• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 20 °C

Somuncu baba külliyesini her gün yüzlerce kişi ziyaret ediyor

Somuncu baba külliyesini her gün yüzlerce kişi ziyaret ediyor
Somuncu baba külliyesini her gün yüzlerce kişi ziyaret ediyor
 AksarayBelediye Başkanı Nevzat Palta’nın Aksaray’a kazandırdığı en güzel ve en önemliprojelerden birisi olan Somuncu Baba Külliyesi her gün yüzlerce kişi tarafındanadeta ziyaretçi akınına uğruyor.

Kısabir süre önce resmi açılışı yapılan Somuncu Baba Külliyesi ve restore ettirilenSomuncu Baba türbesini her gün çok sayıda vatandaş ziyaret ediyor.

Vatandaşlar,Somuncu Baba Külliyesini yaptıran Aksaray belediye Başkanı Nevzat Palta’ya bugüzel hizmetinden dolayı dua ve teşekkür ediyorlar.

Külliyeyiziyaret gelen vatandaşlar hem vakit namazlarını kılıyorlar Somuncu Babanıntürbesini ziyaret ediyorlar ayrıca külliyede bulunan fırından somun ekmekalıyorlar.

Bumuhteşem eseri Aksaray’a kazandıran Aksaray Belediye Başkan Nevzat Palta Somuncubaba Külliyesi ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi “Allah’ımızahamdolsun ki hayalimizde olan hep yapmamız gerektiğini düşündüğümüz yıllardanberi hem bizim hem şehrimizdeki insanların hayal ettiği büyük bir projeyiAksaray’ımıza kazandırdık.

Şimdi bu proje tabii ki tek bir proje değil. 5 farklı projedenoluşuyor. Birincisi somuncu baba türbemiz. Restorasyon işini yaptık. İkincisisomuncu baba kültür merkezimiz. Eski tabir ile külliyemiz. Üçüncüsü bu projeniniçerisinde ama bugün namazımızı kıldığımız camimiz. Dördüncüsü ervahkabristanlığı çevre düzenleme projesi içerisinde yaklaşık olarak şehitlikparkından başlayıp kanlı pelitten kalanlara kadar giden ervah çevredüzenlemesi. Beşincisi de daha sonra ihtiyaç duyulduğu için ilave bir çevredüzenlemesi ve park otopark ihalesi yaptık. Dolayısıyla beş tane farklıprojenin birleşiminden oluşuyor. Bize maliyeti 8,5 trilyon. Toplam maliyetinisöylüyorum ama çok geniş bir alanda bize bir maliyeti oldu. Tabii ki bu projeiçin helali hoş olsun. Sadece cami vatandaşlarımızın katkısıyla yapıldı.

Caminin bedeli de Yaklaşık olarak 1,5 trilyon. Gerçektencami konusunda hemşerilerimiz biz bir şey istemeden geldiler dediler kibaşkanım minaresini ben yapacağım. Başkanım betonarmesini ben yapacağım.Minberini ben yapacağım. Diye üstlendiler. Hatta bir ara dediler ki başkanımcami için para toplayalım. Ben dedim ki somuncu baba külliyesi kültür merkezicamisi için bana para toplamak cami için söylüyorum zül gelir dedim. ÖnceAllah’a sonra somuncu baba’ya havale ediyorum. Gerçekten dışarıdan bir kuruşistemeden hemşerilerimiz geldiler bu camiyi 1,5 trilyonu kendileri verdiler.Somuncu baba görevini yaptı.

Bu eserler bizim geçmişle geleceğimizin köprü kurandeğerlerdir. Şehirler yaparız şehirleri güzelleştiririz tabiri caiz ise altınlakaplarız ama bu şehirde yaşayan insanların gönül dünyasını ruh dünyasınızenginleştiremezsek geçmişteki değerlerimizi geleceğimize aktaramazsak yapmışolduğumuz hizmetlerin hiçbir anlamı yok. Onun için bizler kadim bir şehir olanAksaray’ımız için erdemli şehirler oluşturma konusunda çok ciddi gayretlerimizoldu. Özellikle normal şehrin fiziki yapısını geliştirmekle beraber iştebizleri biz yapan bu güzel eserleri tarihi eserlerin restorasyonları bu ve bunabenzer eserlerle beraber işte şu anda da açılışını yapacağımız şeyh Hamidi VeliAksaray’i hazretleri yani somuncu baba’mızın bu projesi de bizim buhassasiyetlerimizi ortaya koyan bir projedir. Çünkü öyle insanlar vardır kigeçmişte olsun veya günümüzde sadece zamanlarında anılırlar. Çok iyi anılırlar.Bazı insanlar vardır öldükten sonra güzel anılırlar. Bazı vardır hem yaşadığıdönemde hayırla güzellikle anılırlar ve öldükten sonra da güzellikle ve hayırlaanılırlar.

 İşte somuncu baba hemyaşadığı dönemde yaşantısıyla tasavvufi anlayışıyla şairliğiyle kısmen budönemde de gönüllerin sultanı olmuş ölümünden yaklaşık 600 küsur yıl olmasınarağmen hala işte insanlarımızın gönül dünyasında yer etmiş inşallah dünyadurdukça da hem fikirleriyle hem de düşünceleriyle bizlere ışık tutacakdiyorum. O açıdan bu eserlere böyle bakıyoruz. İnşallah bunlar dünya durdukçaduracak ve bu güzel insanların somuncu baba gibi yunus emre gibi Mevlana gibigüzel insanlar bizlerin gönül dünyasını ruh dünyasını zenginleştiriyorlar.

İnşallah bu projemizin bu eserimizin hem milletimizeAksaraylı hemşerilerimize sonuçta somuncu baba şeyh Hamidi Veli Aksaray-ihazretleri sadece Aksaray’ın değil Türkiye’nin değil bütün İslam dünyasınınortak bir değeri olduğu için herkese hayırlı olsun .”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00