• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Tarihi Bir İLK yaşandı

Mustafa BOZDAĞ

10 Ağustos 2014 Türkiye Cumhuriyetitarihinde bir ilk yaşanarak Cumhurbaşkanı, İlk defa halk tarafından seçildi. Buseçimden sonra Tarih, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti ilk defa Cumhurbaşkanını halktarafından seçildi, Recep Tayyip Erdoğan Açısından da Türkiye CumhuriyetininHalk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı olarak tarihe geçti.

Cumhurbaşkanı daha önceden bilindiğigibi Meclisteki Milletvekilleri tarafından bazı dönemler askeriyeden bazıdönemlerde Meclisten seçiliyordu.

 

Gelelimseçim ile ilgili değerlendirmelerimize;

Bana göre Seçimin sonucu çok öncedenbelliydi. Hatta sandığa bile gitmeye gerek yoktu. Herkes yüzde yüz Recep TayyipErdoğan’ın seçileceğini biliyordu. Dikkat edilirse Yerel seçimlerde olduğu gibiciddi bir seçim çalışması yürütülmedi.  Her ilde Mitingde düzenlenmedi.

Seçimsüreci ile ilgili olarak;

Oy kullanmayan kişi sayısında ciddiartış olduğu gözlendi. Bunların bir bölümü tepki için gitmedi, bir kısmıişlerinden dolayı, bir kısmı yaz dönemi olduğu için öğrenciler memleketlerindeoldukları için, bir kısmı ise sonuç nasıl olsa belli deyip sandığa gitmemiştir.

Uzmanlar tarafından ifade edilen birdiğer önemli konu Tayyip Erdoğan’ı ve Selahattin Demirtaş’ı destekleyenlerintamamına yakını oy kullanmaya gitmiştir. Buda bağlılığın bir göstergesidiyebiliriz.

Çatıtutmadı

Kazananın belli olduğu yerde birdekaybeden olacak bana göre seçimin kaybedenin En son yerel seçimlerde AnkaraBüyükşehirde olduğu gibi, Kaybedeni bu duyguyu 9. Kez Yaşayan Devlet Bahçeli’liMHP ve CHP olmuştur. Bunu güzel Eskil Belediye Başkanı Sayın Niyazi Alçay’ın seçimdenhemen sonra paylaştığı bir paylaşım ile özetlemiştir. Alçay Facebook Paylaşımında;“Fırtına çıktı çatı çöktü altında kalanları acil Afet kurtarma ekibi enkazdakalanları kurtarmaya gidiyor.” Cümleleri özetlemiştir. Kazançlı çıkan ise Çatının akacağını bilen ve Çatıya girmeyen SelahattinDemirtaş’lı BDP olmuştur. Oy oranını %9,8 çıkarmıştır. Milletvekilliğiseçimlerinde ciddi bir çalışma yapmaları halinde Milletvekilliği genelseçimlerinde %10 barajını aşamasa da zorlayacaklarını düşünüyorum.

BDP ile ilgili diğer bir önemli nother seçimde oy oranını giderek artırıyor. Buda BDP’nin ilerleyen dönemlerdeTürk siyasi tarihinde güçlenerek emin adımlarla yürümeye devam ediyor.

Son olarak Eskil Bir kez daha RecepTayyip Erdoğan’a karşı görevini yerine getirmiş Erdoğan’a %75 gibi bir desteksağlamıştır. Şimdi Eskil inşallah %75 lik bir hizmet gelmesi ümit ediyorum.

Son olarak; Evet yazımın Başlığındaolduğu gibi tarihi bir ilk yaşandı. Türk Halk İlk defa Kendisi Cumhurbaşkanınıseçti.  Bizlerde bu ilki yaşadık buseçimin vatanımıza, milletimize hayırlı olmasını ümit ediyorum.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00