• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Söz Sanatının Ustası ASÜ’de okuma ve yorumlamayı anlattı

Söz Sanatının Ustası ASÜ’de okuma ve yorumlamayı anlattı
Söz Sanatının Ustası ASÜ’de okuma ve yorumlamayı anlattı

Küçük, 19’uncu yüzyılda ortaya çıkan romantikbakış açısıyla metinlere yaklaşıldığını ifade etti. Romantik bakış açısının,merkeze şairi ya da yazarı koymak anlamına geldiğinden söz eden Prof. Dr.Küçük, “Yani bizler metinleri, şair ve yazar niyetli okuyoruz. Metinlerdeşairin ya da yazarın kişiliğini, hayatını, duygularını, düşüncelerini, beklentive temayüllerini arıyoruz. Ancak bir sanat eseri kişisel değildir” dedi.

 

- Yazılanlar veSöylenenler Mana-i Harfiyle Öğrenilmeli -

 

Söyleşininaçılış konuşmasını yapan Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Varol,Sadi Şirazi’nin “Yazılan da, söylenen de muhatabını arar. O muhatapbulunduğunda gerçek anlamına kavuşur” dediğini ifade ederek sözlerine başladı.Söz söyleme sanatının, derin bir bilgi birikimi gerektirdiğini, söylenen sözüde anlayabilmek için de, o ufukta hadiseye bakabilmenin önemli olduğunukaydeden Varol, “Zira söylenen ya da yazılanlar ehlinin eline düşmezse, çokbüyük yanlış anlamalara neden olabilir. Bu konuda tarihimiz pek çok vakayasahiptir.  Dolayısıyla, yazılanlar vesöylenenler sadece mana-i ismiyle değil; mana-i harfiyle öğrenilebilmelidir.Ancak o zaman gerçek manada edebi bakışa muhatap olabiliriz” dedi.

 

- Edebiyat ve İktisat ÇokÖnemli, Çünkü… -

 

ASÜRektörü Prof. Dr. Mustafa Acar ise, hangi meslek icra edilirse edilsin,edebiyat ve iktisadın çok önemli olduğunu belirtti. İktisadın karın doyurmameselesiyle ilgilenen bir bilim dalı olduğunu vurgulayan Acar, “Karın doyurmakmeselesi ise; sağcı-solcu, Türk-Kürt, Müslim-gayrimüslim herkesin ortak derdi.Hepimizin karın doyurmak gibi bir derdi var. Bu nedenle, farkında olarak yahutolmayarak iktisatla yaşıyoruz. Peki, edebiyat neden önemli? Edebiyat meramınıanlatma sanatıdır. İnsanoğlu sadece bedenden ibaret değil, bir de ruh var. Biziayakta tutan, manevi alemle irtibat kurmamızı sağlayan bir boyutumuz var. Bizigünlük kaygılardan kurtaran, efkar bastığında, kendimizi çok yorgun ve streslihissettiğimizde bizi başka bir aleme götürecek araçtır edebiyat” dedi. Şiirden,romandan, hikayeden, müzik ve sanattan biraz da olsa anlamak gerektiğini veşayet böyle olursa günün yorgunluğu ve stresinin çok daha kolay atılabileceğiniileten Rektör Acar, “Meramımızı iyi anlatabilirsek, söz söyleme konusundayetkin birisi olabilirsek, derdimizi daha iyi anlatabiliriz. Dolayısıylamesleğimizi daha iyi icra edebilme şansına sahip oluruz” dedi.

 

- Okumak Bir MetindenAnlam Çıkarmaya Çalışmak mıdır? -

 

Okumaküzerine, “Acaba okumak; beyaz bir sayfanın üzerine çizilmiş siyah işaretlerinseslendirilmesi midir? Okumak; bir metinden anlam çıkarmaya çalışmak mıdır?Acaba biz tabiatı okuyamaz mıyız? Tabiattaki fenomenlerin bizim için birerbilgi nesneleri olduğunu söyleyebilir miyiz? Nihai olarak; biz kendimiziokuyabilir miyiz? Bir metni okurken, metne dışarıdan bir izlenimci yahut onugözleyen ve ondan bir şeyler çıkarmaya çalışan kişi midir okur?” gibi bazısorular sorarak sohbetine başlayan Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Türk Dilive Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sabahattin Küçük, önemli noktalaradeğindi. Okurun, metinde mevcut olmayanı inşa etmeye çalışan ve kendisini ometinle özdeşleştiren insan olduğunu ifade eden Prof. Dr. Küçük, “O zaman kişi,metinde kendisini okumaya başlar. Maalesef bugün metinleri doğru dürüstanlayamıyoruz. Metnin ne demek istediği hususunda yüzleşebildiğimiz söylenemez”dedi.

 

- Bizler Metinleri Şair veYazar Niyetli Okuyoruz -

 

Romantikbir bakış açısıyla metinlere yaklaşıldığını, batının ise bunu aştığını ifadeeden Küçük, şöyle devam etti: “Batı bugün çağdaş kuram ve yöntemlerle metniokuma hususunda ciddi mesafe aldı. Biz, maalesef bugün, 19’uncu yüzyıldakiromantik bakış açısından bir türlü kurtulamadık. Bunun sonucu şudur; biz edebimetinlerimizi ne anlıyoruz, ne anlatabiliyoruz, ne de onları batıyasunabiliyoruz. Romantik bakış açısı, merkeze şairi ya da yazarı koymakdemektir. Yani bizler metinleri, şair ve yazar niyetli okuyoruz. Metinlerdeşairin ya da yazarın kişiliğini, hayatını, duygularını, düşüncelerini, beklentive temayüllerini arıyoruz. Ancak bir sanat eseri kişisel değildir.”

 

- Prof. Dr. Küçük ASÜ’yeBin 500 Kitap Bağışlamıştı -

 

Söyleşininsonunda Rektör Prof. Dr. Mustafa Acar, Prof. Dr. Sabahattin Küçük’e plaket ve‘Teşekkür Beratı’ takdim etti. Prof. Dr. Küçük’ün bundan 2,5 yıl kadar önce ASÜkütüphanesine bin 500 kitap bağışladığını söyleyen Rektör Acar, “Bu bakımdanhocamıza çok teşekkür ediyoruz. Günümüzde kütüphanesini üniversitekütüphanelerine bağışlayan cömert hocalarımızın sayısı çok fazla değil” dedi.

 

RektörAcar, ASÜ’nün yeni kütüphane binası yapıldığında, odalardan birinin isminin‘Prof. Dr. Sabahattin Küçük Okuma Salonu’ olmasını önerdi. Katılımcılar buöneriye alkışlarla destek verdi ve söyleşi tamamlandı.  

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00