• BIST 10104.25
  • Altın 2426.754
  • Dolar 32.2243
  • Euro 34.7798
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 9 °C

Verin çiftçinin o parasını…

Mustafa BOZDAĞ

Bölge çiftçimizin pancardan sonra en önemli gelir kaynaklarından birisi ayçiçeği oldu.

Ayçiçeğindeki yükselişin en önemli nedenlerinden başında devletin kg’ya verdiği 30 Kuruş destek ve Konya Şeker’e ürününü veren çiftçiye kışın en zor günlerde ödenen fark ödemesi…

Özellikle Konya Şeker'in son 3 yıldır ayçiçeği üreticisine ödediği fark ödemesi çiftçinin yüzünü güldürmüştü.

Bölgede Ayçiçeğindeki bu yükseliş Eskil’de 2 ham yağ fabrikasının kurulmasına sebep olmuş, ayrıca hasat döneminde ürün alan esnaflarımız için yeni bir pazar haline geldi.

Bu noktadan sonra Konya Şeker piyasaya fark ödemeleri ile girerek Eskil bölge çiftçisinin ürününü satmada ilk tercih noktası olmuştur.

Ne var ki!

Geçtiğimiz yıllarda Aralık ve Ocak aylarından hesaba geçen söz konusu paraya ilişkin Şubat ayının sonu yaklaşmasına rağmen her hangi bir açıklama yapılmaması ise bölge çiftçisini üzüyor.

İlk olarak 2013 yılında ayçiçeğine, kilogram başına 13 Kuruş olarak hayata geçen ödeme, geçen yıl ise 9 kuruştan çiftçinin hesabına yatmıştı. 

10-15 Kuruş destek umuduyla 45-50 KM uzaklıklardan, ortalama 30 TL kamyon kirası vererek ürününü Konya Şeker'in alım noktalarına götüren çiftçi bu farkı ödemesinin umudu içinde yaşamaya devam ediyor.

Gözü kulağı Konya şekerden gelecek fark ödemesinde olan çiftçiye hakkı olan bu para umarım bir an önce ödenir. Çiftçinin kanayan yarasına merhem olur.

Eğer bunu yapmazsa, Eskil ve bölge çiftçisinin büyük değer verdiği ve Eskil’deki programda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak takdim edilen Recep Konuk efsanesi ciddi yara alır…

Evet Sayın Recep Konuk “Bölge çiftçisi sizi seviyor, size değer veriyor. Siz Karaman’dan aday oldunuz Eskil çiftçisi Bakan olacaksınız umuduyla sizin nezdinizde partinize ciddi destek verdi. Şimdi size düşen ise çiftçiye fark ödemesini gerçekleştirmeniz.”

KDV indirimi kime yaradı?

Çiftçinin tek sıkıntısı bu değil tabii ikinci önemli bir husus KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi…

Ak Parti hükümetinin en önemli seçim beyanı olan “Yem ve gübrede KDV’yi yüzde 1’e düşüreceğiz.” açıklaması…

Çiftçinin dört gözle beklediği gübre ve yemdeki KDV indirimi yapıldı. Resmi Gazete'de yayınlanan kararla, yemde yüzde 8, gübrede yüzde 18 olan KDV düşürüldü.

Şu ana kadar bu durumdan dolayı üreticiye bir indirim yansımamıştır. Aksine süt fiyatlarındaki düşüşte üreticiyi zor duruma sokacağa benziyor.

Bence bir an önce çözülmesi gereken önemli bir sorun.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00