• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Sosyal Paylaşımlar Tehlike saçıyor!

Mustafa BOZDAĞ

Günümüzde her yaş ve seviyede insanın yoğun olarak kullanmaya başladığı başta Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım siteleri kullanımı Bazı güzelliklerin yanında çok önemli olumsuzluklar doğurmaya başladı.

Sosyal Medyada hızla yayılan ve bilinçsizce kullanımı tehlike saçan bu siteler;

 İnsanları rencide etme, ailevi yıkımlar, İnsanları aldatma, dolandırma gibi Maddi, Sosyal ve kültürel zararların yanında, kullanıcıların dikkatsizliği, ve bilinçsizce kullanımları özellikle yapılan yorumlar, bilinçsizce gönderilen arkadaşlık istekleri, paylaşımlar insanlarımızı hukuken,

“T-O-P-L-U-M-U-M-U-Z-U İSE A-H-L-A-K-İ”
olarak zor durumda bırakmaya başladı.

Çoğumuz sevdiğimiz bir video’yu, bir şarkıyı, bir sözü bir arkadaşımız paylaşmışsa hoşumuzu da gitmişse hemen paylaşırız. Yada yorum yaparız.

Hâlbuki paylaşım esnasında bazı hususları göz önünde bulundurmamız gerekir benim gözlemlerimde tespit ettiğim bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Paylaşımlarda bunları göz önünde bulundurun;

·        Birinci olarak varsa paylaşım metni ve yorumları tamamen okunup daha sonra paylaşılması,

·        Suç unsuru içeren bir paylaşımsa yada suç unsuru içeren metinler içeriyorsa kesinlikle ne şartlarda olursa olsun paylaşılmaması,

·        “Devamını Gör” ve yorumun “tümünü gör” vb. emareler varsa bunların göz önünde bulundurulması,

·        Paylaşılacak paylaşım içeriği Metinse kopyala yapıştır, Resim veya video ise önce bilgisayarımıza indirilmeli daha sonra kendimizin paylaşmasına özen göstermeliyiz.(Bu şekilde bir paylaşımı biz kendimiz yönetme imkânına sahip oluruz.)

·        Bu tür siteler için paylaşımları mesai saati dışındaki zamanlarda ve Kendi bilgisayarımızdan yapılması,

·        Çocukların kullanımının engellenmesi ve çocukların yanında kullanılmamasına özen gösterilmesi,

·        Bu sitelerin güvenlik ayarlarını kullanılmasını öneriyorum.

Bunu son günlerde yaşanan bir olay ile örneklendirmek istiyorum.

Bir devlet kurumunda kadrolu çalışan bir memur Facebook sayfasındaki ünlü sanatçı bir klibini paylaşmış Klibin sonunda sonradan eklenmiş küfür ve hakaret içeren yazıların bulunması üzerine Memur hakkında şikayette bulunuldu. Önce  ilgili Valilikçe soruşturma başlatıldı. Disiplin soruşturmasında “mesai saati içerisinde ve devlet malını kullanarak, kendi Facebook internet sayfasında” küfür ve hakaret içerikli yazılar bulunduğunun tespit edildiği" "Türk Milletini ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Aşağılama" suçlarından hakkında suç duyurusunda bulunuldu  ve savunması istendi.

Memur Savunmasında;

 

Bu suçlamalar karşısında Memur, 

"BEN YAZMADIM"

"Sanal ortamda herkesin yaptığı gibi sadece sevdiği bir şarkıcının video sunu paylaştığını, Ancak söz konusu videonun sağ tarafında "Bir yazı" şeklinde bir yazı ve bu yazının altındaki "devamını gör" bölümü bulunuyormuş. Buraya tıklayınca bazı hakaret içeren metin bulunuyormuş Ben bunu fark etmedim. Bunu ben yapmadım. yazıları kendisinin yazmadığını dile getirerek savunma yaptı. Ancak kurul memur hakkında "Söz konusu fiilin, “657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125 inci maddesinin E bendinin (a) fıkrasında yer alan (ideolojik veya siyasi amaçlarla kurumların huzur, sükun ve çalışma düzenini bozmak” hükmüne uyduğunu ve bu hükmün uygulama yetkisinin de Yüksek Disiplin Kurulu’nun görevi olduğunu" belirterek dosyanın Sağlık Bakanlığı Yüksek Disiplin Kuruluna gönderilmesine karar verdi.

Sağlık Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu "657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125 inci maddesinin birinci fıkrasının (E/b) bendinde düzenlenen (siyasi veya ideolojik amaçlı bildiri, afiş, pankart ve benzerlerini çoğaltmak, dağıtmak)" kapsamında olduğu değerlendirmesi yaparak, önce tayin edildi. Daha sonra Memur’un Devlet Memurluğundan çıkarılmasına karar verdi.

 

Zira bahsettiğim konu hususunda Şikâyet durumunda dava bu siteleri pek fazla sorumlu olmaması daha çok kullanıcıya ait olması, insanlarımızı ne denli zor durumda bıraktığı görülmektedir. Bu konuda Halkımızı biraz daha bilinçli ve duyarlı olmaya davet ediyorum. 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00