• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Rektör Acar: Güç Batı’dan Doğu’ya Kayıyor

Rektör Acar: Güç Batı’dan Doğu’ya Kayıyor
Rektör Acar: Güç Batı’dan Doğu’ya Kayıyor

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr.Mustafa Acar, Aksaray Girişimci İşadamları Derneği (AGİAD) mensuplarına;Türkiye’nin iktisadi manada yaşadığı gelişmeler ve Üniversite-Sanayi işbirliğihususunda bir sunum yaptı. ASÜ Sosyal Tesislerdeki programa işadamlarının yanısıra, bazı Daire Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşu yöneticileri veakademisyenler katıldı.

 

- İş Dünyasında Artık Eğitim Süreci Başladı -

 

AGİAD Başkanı Reha Güven, yaptığı açışkonuşmasında, üyelerin ekonomik ve ticari vizyonlarını geliştirmek için bu vebenzeri etkinlikler düzenlediklerini belirtti. Üniversiteyle üçüncü kez biraraya geldiklerinden söz eden Güven, daha evvel ASÜ’nün desteği ile iki kez,Organize Sanayi Bölgesi’ndeki işadamlarıyla toplantılar yaptıklarını anımsattı.İktisadi konularda Rektör Prof. Dr. Mustafa Acar’ın duayen bir isim olduğunukaydeden AGİAD Başkanı, “Sayın Rektörümüz sadece Türkiye’de değil, dünyanındört bir tarafında önemli etkinliklere katılıyor. Bizler de kendisinin enginbilgilerinden istifade etmek istiyoruz. İş dünyasında artık bir eğitim sürecibaşladı. Herkes kendisini geliştirmek için çeşitli eğitimler alıyor. Biz dedernek olarak, üyelerimizin ekonomik ve ticari vizyonunu geliştirmek adına butip programlar düzenliyoruz” diye konuştu.

 

- Türkiye Dünyanın 16’ncı Büyük Ekonomisi -

 

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, Türkiye’nin2000’li yıllardan itibaren hızlı yol alan ülkelerden birisi olduğunu ve bugerçeği dost, düşman herkesin kabul ettiğini belirtti. Ülkenin 2001-2012dönemini kıyaslayan ve son 12 yıl içinde yaşanan gelişmeleri rakamlarla anlatanRektör Acar, Türkiye’nin, 2001 yılında tarihinin en büyük krizini yaşadığını vedibi görmüş bir ülke olduğunu söyledi. Buna rağmen Türkiye’nin, yaklaşık 12yıldır, dünyada parmakla gösterilen bir performans sergilediğinden bahsedenAcar, “2002 yılı itibarıyla dünya, 1 yılda yaklaşık 83 trilyon dolarlık hâsılaüretmiş. Bunun 15,7 trilyon dolarını Avrupa Birliği ülkeleri, 15,6 trilyondolarını Amerika, 12,3 trilyon dolarını Çin, 4,7 trilyon dolarını Hindistan,4,6 trilyon dolarını Japonya, 3,1 trilyon dolarını Almanya üretmiş. Türkiye,2012 yılı itibarıyla dünyanın 16’ncı, Avrupa’nın ise 6’ncı büyük ekonomisidir”dedi.

 

- 2020’den İtibaren E7’ler G7’leri Geçecek -

 

Batı’dan Doğu’ya doğru bir güç kaymasınınyaşandığını ifade eden ASÜ Rektörü, “Son 10 yıllarda daha fazla dikkatimiziçekiyor ki; gerek genç nüfus, gerek dinamik ekonomiler, gerek taze yatırımlarındaha fazla yoğunlaştığı yerler, gerekse doğal kaynakların yoğunlaştığı bölgelerolarak Asya öne çıkıyor. Son 300 yıldır dünya egemenlik tahtında olan Batı, birtutukluk sürecine girmiş durumda. Buna karşılık Asya’nın gelişen ekonomileri,E7 grubu var. Bu ülkeler içerisinde Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Endonezya,Güney Kore ve Türkiye bulunuyor. 2020 yılı itibariye E7 olarak adlandırılan buülkeler, G7 olarak bilinen mevcut büyük ülkeleri geçmeye başlayacak. YaniTürkiye, 21’inci yüzyılda sözüne itibar edilir, kimsenin kale almadangeçemeyeceği bir ülke olma şansına sahip” dedi.

 

- Rakamlar 2001’de Neydi, 2012’de Ne Oldu? -

 

2001 krizinden 2012’ye makro ekonomik göstergelerinciddi biçimde değiştiğini vurgulayan ve bazı rakamlarla bu durumu izah edenProf. Dr. Mustafa Acar, şunları söyledi: “2001 yılında 167 milyar dolara kadargerilemiş olan Gayri Safi Yurtiçi Hâsılamız (GSYH), 2012 yılında 786 milyardolara yükseldi. Kişi başına gelirimiz de buna paralel biçimde 2 bin 100 dolarcivarından 10 bin 500 dolar seviyesine yükselmiştir. Satın alma gücü paritesinevurulduğunda bu rakam 14-15 bin dolar seviyesindedir. 2001 yılında büyümemizyüzde 5,7 oranında küçülmüştü; 2012 yılında ise yüzde 2,2 büyüdük. Enflasyonyüzde 68,5 sevisindeydi 2001 yılında, 2012 yılında yüzde 8,9 olarakgerçekleşti. 2001’de yıllık toplam ihracatımız 31,3 milyar dolardı, 2012’de152,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.”

 

- Üniversite-Sanayi İşbirliği İçin Önemli AdımlarAtıldı -

 

Konuşmasının son bölümünde Üniversite-Sanayiişbirliğine değinen ve ASÜ’de bu anlamda yapılan kimi çalışmalardan söz edenRektör Acar, çeşitli girişimlere rağmen işbirliğinin istenilen ve arzu edilenseviyede olmadığını belirtti. Göreve geldiği günden buyana işbirliğinigeliştirmek adına, ekibiyle birlikte bir dizi adım attıklarını belirten Acar,“Üniversite-Sanayi işbirliğini geliştirmek için bizim üzerimize vazife olduğunudüşündüğümüz bazı çalışmalar yaptık. Konya TEKNOPARK’la, bölgemizin büyükfirmalarından Mercedes ve SÜTAŞ’la işbirliği protokolleri imzaladık. KOP BölgeÜniversiteler Birliği’nin kurucu üyeleri arasında yer aldık. Bilim Sanayi ve TeknolojiBakanlığı’nın desteği, Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası ile KOSGEB’inişbirliğinde Teknoloji Geliştirme Merkezi’ni (TEKMER), ekibimizin gayretiyleÜniversite-Sanayi İşbirliği Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni (ÜSAKMER) kurduk”dedi.

 

- Türkiye’nin En Modern Merkezlerinden BirisiASÜ’de -

 

Bunlara ilave olarak, Bilimsel ve TeknolojikAraştırma Merkezi’ni (ASÜBTAM) kurduklarını söyleyen Prof. Dr. Mustafa Acar,şöyle devam etti: “Göreve geldiğimizde bu merkez, bina olarak vardı ama içiboştu. Tek bir laboratuvar aktif değildi. Bugün, Türkiye’nin en modern, enkapsamlı ve en donanımlı merkezlerinden birisi bizdedir. 23 laboratuvarın 3’üöğrenci eğitimi için kullanılıyor. Diğer 20 laboratuvarımız işadamlarımızınemrine amade. Ancak atılan tüm adımlara rağmen işbirliği yeterli düzeyde değil.Bu noktada gerek üniversitenin, gerekse işadamlarımızın eksik olduğu noktalarolabilir. Elbirliği içinde, aksayan yanları gidererek, işbirliğini arzuettiğimiz ölçüye getirmeye çalışacağız” dedi. İşadamları, Rektör Acar’a, sunumuiçin teşekkür etti ve işbirliğini güçlendirmek adına kurulan birimleri velaboratuvarları yakından görmek, incelemek istediklerini belirttiler. ASÜRektörü de, bu tip bir programın çok faydalı olacağını ve kısa süre içindeyapılabileceğini belirtti.

 

Sunumun ardından soruları yanıtlayan Rektör Acar’a,AGİAD Başkanı Reha Güven bir plaket takdim etti.

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00