• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 20 °C

Tablet Eğitim'de Kitap'ın yerini tutar mı?

Mustafa BOZDAĞ

 Bu günlerde başım kalabalık Biraz Bilgisayar’dananladığımız için olsa gerek bir çok öğrenci ya kendisi yada velisi ileellerinde Devletin Fatih Projesi kapsamında vermiş olduğu Tablet bilgisayarlar ileçıkıp geliyorlar.  Geliş sebepleri bellidememe gerek yok her halde

Dertleri ya Tableti aktif edememişler yadersleri yükleyememişler çok az bir kısmında teknik sorunlardan dolayıbaşvuruyorlar.  Gelen öğrencilerin çoğuokullarda bu oluşan sorun ile ilgilenecek bir yetkili bulamadıklarından yakınmaları,Tabi başlangıçta bu kadar büyük bir kitleye bu hizmetin sunulması nedeni ile doğalBelli bir süre sonra bu sorunlar aşılır. Bizlerde elimizden geldiği ölçüdeyardımcı oluyoruz.

Gelelimöğrencilerin tablet hakkındaki görüşlerine;

Üzülerek söylemeliyim ki gelenöğrencilerin çoğunluğu ben zaten ders amaçlı kullanmayacağım demesi oldu.  Peki,  neamaç için kullanacaksın dediğimde oyun oynayacağım,  Müzik dinleyeceğim cevabını vermeleri buna daüzülmedim desem yalan olur. Gelen tabletlerin bazılarında oyunlarınyüklendiğini gördüm. Bazı öğrencilerden de Öğretmenleri ben sizi takip edeceğimne yaptığınız görecem cevaplarını da aldım. Buda bir nevi göz korkutma, ama çözüm mü geçici bir çözüm olur.  Belli bir süre sonra öğretmende bu takibiyapsa bile sonlandıracaktır.

                Fatih projesikapsamında verilen bu tabletlerin zararları ve faydalarını madde maddeaçıklayacağım.

Önce zararları

1. Tabi tableti devlet 1 defa verir 2.sinivermez buda oyun ve müzikle kısa sürede bozulur.  Buda velilere ekstramaliyet getirecektir.  Garantisi vardiyeceksiniz şimdi bir çok teknolojik ürün garanti kapsam dışı olabiliyor. Öğrenci veli'den internet talep edecektir. buda veliye ekstra bir maliyet daha demek anlamına gelir. Ben Her eve internet gelmesine karşıyım bunu açıkça belirteyim bunun ile ilgili ilerleyen zamanlarda bir yazı yazacam orada daha ayrıntılı açıklayacam.

2. Tablet özellikle göz sağlığını,beyinde uyuşukluk, kulakta duymama gibi sağlık problemlerine yol açabiliyor.  Bunun ile ilgili bir uzmandan "1 saat televizyon izlemenin hücrelere verdiği zararı 3 saat kitap okuyarak düzeltilebilir." tabi bu bilginin gerçeklik payını uzmanlar daha iyi bilir onlarınaçıklaması gerekir ama bende bildiğim ölçüde açıklayayım dedim.

3. Ben bir Veli olarak çocuğumu bağımlılıkyapar korkusu ile evimdeki bilgisayarı çocuklarımın yanında kullanmıyorum. Liseçağında bile olsa çocuk sayılır buda bağımlılık yapabilir buda öğrencilerinuyku düzenini ve başarısını etkiler diye düşünüyorum. Hele birde veli debilgisayardan çakmıyorsa vay haline çocuk hem tableti hem de veliyi kullanır.Bir eğitim sırasında “Bir velinin şusözü hiçbir zaman aklımdan çıkmaz hocam Allah seni inandırsın Benim 5 yaşındabir oğlum var bilgisayarda beni parmağında oynatıyor. Demesi bende 5 yaşındaparmağında oynatıyorsa ileride ne olur siz düşünün”

Faydaları

1. Faydalı eğitim videoları eğitim dokümanları yüklenirseöğrencide bunu etkili kullanırsa faydalı olur. Böyle öğrenci zaten kitaplardaçalışkan olur.

2. Kitap ağırlıklarından öğrenci kurtulabilir. Başka'da fayda sağlayacak bir durum göremiyorum.

Ne yapılabilir

Devlet vermişse yapacak çok fazla bir şey yok bunu etkili bir şekildekullanılmasını sağlamak burada hem veliye hem öğrenciye hemde okul idarecilerinebüyük bir görev düşüyor.

Küçük Bir Uyarı

         Verilen tabletin ben dokunmatik sistemini sevmiyorum çokçabuk bozulabiliyor. Tabi bu benim gözlemlerin benim fikrim katılmayandaolabilir buna da saygı duyarım. O yüzden öğrencilerimiz dikkatli kullanmalarınıtavsiye ederim.

Şunu açık bir şekilde ifade etmeliyim kihem eğitimci hem bilişimci bir birey olarak tablet eğitimde kitabın verdiğifaydayı vermez ve bu uygulamanın çok uzun süreceğini düşünmüyorum. bu daözellikle hükümete ilerde ayak bağı olur vatandaş diyecek ki işte bir zamanlartablet verdiler olmadı denecek buda hükümet için artı puan alayım derken - puanolarak geri dönebilir.

Kısaca Hem Bilgisayar eğitimi veren birbirey hem de 15 yıllık bir bilişimci olarak eğitimde kitabın daha sağlıklı olduğunudüşünüyorum.

 

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0534 325 83 00