• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 17 °C

windows 8 Kullanıcıya neler sunacak

Mustafa BOZDAĞ

Bilgisayarlarda donanım ile kullanıcı arasında köprü görevi yürüten işletim sistemleri Bilgisayarın olmazsa olmaz ve En çok kullanılan yazılımlarından biridir. İşletim Sistemlerinin de en popüleri Microsoft firmasının Windows işletim sistemleridir. 1990’lı yıllarda, siyah komut ekranından renkli grafik ekranlara geçişi ile başlayan, bilgisayarın fare ile kontrol edilmesini sağlayarak herkesin kullanabileceği hale getiren Microsoft firması, Windows işletim sistemleri ile bu alanda çok güçlü bir konuma sahip. Yazılım dünyasında başka işletim sistemleri olsa da gerek satış rakamları gerek kullanım oranları ile Windows’lar açık ara önde bulunuyor. Microsoft’un  son işletim sistemi Windows 8’in Tüketici Ön izleme adını verdiği sürümünü ücretsiz dağıtıma sundu. 

Microsoft, kişisel bilgisayarlarda ilk olarak  1993 yılının başında Windows 3.1 ile başlattığı çıkışını Windows 95 ve Windows 98 ile devam ettirdi. Microsoft asıl zirvesini hala birçoklarının vazgeçemediği Windows XP ile yaptı. 2001 yılında, bilgisayarlarını açanları yeşil çimenlerin bulunduğu masaüstü resmi ile karşılamaya başlayan Windows XP, yedi yıl sonra çıkan Vista’ya ünlü olma fırsatı tanımadı. Windows XP’nin tahtını 2009 yılında piyasaya sürülen Windows 7 daha yeni yeni zorlamaya başladı. Microsoft firmasının son işletim sistemi Windows 8’in akıbetinin ne olacağını ise zaman gösterecek.

Windows 8’in Tüketici Önizleme’yi ücretsiz dağıtıma Bilgisayar dünyasında uzun yıllardır kafa yoran ve  eğitim veren birisi olarak,

Windows 8’i  test ettim ve ön plana çıkan özelliklerini kısaca sunmak istiyorum;

*-Kurulumu önceki versiyonlardan pek fazla bir fark yok,

*- masaüstü mantığı biraz farklılıklar Son yılların meşhur akıllı cep telefonu menülerinden etkilenmiş bir Uygulama tabanlı masaüstü

*-Ancak asıl sürümde böyle çıkarsa Vista gibi buna da zor alışacağınızı söyleyebilirim.

Bu özelliğe ‘metro’ özelliği denilmiş ve iptalinin mümkün olabileceği belirtiliyor.

*-Windows 8’i kullanmaya başlamak için e-posta adresi ve şifresini girmeniz gerekiyor. Bugünlerde beta sürümü çıkması beklenen Windows 8’in “İnternet Gezgini 10” çok sade ve kullanımı oldukça kolay.

*- önceki Windows işletim sistemlerine göre oldukça hızlı açılıyor ve kapanıyor.

*- Klavyeden Windows tuşuna bastığınız an ana menü açılıyor.

Sonuç olarak Microsoft Bundan sonraki çıkacak işletim sisteminin alt yapısı niteliğinde vista gibi bir ara sürüm işletim sitemi çıkarmış olacak insanların kullanmaya geçmeleride biraz zaman alacağa benziyor Kullanılması için biraz beklemelerinde fayda olacağını düşünüyorum.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00