek. Bu süreçte şirketlerin kısa vadeli planlar yerin uzun dönemli düşünerek kazanana tarafta yer almaları hiç de zor değil. Elbette yapılacak olan tüm planlar şirketlerin vizyonuna ve ne gibi beklentiler içerisinde olduklarına da bağlı. Kısa dönemli düşünen şirketler, ki bu şirketler genelin %20’sini oluşturmakta, IPV6’ya geçiş sürecinde değişecek olan ekipmanların maliyetini, gereksiz olarak nitelendirmekte. Fakat durum bunun tam tersini işaret ediyor. Zira şirketler IPv6’ya geçiş sürecini erteleyip IPv4’te kalmak istedikçe yeni IP adresleri alma konusunda pek çok sıkıntı yaşayacaklardır. Sadece finansal olarak değil vakit olarak da bu şirketler büyük bir darboğaza girebilir. Geçici ve göreceli olarak ucuz çözümler satın alarak IPv4’te kalmaya devam eden şirketlerin bu çözümleri satın alma ve uygulama aşamasında nakit ve vakit olarak pek çok sıkıntı yaşayacağı aşikar. Üstelik bunları bir kenara bırakacak olursak, süreci erteleyen veya gerçekleştirmeyen şirketlerin web-sitelerine erişim konusunda da pek çok sıkıntı yaşanması olası görünüyor.

Geçiş Süreci Neleri Yanında Getiriyor?

Müşterilere siteye erişim konusunda yaşatılan bu sıkıntılı süreç, şirketlere yine zarar olarak dönme riski taşımakta. Buna ek olarak sosyal medyanın gücünü de hesaba katmalıyız. Markalar hakkında yapılan en ufak bir kötü yorum çığ etkisi yaratıyor ve kullanıcılar arasında markanın itibarının zedelenmesine yol açıyor. Elbette IPv6’ya geçiş gözle görülür bir kar artışı sağlamayacak. Zaten şirketlerin önündeki en büyük engel bu tarz bir düşünce yapısına sahip olmaktan geçiyor. Kısa sürede getiri sağlamayak olan bir tasarı, genelde tozlu raflarda yerini garantiliyor.

IPv6’ya geçiş sürecinde maliyetin büyük bir bölümü, tahmin edildiği gibi donanıma ayırlmakta. Fakat internet sisteminiz son beş sene içerisinde yenilendiyse şanslı sayılırsınız. Çünkü son dönemde piyasaya sürülen çoğu ekipman IPV6 desteği de sunmakta. IPv6 1999 yılından beri var olan bir altyapı olmasına rağmen IPv4 ile uyumlu olmaması ve bu yüzden geçişin daha uzun bir periyoda yayılması, süreci uzatan bir faktör. Bu sebeple IPv4 ve IPv6 bir süre aynı anda kullanılmaya devam edecek. Bu sayede geçişin daha dengeli olması ve sağlam temeller üzerine kurulması planlanıyor.

Alıntıdır....
Kaynak: http://itadvisor.com.tr/yeni-internet-neler-getirecek/5/
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00