• BIST 10045.74
  • Altın 2412.135
  • Dolar 32.2988
  • Euro 34.6561
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Sorularla SGK köşesi

Sorularla SGK köşesi
Sorularla SGK köşesinde bu hafta

SORU  1 :

Ev hizmetlerinde 10 günden az çalışanlar sigortalı olabiliyor mu? Olabiliyorsa hangi kapsamda sigortalı oluyor?

CEVAP 1 :

             5510 sayılı kanunun Ek 9. Maddesi kapsamında ev hizmetlerinde 10 günden az sigortalı olarak çalışanlar iş kazası ve meslek hastalığı sigortası kapsamında sigortalı sayılacaktır. Bu şekilde sigortalı  çalıştıranlar 10 güne (10 hariç) kadar çalıştırdıkları sigortalılar nedeniyle işveren sayılmayacaklar, bu kapsamda sigortalı çalıştırdıkları sigortalılar nedeniyle işveren sayılmayacaklar, bu kapsamda çalıştırdıkları her gün için sigortalı çalıştıranlar prime esas günlük kazanç alt sınırının % 2 si oranında iş kazası ve meslek hastalığı primi ödeyecektir.

          Şuna vurgu yapalım ki ödenen bu primler iş kazası ve meslek hastalığı primi olup emeklilik için ödenen prim olmayıp dolayısıyla emekliliğe etkisi yoktur.

          10 günden az sigortalı çalıştıranlardan iş yeri bildirgesi, sigortalı işe giriş bildirgesi ile aylık prim ve hizmet belgesi, işten ayrılış bildirgesi istenmeyecektir.

          10 günden az çalışmanın tespitinde günlük 7,5 saatin altındaki çalışmalar 1 gün olarak kabul edilecektir. 10 günden az çalışılan süreler birbirini takip eden günler olabileceği gibi ayın farklı günleri de  olabilecektir.          

Bulunduğunuz yer:SiGORTALILIK > GSS Tescil ve Gelir Testi Süreci şu an seçili

customizeShelfContainer

SORU  2 :

Ev işlerinde çalıştıracağım kişi için Sigortalılık başlangıç tarihi ve bildirimini nasıl yapacağım? Kuruma internet yoluyla da bildirebilir miyim?

CEVAP 2 :

           Ev hizmetlerinde 10 günden az sigortalı olarak çalışanların bildirimi “ev hizmetlerinde 10 günden az sigortalı çalıştıracaklara ilişkin başvuru formu” (Ek-2) ile yapılacaktır. Form çalışmanın geçtiği ayın sonuna kadar, ay sonunun hafta sonu genel ve resmi tatil günlerine denk gelmesi halinde ise bu günleri takip eden ilk iş günü sonuna kadar  Kurum ünitelerine verilebilecektir. İlgili formlar kurumun internet sayfasından temin edilebilmektedir.

            Ev hizmetlerinde 10 günden az sigortalı olarak çalışanların bildirimi bu kişileri çalıştıranlar yönünden internet aracılığı ile yapılabilecektir. Sigortalı çalıştıranlar www.turkiye.gov.tr  adresinden e- hizmetler menüsü altındaki ev hizmetleri kısmını seçerek bildirimde bulunabilecekler.

            Ödemeler ise Kuruma çalıştıran ve sigortalılar yönünden tescili yapıldıktan sonra çalıştıran kişiler % 2 oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primini banka aracılığı yada www.sgk.gov.tr adresinden “e- sgk” menüsünden “Kart ile Prim Ödeme”, “Diğer Ödemeler” seçeneğinden Kredi Kartları ve Banka Kartları aracılığıyla Kuruma ödeyebileceklerdir.

SORU 3 :

Ev hizmetlerinde çalışan akraba olursa veya aynı evde oturuyorsa 10 günden az çalışanlar kapsamında sigortalı olabilir mi? Tüzel kişilerde bu kapsamda sigortalı çalıştırma talebinde bulunabiliyor mu?

CEVAP 3:

          5510 saylı kanunun 6 ncı maddesinin  birinci fıkrasının(b) bendi ile aynı konutta kalanlar ile 3. Derece dahil bu dereceye kadar  ev hizmetlerini yapanlar kanunun Ek 9 maddesi kapsamında 10 günden az süreyle sigortalı çalışan sigortalı sayılmayacaktır. Ancak  üçüncü dereceye kadar olan akrabalar dışından olup ev hizmeti nedeniyle işe alınan, aynı evde yaşayanlar Ek 9 uncu madde kapsamında sigortalı sayılacaktır.

            Kanunun 9 uncu maddesinden evinde sigortalı çalıştıran gerçek kişiler yararlanacak olup, Tüzel kişilik adına bu madde kapsamında sigortalı çalıştırılması talepleri kabul edilmeyecektir.              Bulunduğunuz yer:SiGORTALILIK > GSS Tescil ve Gelir Testi Süreci şu an seçili

customizeShelfContainer

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00