• BIST 9926.26
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

Pazar günü Aksaray’ın hayırlı evlatları ve sevenleri anılacak!

Pazar günü Aksaray’ın hayırlı evlatları ve sevenleri anılacak!
Bu senede gelenek bozulmayarak Aksaray a maddi ve manevi hizmetleri olanlar Pazar günü Ervah Kabristanlığında Öğle Namazından sonra anılacaklar.

   1995’den itibaren 23 yıldır bu anma programlarını kesintisiz olarak ve her geçen gün yeni hizmet edenleri listeye katarak sayılarını arttırarak devam ettiren Gazeteci-Yazar Ali Genç anma programıyla ilgili verdiği bilgide” Dönemin ANAP Grup Başkan vekili Raşit Daldal.

    Vilayetlik mücadelesinin kıvılcımını birlikte yaktığımız ve kanunun TBMM’sinde kabul edilmesine kadarda bu mücadelemizi birlikte bize destek olanlarla aralıksız olarak yürüttüğümüz, Vilayet olmamızdan sonrada ihtiyacımız olan hizmetlerin alınması için birlikte çalıştığım Gazeteci-Yazar can kardeşim Çapan Tekeli’yi.

     Köşe yazılarıyla geçmişimize ayna olarak geleceğimizin daha iyi bir şekilde oluşturulmasına katkı sağlayan Gazeteci-Yazar Mahir Südemen hocamızı .

     Hayatını Aksaray’ımızın birinin bin olmasına adayan İl Genel Meclisimizin ilk seçimle gelen başkanı olan Eğitimci-Siyasetçi İsmail Baysal.

        Kaçtığı Bulgaristan’dan Aksaray’a geldiği andan ömrünün sonuna kadar memleketimize maddi ve manevi sayısız hizmetler veren bu çerçevede makineli tarımın öncülüğünü yapan günümüzde Güreş Eğitim Merkezi binasının ,Askerlik Şubesi ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüyle Çocuk Esirgeme Kurumu binalarıyla 1 Numaralı Sağlık Ocağının yerlerini bağışlayan ,bu bağışlarıyla Askerlik şubesinde Aksaray da kapatılmasını engelleyen Kaşif Nalbantoğlu’nu kabirlerinin başında.

   Aksaray’ı 400 yıl içtiği ırmak suyundan Ekecik sıra dağlarının Küçük Ekecik(Tavşan) dağından getirdiği su ile sağlık içme suyuna kavuşturmasının yanında Ulu Camiye şadırvan, debbağlar köprüsünü yeniden yaptırırcasına restore ettirmesi, Paşa hamamı ve  Ortaköy ün merkezindeki Camii ile bir ilk okul olmak üzere birçok hizmetler veren Sultan Abdülhamit Hanın baş yaveri Ortaköylü Hacı Ali Paşa’yı.

   Aksaray’ımızın 1. İlçelik esaretinden kurtarılmasını sağlayan 40 Numaralı kanun teklifini veren BMM başkanı ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü.

   1861-1920 arasında 1.İlçelik esaretinden kurtulmamızı sağlayan kanunun çıkartılması başta olmak üzere Aksaray şehri ve ili genelinde sayısız eserlerin oluşturulmasını sağlayan Vehbi Çorakçı ’yı

     Mamasun Barajını yaptıran ve  Topakkaya beldemizi kurduran, Vilayet olma çalışmalarımızı başlatan fakat 27 Mayıs  darbesiyle bu çalışması kesintiye uğrayan Şehit Başbakan Adnan Menderes Hükümetlerinin Bayındırlık ve Başbakan yardımcısı Medeni Berk’i.

    1 Nisan1964 tarihinde verdiği  Aksaray’ın il olması teklifiyle konuyu gündeme getiren verilen teklifi Meclis Bütçe ve İç İşleri Komisyonlarında kabul edilen, fakat Adana Milletvekili  Kemal Sabriibrahimoğlunun muhalefet şerhi nedeniyle kanunlaşmayan samimi çabayı gösteren Oğuz Demir Tüzün’ü.

   Aksaray’ımızın 2. İlçelikten kurtarılmasının baş mimarı Mehmet Altınsoy’la, 8. Cumhurbaşkanımız milletimizin Şehit Başbakan Adnan Menderes’ten sonraki 2. Adamı olan Turgut Özal’ı

     Yeri doldurulamayan Mülkiyeli Kaymakam Yüksel Özden’i.

     Görevi boyunca başta Milli Eğitim yatırımları olmak üzere o zamanki Aksaray ilçesine kazandırdığı hizmetleriyle Niğde’ liler tarafından “Aksaray’ın Valisi” olarak isimlendirilen gerçekten de hizmetleriyle Aksaray’ın fiiliyattaki ilk valisi sayılan Vali Ünal Özgödek’i.

     Yıllarca ilimiz genelinde sahada yaptığı araştırmalar, ayrıca ülkemiz genelindeki Kütüphaneler ile Arşivlerde yaptığı çalışmayla elimizdeki en kapsamlı Aksaray Tarihini Yazan Tarihçi İbrahim Hakkı Konya’lıyı.

   Aksaray’ın 1. Vilayetliğinde Vehbi Çorakçı’yı Atatürk’ü tanıştırıp vilayetliğimizin yolunun açılmasını sağlayan Doktor Adnan Adıvar ve eşi Halide Edip Adıvar’ı.

       Vilayetlik kanunu görüşülürken yaptığı konuşmayla Aksaray’ın istikbali için Çakmak Tren istasyonuna demir yolu ile bağlanılmasını, hatta bu konuda bir görüşme isteyerek 2008 yılında bu konuda başlattığımız  ve şu anda yapım ihalesi yapılma seviyesine gelen istikbalimizin olmazsa olmazı Aksaray-Ulukışla Tren hattı kampanyamıza ilham veren1. Meclisin Burdur Milletvekillerinden Soysallı İsmail Süphi yi ise gıyaplarında yapacağımız dualarla anacağız.

    Bu toplantıya ilimizin tüm atanmış ve seçilmişleriyle Meslek Odaları ve STK yetkilileriyle mensuplarını ve Gazetecileri Cemiyetleri yetkilileri ile mensuplarını davet ediyorum.” dedi.

(Fotoğraf Gazeteci-Yazar Ali Genç Arşivi)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00